На Турски пилон ще се развява Българско знамe - Mümin TOPÇU

На Турски пилон ще се развява Българско знамe


 

Утре на Рожен ще бъде открит пилонът на най- високото знаме в Европейския Съюз.

На 111 метров пилон на едноименните поляни в Родопите ще се извиси Българският национален флаг.

В недалечното минало, Роженският Фолклорен Събор наистина се радваше на доста завидна популярност, но този път, издигането на висок железен пилон сред този красив природен резерват, напълно раздвои обществото на различни полюси и предизвика остри спорове на патриотична основа.

Докато едни неодобряваха използването на националните символи в подобни казионни и анахронистични отживелици, други пък влагаха голяма доза патриотизъм в развяването на знамето на 111 метра височина.

На отриването на пилона се очаква да присъства и Президента Румен Радев, който подрепи и подпомогна реализацията на тази идея, предизвикала толкова различни спорове по национални и чуждестранни медии.

Сега мнозина се питат, с издигането на националното знаме на 111 метрова височина, какви положителни промени ще настъпят в най - бедната държава на Европейския Съюз.

Пилонът струващ над един милион лева, беше изработен в Турция, явно е, че поръчителят е скрил фактът, че той ще бъде издигнат в чест на 111-та годишнина от освобождението на Родопите от Османско Владичество.

Издигането на Българското националното знаме в близост до границите на Гърция и Турция може да се разтълкува по различен начин от съседите.

Незнам дали знамето ще се види от Гърция или Турция, но да припомним, че в името на "криворазбрания Български патриотизъм", в миналото десетки хиляди хора от този край бяха прогонени от родните си краища и напълно се обезлюдиха доста селища в Родопите.

Подобни обезлюдени и разрушени селища са най-много именно в Родопите, в частност и в обкръжението на Рожен.

Днес и в моето родно село вече никой не живее, в своята обреченост и самота, напълно срутените къщи единствено тъгуват по изчезналите си стопани.

А на Рожен пируват...

При тази тъжна и тягостна картина, толкоз празничност, показност и помпозност не е ли малко излишна?

YAZIYI PAYLAŞ!

YAZARIN SON 5 YAZISI