TOMBUL CAMİ 13, İBRAHİM PAŞA CAMİ İSE 30 YILDIR TAMİRDE...

   Balkanlar'ın en güzel camisi olarak  kabul gören, Şumnu'daki meşhur Tombul Cami'nin dış kısmını kaplayan demir iskelenin, 13 yıl sonra sökülmesine başlandı. Bu iskele, caminin restorasyon çalışmalarında kullanılmak için kurulmuştu. Caminin dış cephesindeki tamirat ve onarımın tamamen bitmemesine rağmen, iskelenin sökülmesi için karar alındı. Şimdilik restorasyon işçiliği caminin iç kısımlarında devam etmekte. Çok yavaş ilerleyen bu çalışmaların ne zamana kadar süreceğini ise kimse bilmiyor.

PAYLAŞ
Misyon Gazetesi -

TOMBUL CAMİ 13,

İBRAHİM PAŞA CAMİ

İSE 30 YILDIR TAMİRDE...

      Balkanlar’ın en güzel camisi olarak  kabul gören, Şumnu’daki meşhur Tombul Cami’nin dış kısmını kaplayan demir iskelenin, 13 yıl sonra sökülmesine başlandı. Bu iskele, caminin restorasyon çalışmalarında kullanılmak için kurulmuştu. Caminin dış cephesindeki tamirat ve onarımın tamamen bitmemesine rağmen, iskelenin sökülmesi için karar alındı. Şimdilik restorasyon işçiliği caminin iç kısımlarında devam etmekte. Çok yavaş ilerleyen bu çalışmaların ne zamana kadar süreceğini ise kimse bilmiyor.
    Razgrad Valisi Günay Hüsmen ve Bölge Müftülüğü’nün girişimleri sonucunda, Balkanlar’ın en eski  Müslüman mabetlerinden  birisi olan İbrahim Paşa Cami’nin çatı ve tavan tamiratı için, Başbakanlık tarafından 20 000 leva gönderildi. Uzman kişilerin görüşlerine göre, caminin bütün restorasyon gereksinimi için bu miktarın çok yetersiz olduğu belirtildi. İbrahim Paşa Cami, 30 yıldır kapalı ve restore edilip ibadete açılacağı günleri bekliyor. Cami beklemesine bekliyor da her geçen gün biraz daha eskiyor ve yıkılmaya yüz tutmakta. Her tarafında derin çatlaklar oluşmuş. Acele edilmezse yıkılıp gidecek. Caminin inşaatı, İbrahim Paşa tarafından 1530 yılında başlatılmış, 1535 yılına kadar sürmüş. İbrahim Paşa ölünce, inşaat devam ettirilmemiş ve 1616 yılında Mahmut Paşa tarafından tamamlanmıştır. UNESCO kültür anıtı listesinde yer alan cami, Bulgaristan'ın Osmanlı'dan kalan en büyük eseridir. 

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN