Bulgaristan

Bulgaristan Haberleri

DOST PARTİSİ YENİ BİR DÖNEME GİRİYOR

"Kollarını göğüslerine bağlayıp, ben parti toplantılarına ve etkinliklerine katılmayacağım diyenlere daha fazla tahammülümüz kalmadı! Biz 20 binden fazla insana hep bir ağızdan "Ne mutlu Bulgaristan'da Türküm diyene!" sözlerini tekrarlatmış bir siyasi gücün temsilcileriyiz", diye devam eden Lütvi Mestan'ın bu mesajları bizim açımızdan gurur ve onur vericiydi.

KİLLİ İFTARI VE ALGI OYUNLARI

 Daha önce birleşme konusunda yaptığımız uyarılar dikkate alınmayarak, nasıl ki aylarca boşuna zaman kaybedildiyse, bu hainleri de partide tutmak, gereksiz zaman kaybı ve partiye zarar vermekten başka birşey değildir...

ÇİLEKÇİ KADINLARIMIZ SÖMÜRÜLÜYOR

   "Bir havasız ve pis odada 6 kadın kalıyorduk, odalar ise küçücüktü, sadece birer küçük pencereleri vardı. Bulgaristan'dan gitmiş köle kadınlar, upuzun ve sonsuz bir ovada çilek topluyorduk ama ben bir ay dayanabildim bu kötü yaşam şartlarında. Tam 55 tane esir kadının arasında yaşıyordum. Bütün gün, sıcak naylon altında, belini kıvırmış halde, çilek topluyorduk. Belimizi doğrultmaya bile iznimiz yoktu.

HAKKIMIZI ARAMAK ZORLAŞTI

Kirkovo Belediye Başkanı Şinasi Süleymanov’u, kabul gününde ziyaret etmek istedim. Bir saat kapının önünde bekletildikten sonra, beni kabul etmeyeceğini söyledi. Beni neden kabul etmiyorsun, diye sorduğumda, DOST partisi üyelerini kabul etmek değil, bu belediyede görmek istemediğini belirtti. Gelen 3 tane koruması ve belediye görevlileri, zor kullanarak, tekme tokat beni dışarı atmaya çalıştılar. Bunlar beni tartaklarken, belediye başkanı memnun bir şekilde sırıtmaya devam ediyordu.

BÜYÜKELÇİ HASAN ULUSOY OSMANKÖYLÜLERLE İFTARDA BULUŞTU

Türkiye Cumhuriyeti'nin Sofya Büyükelçisi Sayın Hasan Ulusoy ve ekibi, meydanı dolduranlar tarafından alkışlarla karşılandı. Yeni Sofya Büyükelçimiz, kısa zamanda Bulgaristan'daki Türk Toplumu tarafından çok sevildi ve kabul gördü. Sayın Hasan Ulusoy, Türkiye Cumhuriyeti'nin her zaman, Bulgaristan'ın güzide vatandaşları olan soydaşlarımızın yanında olduğunu belirtti. İftara katılan 15 kişilik bir gruptakilerin eski derin devletin temsilcileri olduğu anlaşıldı.

ŞEYHCUMA CAMİİ YENİDEN İBADETE AÇILDI

Bulgaristan'ın en güzel beldelerinden biri olan Cebel'de, hayırsever iki firmanın desteğiyle, Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından onarımı tamamlanan tarihi Şeyhcuma (Cebel) Camii'nin yeniden ibadete açılış töreni gerçekleşti.

ZÜMRÜT YEŞİLİ BİR DİYAR

Burada toprak çatlamış. Parça parça bugünkü toplum gibi. Biz yaşayanlara siz işte busunuz, diyor üzgün sesle ve son yol, hak ettiğiniz cennet beraberliği olduğuna göre, dört günlük hayatta kavga etmeye, bölünüp parçalanmaya, küs yaşamaya ne gerek var, diye soruyor. Başka birilerin çıkarlarına uyup sinsi tuzaklarına düşerek, birbirinize düşman olmaya değer mi ikazında bulunuyor!

BALKAN HARBİ ŞEHİTLERİ ANILDI

  Eğridere'nin Mırsallar köyü sakinleri, Balkan Harbi esnasında bu bölgede yaşanan trajik olaylar esnasında şehit düşen suçsuz ve masum köydeşlerinin aziz hatırası için  büyük ve anılarda kalacak bir Mevlit tertiplediler. Ayrıca dualar eşliğinde 11 şehidin isimleri yazılı bir anıt açıldı.

ALTI YAŞINDA İNGİLİZCEYİ SÖKTÜ

Sevinç ve Ahmet Aliman ailesinin altı yaşındaki oğulları Semih, aniden İngilizce konuşmaya başladı, kendisine bu dili kimse öğretmemişti. Yakın zamana kadar bir tek sayıları bilen küçük Semih, artık bu yabancı dili rahatlıkla konuşabiliyor.

