Güncel

Güncel Haberleri

GÖÇMEN BİR ZİHNİN ANATOMİSİ; MİLLİYETÇİLİĞE BAKIŞ

Şimdi size farklı bir anlatı sunacağım. Şimdiye kadar yazdığım her yazı neredeyse insanı mutlu edecek türden, onları bilgilendirip hayatlarına farklı bir nokta katabilecek türdendi. Ancak özellikle son dönemlerde yaşanan olaylar, bana bambaşka bir bakış açısında düşünmem gerektiğini öğretti ve bu konu üzerinde düşündürdü. Şimdi size kökenlerimin milliyetçiliği nasıl algıladığını anlatacağım. Ben annesi Yunanistan, babası Bulgaristan göçmeni olan bir çocuğum...

GELECEĞE GÜVENLE BAKALIM

   Bu satırları Dünya Çocuklar Günü'nde yazıyorum. Yaşlı ve emekli bir öğretmenim, bir anneyim. Kırcaali'de yaşamaktayım. Çocuklar, bizim hayatımızın süsüdür, milletimizin en büyük varlığı ve umududur. Yarınlarımıza güven ve inançla bakabilmek için, onları ruhen ve bedenen iyi yetiştirmemiz gerekiyor. Aksi hali, huzursuzluk ve güvensizliktir. Sevgi ve kardeşlik duyguları kaybolur. Vatan, millet bile yok olur. İnsanlık düşmanlığı çoğalır. Geleceğe umutla bakabilmemizin tek çaresi ahlak ve ilimdir.

SANAL ALEM MAYMUNLARI VE BEYİN YAKAN YORUMLARI

Sanal alemde her şeye burnunu sokan, herkese laf yetiştirme gayreti içinde olan, laf olsun torba dolsun, ceviz kabuğunu doldurmayacak yorumlar yapanlar da var. Bunlar hakında zaman zaman buradan biz de yazdık: Bu tür yorumlarla kendilerini kepaze ettikleriyle kaldıklarını birçok kez belirttik. Aslında dedik, sanal alemde kimin kaç paralık olduğu, kim satılık, kim onun bunun yavşaklığını yaparak avanta peşinde koştuğunu, her şeyin ortaya çıktığını yazdık...

DERNEKLER, FEDERASYONLAR, KONFEDERASYON, BİR DE BİZİM GÖÇMENLER...

* Yüzlercesinin tabelası duvarlarda asılı duruyor, sayılarını bilen yok. * Şimdilerde herkes yorganı bir tek kendi üzerine çekmekte... * Federasyonların neden bir şapka konfederasyonu tercih etmediği ise adeta bir muamma. * Aslında, neyi ve kimi paylaşamıyor bunlar?

Yaşar Kemal 67 yıl öncesi (3 Temmuz 1951 y.) DİARBAKIR’DAKİ GÖÇMEN KÖYLERİNİ GEZERKEN NELER GÖRDÜ?

   1939 yılında Bulgaristan’dan gelen göçmenlerin bir kısmı da Diyarbakır ovasına yerleştirilmiştir. Ben, Diyarbakır köylüklerini gezerken, en çok bu göçmen köyleri üzerinde durdum. İşte bu yazım, onların hazin maceralarını anlatır. Hikâye: Yer, Diyarbakır’ın 21 kilometre doğusunda Ambar çayının kenarındaki köprübaşıdır. Buraya üzeri kiremitli, iki göz, bir de ahır ile 94 ev yapılıyor. Kuruluş, plan üzerine ve gayet güzel. Bir tepenin yamacı. Bu 94 eve 500’den fazla göçmen koyuyorlar. Köyün adı da Köprübaşı oluyor.

GENÇLERİ OKUT Kİ MEMLEKET YAŞASIN

İyi bir eğitim, kişiyi iddialı yapar ve iddialı bir birey toplumun önünü açmak için çabalar. Başkalarının dedikleri sizi etkilemesin, kendi yolunuzu, kendi aklınızla seçin. Türk Üniversitelerinden mezun sayısız hemşerim ile tanıştım, hepsi çok başarılı ve iyi yerlere gelmişler. Gelin, kapıları size sonuna kadar açık olan, bursu olan, yurdu olan, sosyal imkanları olan, sizi düşünen bir ortamda hayatınızı ve geleceğinizi kurtarın…

BALGÖÇ BAŞKANLIĞINDAN MİLLETVEKİLLİĞİNE - DOĞURULAR VE YANLIŞLAR

Yıllarca bu camia bir araya gelip, birlik ve beraberlik içinde hareket edemediyse, bunun en önemli sebeplerinin başında bu nifak sokan ve hatta birilerinin tetikçiliğini yapan kişilerdir. Bundan dolayı öteden beri camiamızın artık bu tip kişilerden temizlenmesi gerektiğini savunuyoruz. Camiamıza zerre kadar faydası dokunmamış, bilakis hem kurumsal hem kişisel bazda sürekli olumsuz yorumlar yaparak, insanımızı kışkırtma gayretinden başka bir niyeti olmayan bu kişileri, bu camia teşhir edip dışlayacaktır.

ERKEN ÖTEN HOROZUN BOYNUNU VURURLAR...

