'PATRİYOTLAR' LÜTVİ MESTAN'I MAHKEMEYE VERİYOR...

Evet, bu haklı davamız, mutlaka bizleri arzuladığımız sonuca götürecektir. Belki ileride bir takım zorluklarla karşılaşabiliriz ama birlik içinde hareket edersek, her şeyin üstesinden geleceğimize inanmaktayım. Ülkemizde yaşayan vatandaşlarımızı ve yurt dışında bulunan bütün kardeşlerimizi, bu imza kampanyasını desteklemelerini ve yaygınlaşmasını sağlamalarını istiyoruz. Bir çok provokasyonla karşı karşıya kalacağız, hatta kendi aramızdan bazı şerefsizler, şimdiden bize engel olmaya kalkıştılar

PAYLAŞ
Misyon Gazetesi -

"PATRİYOTLAR" LÜTVİ MESTAN'I

MAHKEMEYE VERİYOR...

Bilindiği gibi, Bulgaristan'da faaliyet gösteren Sorumluluk, Özgürlük ve Hoşgörü İçin Demokratlar (DOST) Partisi Genel Başkanı Lütvi Mestan, daha öncede ülkede yaşayan Türk toplumunun ulusal azınlık olarak tanınmasını istemişti. Yayımladığı bildiride, Bulgaristan'da yaşayan yaklaşık bir milyon Türke ulusal azınlık statüsü verilmesini talep etmişti. Ayrıca Mestan, Bulgaristan’ın Avrupa Ulusal Azınlıkların Korunmasına İlişkin Çerçeve Sözleşmesini imzaladığını ancak ülke Anayasasında etnik aidiyetten, etnik ve dini farklılıklardan bahsedilmesine rağmen farklı etnik gruplara azınlık statüsü verilmesinin reddedildiğini vurgulamıştı.

***

17 Martta, Filibe'de yapılan DOST Partisi'nin MYK toplantısında aldığı karara göre, Bulgaristan'daki Türklere milli azınlık statüsü tanınması için, gerekli alt yapı çalışmaları ve teşkilat yapılanmasından sonra, ülke bazında büyük bir imza toplama kampanyası başlatılacağı duyuruldu.

***

Dünkü gün ise, alınan bu karar doğrultusunda, parti adına bir deklarasyon yayımlandı.( Deklarasyonun tam Bulgarca metnini ayrı sayfada yayımlıyoruz.) Bildiride şu ifadeler yer almakta :

”Bizler şüphesiz Arnavutluk, Ukrayna, Moldova, Macaristan ve diğer ülkelerdeki etnik Bulgarlardan daha az ölçüde milli azınlık durumunda değiliz. Bu gerçeği reddetmek etnik, dini ve kültürel kimliğimizi kaybettirmez, ancak etnik gruplar arası ilişkilerde gerginlikler yaratmaya devam eder. Tıpkı komünist rejimi güç kullandığı yöntemleriyle bizi asimile edemediği gibi gizli asimilasyon politikası da başarısızlıkla sonuçlanacaktır."

DOST partisi, Türklere milli azınlık statüsü verilmesi talebini siyasileştirmeyeceğini belirterek bu yüzden azınlıkların hak ve özgürlüklerini savunmaya azimli olan partilere internet üzerinden gerçekleştirilecek imza kampanyasına katılma çağrısında bulundu.

DOST partisi, bildiride azınlıkların hak ve özgürlüklerinin korunmasına öncelik veren sivil toplum kuruluşların yanı sıra tüm Bulgaristan vatandaşlarına imza kampanyasını destekleme çağrısında bulundu.

***

Bu sabah Sayın Lütvi Mestan, Sofya'da bulunan özel bir televizyon kanalına konuk oldu ve geniş seyirci kitlelerine seslenme fırsatı yakaladı. İşte bu yayından sonra, saat 11 civarlarında, Sn. L. Mestan ile kısa bir telefon görüşmesi gerçekleştirdik.

***

- Sn. Başkan, anlaşıldığı kadarı, son günlerde bayağı yoğunsunuz. Biraz önce sizleri bir televizyon programında izledik ve hiç durmadan provokativ sorular yöneten sunucuya haddini bildirdiğinizi gördük. Bir de şu avrodeputat Angel Cambazki'nin sizi Başsavcılığa şikayet etme niyeti ortaya çıktı, kendisine göre Bulgaristan'da milli azınlıklar yokmuş. Deputat Cambazki'nin bu davranışı için neler söyleyeceksiniz?

- Anavatandan bizleri yakından takip etmeniz sevindirici bir olay. Angel Cambazki'nin açıklamasından dolayı tedirgin olacak bir durum bulunmuyor. Bizler bir kere, hele bir siyasi parti olarak, bizim Nelsın Mandela'mız sayılan Nuri Adali gibi kahramanlarımızın dava yolunu tutmuş bulunuyoruz, artık bu yoldan geri dönmek olmaz. Bizlere daha fazla kimsecikler "Müslümanlaştırılmış Bulgar" veya "Türkçe konuşan Bulgar" dememeli. Buna benzer utanç ve üzüntü verici durumlar bir şekilde ortadan kaldırılmalı.

Bizim özümüz ve kimliğimiz belli, biz öz be öz gerçek Türkleriz ve birer Türk evladı gibi yaşamaya devam edeceğiz. Kimseden de bir korkumuz bulunmuyor. Bizler barışçıl şekilde ve yasalar çerçevesinde hareket etmeye niyetliyiz.

- İmza kampanyası ilan etmeniz, göçmen toplumu arasında da heyecan ve coşku yarattı. İster Bulgaristan'da yaşayan kardeşlerimiz olsun, isterseniz Türkiye' deki göçmenlerimiz, sizin onlara bu konuda bir çağrınız var mı?

- Evet, bu haklı davamız, mutlaka bizleri arzuladığımız sonuca götürecektir. Belki ileride bir takım zorluklarla karşılaşabiliriz ama birlik içinde hareket edersek, her şeyin üstesinden geleceğimize inanmaktayım. Ülkemizde yaşayan vatandaşlarımızı ve yurt dışında bulunan bütün kardeşlerimizi, bu imza kampanyasını desteklemelerini ve yaygınlaşmasını sağlamalarını istiyoruz. Bir çok provokasyonla karşı karşıya kalacağız, hatta kendi aramızdan bazı şerefsizler, şimdiden bize engel olmaya kalkıştılar.

- Teşekkür ederim, Sn. Lütvi Mestan! Yeniden görüşmek üzere!

Mümin TOPÇU

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN