Şair ve yazar ağırlıklı gündem - Mümin TOPÇU

Şair ve yazar ağırlıklı gündem


Bu akşam, bir hafta boyunca süren ve bir milyondan fazla ziyaretçisi olan Bursa Kitap Fuarı kapandı.

Fuarı iki kere ziyaret etme gayretinde bulundum; fakat Balkanlar'ı ve Bulgaristan'daki Türkleri yansıtan fazla bir esere denk gelmedim.

Gönül isterdi ki, bazı stantların arkasında memleketimin şair ve yazarlarını göreyim; ama bu bana yine nasip olmadı.

Edindiğim bilgiye göre, bir grup Bursalı göçmen asıllı yaratıcımız fuarda yer edinmiş.

Yıllardır, bu tür fuarları takip etmekteyim; ama bizim şair ve yazarlarımız genelde derme çatma, ışıksız ve tenha köşelerde, uyduruk tabelalar altında, eserlerini tanıtmaya çabalıyorlar.

Bizler, asla bu muameleyi hak etmiyoruz; çünku bir Bursa, İzmir veya İstanbul'da, nüfus açısından, bizim göçmenlerin ağırlığı hissediliyor. Ne yazık ki, siyasette ve kamu yönetiminde aynı kanıya varamıyoruz... 

Balkanlar'da en fazla Türk, yine şimdiki Bulgaristan topraklarında yaşamıyor mu?

Söz konusu, kitap fuarlarında neden bizim edebiyatçılarımız gereken şekilde eserlerinin lansmanına yapamamakta?

Kanımca, camia olarak yeterince otorite sahibiyiz ve kitap fuarının en merkezi noktasında stantımızı açabilmeliyiz.

Başta belirttiğim gibi, bir milyondan fazla ziyaretçisi olan bir etkinlikte, inanın ki, Bulgaristan asıllılar yine çoğunlukta...

Yahu, Hristiyan ve yabancı din misyonerleri bile gelip, bu tür fuarlarda bizlere caka satabiliyorken, bizler ise asla birer sığıntı konumunda olmamalıyız...

Konuyu daha fazla derinleştirmek arzusu taşımıyorum.

Belli ki, bir yerlerde fena organizasyon kopukluğu var, ya da bizler toplum olarak, kendi şair ve yazarlarımıza yeterince ilgi göstermiyoruz, onları sahiplenmiyoruz...

Dün sabah, beni sevgili Zülkef Yesilbahce aradı, kendisi güzide dernegimiz Balgöç'ün kurucularından oluyor, ayrıca bir araştırmacı - yazar olarak şimdiye kadar beş kitap yazmış.

Seksen yaşını devrimesine rağmen, bana şair ve yazarlarımızın durumundan bahsetti, onların kaygılarını dillendirdi ve benimle kafasını kurcalayan bir inisiyatifini paylaştı.

Derhal hemfikir olduk, zaten ben de, yıllarca benzer konuları yazılarımda işlemekteyim.

Daha aynı gün başka entelektüellerle bağlantı kurduk ve onay aldik.

Kısmetse, nisan ayında Bursa'da bütün şair ve yazarlarimizi davet ederek bir onur gecesi tertipleyecegiz.

Simdiden, bu etkinliğin sponsorlarını bile ayarlamış durumdayız.

Umarım, aramızda bazı STK ve YTB yöneticilerini de görürüz...

Merak edenler için, altta bir isim listesi hazırladım.

Bu 108 şair ve yazarımızın bir kısmı Bulgaristan'da yaşamakta, diğerleri ise Türkiye'de.

Şimdilik listede, sadece benim hatırladığım isimler yer alıyor, kimbilir daha kaç kişiyi unuttum, ya da henüz isimlerini ve yapıtlarını hiç duymadıklarım da var. 

Sofya - Aziz Şakir Taş, Halid Aliosman Dağlı, Sabri İbrahimov, Vedat Ahmed, Behrin Şopova, Dr. İbrahim Karahasan Çinar.

Filibe - Emel Balıkçı, Mehmet Alev, Haskova - Bayram Kuşku.

Kırcaali - İsmail Yakubov, Saffet Eren, Aliş Sait, Durhan Ali, Haşim Semerci, Resmiye Mümün, Kamber Kamberov, Kadir Osman, Şefika Refik, Dr. Nevin Sadıkova, Mümin İsov,  Nahit Doğu,Esin Salim, Hatice Durgut, Ulviye Salif Altınsoy, Muaharrem Aliosman.

Silistre - Habil Kurt, Nasuf Dail. Varna - Turhan Rasiev, Mehmet İsmail Keçici, Rüstem Aziz, Hasan Üzeyir Süleyman. Slivne - Mustafa Keloğlan, Hasan Nuhov.

Şumnu - Halil Sarıkovanlık, Nurten Remzi, Hikmet Efraim, Tahsin Hüseyinov. Razgrad - Yahya Akbulut, Ali Boncuk, Hüseyin Manav, Nurdan Çete. Eski Cuma - Mehmet Çelik.

İstanbul - Ahmet Türkay, Nihat Altınok, Sabri Con, İbrahim Kamberoğlu, Kadriye Cesur, Nebiye İbrahim Akbıyık, Prof. Dr. Hasine Şen, Hüseyin Rasim Güler, Eşref Rodoplu, Erdinç Küpçü, Elvan Günaydın, Mercan Civan, Basri Çalışkan, Ahmet Kodak, Mümine Güler, Mustafa Üstündağ,  Şaban A. Aydın, Nevzat Kurtuldu, Cevat Çırak, Mehmet Uzun.

Ankara - Prof. Dr. Ayşe Kayapınar, Prof.Dr. Hüseyin Mevsim, Sebahin Ahmetoğlu, Prof. Dr. Zeynep Zafer.

İzmir - Şaban M. Kalkan, Mehmet Türker, Ercan, Conkbankır, Aynur Mahmudova Kaplan, Mehmet Serbest.

Kocaeli - Havva Pehlivan. Kırklareri - Firdevs Büyükateş, Çorlu - Ramis Çınar, Emine Kaya, Hatice Zafer. Gebze- Süleyman Yusuf Adalı.

Çatalca - Rahim Recep Akdora. Çorlu - Bandırma - Ahmed Yılmaz,

İsveç - Muhammed Karabekir. Niderland - Semiha Bekir. Almanya - Sabriye Cemboluk, Aynur Seydali.

Bursa - Ahmet Emin Atasoy, Yusuf Taşkın, Hilmi Haşal, Halime Yıldız, Zülkef Yeşilbahçe, Şükrü Esen, Mehmet Çavuşoğlu, Dr. Gürçay Cem, Süleyman Özgür, Hafize Gün, Prof. Dr. Emin Atasoy, Muhsine Arda, Ümit Selçuk, Adnan Aladağ, Doç. Kader Özlem, Metin Edirneli, Rıdvan Tümenoğlu, Fehim Kervancı, Mecit Bayraktar, Erdal Erşehit, Ramazan Ulusoy, Mümin Altındış, Fahriye Güney, Akif Yurtsever, Hayri Rodop.

YAZIYI PAYLAŞ!

YAZARIN SON 5 YAZISI