Hiç şüphesiz ki göçmen camiasında bir çok kişinin merak ettiği konu, Bal-Göç'ün yeni genel başkanı kimin olacağıdır. Sayın Yüksel Özkan, gelen teklif üzerine siyasete girme kararı verince ve bu teklif seçilebilir bir yerden olunca, hemen onun koltuğunda merağı olanlar harekete geçmiş. Kulis çalişmaları, destek arayışları, başladı bile...

TÜRKOLOJİ BURSUNDAN YARARLANABİLİRSİNİZ

Yurt dışındaki Türkoloji lisans programlarında her sınıftan en başarılı 5 öğrencinin, öğrenimi süresince yılda 12 ay destekleneceği “YÖK-Türkoloji Bursu”ndan yararlanabilmek için, TC vatandaşı olmamak, kendi döneminde programa yerleşen ilk 10 öğrenci arasında yer almak gibi şartlar bulunuyor. Öğrencinin burstan yararlanmaya devam edebilmesi için her dönem bütün derslerinden başarılı olması gerekiyor.

EĞRİDERELİLER KONGREYE HAZIRLANIYOR

Parkın diğer bir tarafındaki sıra sıra dizilmiş ve bayağı boy almış selvi boylu huş ağaçları ise adeta gözümüzü kamaştırıyor. Bunların fidanları, Eğridere'nin(Ardino) meşhur Huş Ormanı'ndan getirilmiş ve buraya dikilmiş. Göçmenler, bir nevi ağaç kökenlerini de beraberinde getirmiş ve hep beraberce Anadolu toprağına yeniden derin ve sağlam kökler salınmış...

FETÖ'CÜ TERÖRİSTLER BALKANLAR'DA YUVALANMAYA DEVAM EDİYOR

   Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, Bursa'da RUMELİSİAD'ın beşincisi Uluslararası Balkan Ekonomi Zirvesi'ne katıldı.

SAYIN YÜKSEL ÖZKAN CHP'DEN MİLLETVEKİLİ ADAYI GÖSTERİLDİ

Güvenilir kaynaklardan aldığımız bir son dakika haberine göre, BALGÖÇ Başkanı sayın Yüksel Özkan'a, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) tarafından, Bursa Milletvekili adayılğı teklifi yapılmıştır.

KATASTROFA

Onun övmekle bitiremediği Deliorman insanı, bir türlü gitmiyordu aklından. Düşün bir kere. Her iki kişiden biri güreşle iç içe yaşayan, her fırsatta güreş tutan, iriyarı adamlardan dem vuruyordu dedesi. Düğünlerde tertiplenen güreş müsabakalarından ve kıran kırana güreşen pehlivanlardan bahsediyordu. Hatta güreşin dünyaya oradan yayıldığına dair bir sürü kanıt gösteriyordu.

STOYAN, NASIL BULGAR SADIK OLDU

Asıl adı Stoyan olan Bulgar Sadık, Türk’e düşman olan Bulgar ve Rum’a, o da düşmandır ve bu konuda acımasızdır. Bu yüzden Bulgar ve Rum eşkıyalar da onun peşindedirler.

GÖRENEKLERİMİZE MEVSİMLİK BAKIŞ

Bulgaristan'da yaşayan Türkler, doğumdan Musalla taşına kadar, hep sevinçlerini ve kederlerini kucak kucağa paylaşmışlardır çağlar boyu. Onların bu ortak metaneti, en zor zamanlarımızda bile bizi diri ve dinç tutmuştur.

YALOVA'DAN ARDİNO'YA  ÇİÇEK GÖTÜRÜYOR

Yalova'da yaşayan, eski spor antrenörü Rafet Koru, her bahar Ardino (Eğridere) kasabasını egzotik çiçeklerle ve dekoratif ağaç fidanlarıyla güzelleştiriyor. Yalova'nın çiçek seralarından getirilen çiçek ve fidanları, buradaki parklara ve sokaklara ekiliyor.

Yobazlıktan doğan şer-deizm

Son günlerde yaşanan deizm tartışması da tam da bu zihniyet sayesinde alevlenmiştir. Deizm, bir tanrının varlığına inanmak ancak onun yeryüzünde hiçbir şeye karışmadığı, doğruları bulmaları için insana akıl verdiğini, bundan dolayı Peygamberlerimiz, Kitabımız, İbadet ve Ahiret gibi kavramların yeri olmayan bir inanıştır.

ADLARIMIZI GERİ ALMAK, ÖZÜMÜZE DÖNMEKTİR

 Ben daha 1990 yılında, Cebel'de Türk ismimi geri alanlardan ilk kişilerden biriyim. Bununla da yetinmeyip, daha sonra, 1988 yılında Bulgar ismiyle vefat etmiş olan rahmetli babamın Türk ismini de, ilgili makamlara baş vurup, geri aldım.

CANIM TÜRKÇEM, KANIM TÜRKÇEM

Vicdanım sızlıyor, vicdanım acıyor. Gün be gün, seni doğru dürüst idrak edemedim, yeri geldi can kan pahasına savunamadım, seni anlamadım…

Toplam 512 haber.