Bu Cebelliler neymiş, be kardeşim... - Op. Dr. Gürçay CEM

Bu Cebelliler neymiş, be kardeşim...


 

Biz, Cebelliler, nereli olduğumuzu söylediğimizde neredeyse her defasında benzer sözlerle karşılaşıyoruz.

"Siz,Cebellilerden korkulur!"

"Aman, Cebellilerden uzak durmak lazım!"

 "Cebellilerle başa çıkılmaz, göz açıp kapayıncaya kadar adamı alıp satar bunlar!"

Hatta, bazen " En sevmediğimiz millet Cebellilerdir!"

diye daha da ileri gidenler de olmuyor değil.

Ama bu tür sözler artık sadece bizim yöre insanımızdan değil, önceki gün, doğma büyüme yerli olan bir arkadaş da Cebelli olduğumu söyleyince, benzer sözler sarf etti...

Tabii, bu tür sözler şaka niyetine söyleniyor. Biz de bunları o şekilde kabul ederek ona göre cevap veriyoruz. Ve tabi, benzer sataşmalar diğer yöre insanımıza da yapılıyor mutlaka.

Killilisinden, Mestanlısından, Koşukavaklısından, Eğriderelisinden, Kırcaalilisine, Stanimakalısından, Deliormanlısına kadar her yöremizin insanına yakıştırılan sözler var.

Kendi adıma ben de birçok kez değişik yöremizin insanlarına cevaben benzer sözler söylemişimdir. Birçok kez karşılıklı şakalaştığımız arkadaşlar olmuştur. Hatta, bir defasında Eğridereli bir arkadaş ile benzer bir şakalaşma içindeyken, Eğridere Derneği yöneticilerinden biri sohbete sonradan dahil olarak Eğridereliler için söylediğim, bu tarz sözleri basbayağı ciddiye alarak tepki göstermeye kalkışmıştı. Gereksiz ve alakasız reaksiyon göstermişti; çünkü o arkadaşla her ikimizin de karşılıklı şakalaşmadan başka bir niyeti yoktu. Olamaz da zaten. Eğridereliler arasında kardeş gibi sevdiğimiz arkadaşlarımız var, hastalarımız var, karşılıklı iş yaptığımız kişiler var. Kaldı ki, mesele Eğridereli olup olmaması da değil, kim olursa olsun, şaka dışında bir söz söylemek mümkün mü?

Yani, anlatmak istediğimiz, yerli arkadaşın biri Cebelliler hakkındaki, farklı tarzda olsa da, aslında pozitif anlamda belli olan sözleri, Cebellilerin marka değerinin ne kadar yayıldığının göstergesidir.

Şimdi, diğer yörelerden olan arkadaşlar gönül de bırakmasın. Her yörenin kendine göre bir marka değeri vardır mutlaka.

Ama her ne kadar baba tarafından Deliormanlı, Kubratlı olsam da, ki bununla her zaman gurur duydum, doğuma büyüme Cebelli olduğumdan, bu kadar da pozitif ayrımcılık yapalım, dimi...

[email protected]

YAZIYI PAYLAŞ!