RAZGRAD CAMİİSİ MÜZE OLACAKMIŞ...

Halbuki, bu vali de Türk şuuru olmuş olsa, derhal istifa ederdi. Siyasilerimiz ve toplumsal aktivistlerimiz küplere binerdi. Başmüftülük İslam alemini ayağa kaldırırdı. Çünkü bu Camii sıradan bir mabed değil. Yüce Türklüğümüz ve dinimizin bir ana kapısı ve simgesidir.

AJDA'NIN YÜZÜNE KİMLER ASİT ATTI?

Sofya'da yaşayan 36 yaşındaki Ajda İbrahimova'nın yüzüne, şimdilik faili meçhül kalan birileri, asit attı ve kaçtı. Başkentte pastane çalıştıran genç iş kadınının sağlık durumu kritik, yüzünde ve vucudunda derin yanıklar oluştu.

KÖYLER  VE İNSANLAR BİTTİ …

Özellikle Türklerin yoğunlukla olduğu köylerini dağıtılmasına ve insansızlaştırılmasına gidildi. Bizim açımızdan bu negatif politikaya öncülük DPS partisi yapmakta. Birçok köyde DPS muhtarları ve belediye başkanları, Türkçenin okunmasına engeller çıkardılar, ya da eğitim programı zorluklarını göz önünde bulundurarak, destek olmadılar.

KIRCAALİ’DE KALKINMA VE YATIRIMLAR

   “İnsanlar bildikleri işleri yapsın!” demiş Atalarımız, yada “İşin ehline teslim edilmediği yerde, kıyamet kopar!” da denmiş. Güzelim Memleketim Kırcaali’nin ve güzelim kasabam Koşukavak’ın yöneticilerinde ve karar vericilerinde, “Yatırım” yada “Kalkınma” deyince, acaba zihinlerinde neler canlanıyor, çok merak etmişimdir uzun yıllardır…    Acaba 5 sene önce nasıl bir Kırcaali, yada Koşukavak hayal ettiler ve bugün o hayallerinin ne kadarı gerçekleşti?

TAHAMMÜLÜN FARKINDALIĞI…

Tolerans, ancak diyalog olan yer ve uzamdır. Bulgaristan’da diyalog var mı? Komşular arasında, günlük yaşam düzeyinde müsamahadan söz etmiyorum. Örneğin Bulgar aydınları tarafından kışkırtılmamış olan bir diyalog söz konusudur. Bulgar devlet kurumları tarafından başarılan bir diyalog da olabilir...

Lütfi Mestan;"Şehit ve gazilerimize minnet ve saygı borcumuz var!"

Bugün DOST Partisi yöneticileri, üyeleri ve sempatizanları, Mestanlı kasabasını ve Kayaloba köyünü ziyaret ederek, 1984 yılı sonu, komünist rejime karşı gerçekleştirilen protesto yürüyüşlerinde, şehit düşen kahramanlarımızın anısı önünde saygı duruşunda bulunup, dua ettiler, mezarlarının ve anıtlarının önlerine çelenkler bıraktılar.

ARANAN KATİL BULUNDU

Kırcaali'nin Mestanlı (Momçilgrad) İlçesinde boğularak öldürülen 7 yaşındaki Damla'nın katili bulundu.

MESTANLI'DA GERGİNLİK

Damla Musa'nın öldürüldüğü apartmanın önüne taplanan yaklaşık 60 Mestanlı sakini, küçük kızın cinayetiyle ilgili resmi açıklamanın olmamasını protesto ediyor. 

ÇEŞMESİNDE ADI YAZMIYOR

Sevcan Yaşar, Aytos bölgesinin Mıglen köyünde yaşıyor. Ailesi  buraya Rodoplar'dan gelmiş ve yerleşmiş. Kırk bir yaşındaki Sevcan iyi bir çeşme ustası. Doğup yetiştiği dağlardaki her yol başına çeşme yapma geleneğini, kendisi şimdilerde Aytos bölgesine de taşımış durumda.

BULGARİSTAN AB BAŞKANI OLUYOR

Bulgaristan’ın Avrupa Birliği (AB) Bakanı Lilyana Pavlova, “Türkiye olağanüstü önemli bir ortağımız, kanaatimizce Türkiye ile aramızda iyi komşuluk, dostane ilişkilerimiz var, Türkiye’yi böyle bir komşu olarak görüyoruz.” dedi. Pavlova, AB’nin gelecek yılın ilk yarısında dönem başkanlığını üstlenecek Bulgaristan’ın, Batı Balkanlar’ın entegrasyonuna destek vereceğini bildirdi.

Toplam 233 haber.