Göçmen Camiasını Buluşturan Kongre

* Şüphesiz BAL-GÖÇ çatı kuruluştur. Türkiye'de Balkan göçmenlerini bir araya getiren önemli bir noktadadır. * Cebel Kültür ve Dayanışma Derneği de kongreye gitti. Görükle Göçmen Konutları (Kurtuluş Mahallesi) Hera Salon'da gerçekleşen kongrede Op.Dr. Gürçay Cem güven tazeledi. * Göçmen camiasının birleşmesi için daha fazla çaba sarf edilmesi gerektiğini vurgulayan Cem, ortak akılla hareket etmenin tek çare olduğunu anlattı.

Bursa'da Bugün

Hasan Boztürk

 

Ancak BAL-GÖÇ'ü güçlü kılan tabanıdır. Ve yöre dernekleridir.

Yani taban güçlüyse ve çatı kuruluşuna destek çıkıyorsa güçlüdür.

Şüphesiz BAL-GÖÇ çatı kuruluştur.

Türkiye'de Balkan göçmenlerini bir araya getiren önemli bir noktadadır.

Kamu yararına çalışma statüsü ile birlikte değerlendirildiğinde gerek Türkiye içinde gerekse Bulgaristan başta olmak üzere Balkanlar'da elçi konumundadır.

Arzu edilen noktada olup olmadığı tartışılır elbette ama BAL-GÖÇ'ün etkin konumu ülkemizin çıkarınadır.

BAL-GÖÇ kongresinin tarihi şimdilik belli değil.

Ama öncesinde yöre derneklerinde kongre süreci başladı.

Mestanlı ve Yöresi Derneği kongresi geçtiğimiz günlerde yapılmıştı. Hasan Öztürk dernekte güven tazeledi.

Cebel Kültür ve Dayanışma Derneği de kongreye gitti.

Görükle Göçmen Konutları (Kurtuluş Mahallesi) Hera Salon'da gerçekleşen kongrede Op.Dr. Gürçay Cem güven tazeledi.

Kongreye BAL-GÖÇ Genel Başkanı Veli Öztürk, BAL-GÖÇ'ün eski başkanı Emin Balkan, GÖÇ-TÜRK Federasyonu Başkanı Salih Öztürk, Balkan Rumeli Türkleri Konfederasyonu Başkanı Sabri Mutlu, Bursa Rumeli Derneği Başkanı İbrahim Toprak ve Rumeli Dernekleri Federasyonun kurucusu Şuayip Toprak, Filibe ve Yöresi Derneği Başkanı Mümin Tenekeci ile Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, Kestel Belediye Başkanı Önder Tanır, İyi Parti İl Başkanı Selçuk Türkoğlu, Memleket Partisi İl Başkanı Güner Aklan ile çok sayıda yöresel dernek temsilcisi ve siyasi parti temsilcisi katıldı.

Kongrede gündem Bulgaristan seçimleriydi. Ve elbette Bulgaristan'da yapılan seçimlerde soydaşlarımızın etkinliğinin nasıl daha fazla artacağıydı. Gerçekten de önemli bir husus. Kongre salonunda yapılan sohbetlerde hemen her masada bu konu tartışıldı. Elbette bu konu salt dernekler üzerinden değerlendirilemez. Yetersiz kalır. Daha bütüncül bir politika gerekli bunun için. Geçmişte başarılı örnekleri var. Ama dernekler vazgeçilmez noktadadır. Umarız yeniden bu yönde adımlar atılır.

Bu kongrede Başkan Gürçay Cem güven tazeledi. Göçmen camiasının birleşmesi için daha fazla çaba sarf edilmesi gerektiğini vurgulayan Cem, ortak akılla hareket etmenin tek çare olduğunu anlattı.

Sonuç olarak bu kongreleri önemsemek gerekiyor. Balkan derneklerinin söylemlerini salt hemşeri derneği olarak değerlendirmemek gerekiyor.

Balkanlar'da Müslüman Türk varlığının devam ettirilmesi bağlamında BAL-GÖÇ başta olmak üzere yöre derneklerinin önemi bir kez daha ortaya çıkıyor.

Unutulmamalıdır ki, Balkanlar'da Türkiye'nin izi; 11 saatlik uçak yolculuğu mesafedeki ABD'den de, 2004'te etkinliğini artıran AB'den de ve Rusya'dan da daha fazla bulunmaktadır.

Bakmadan Geçme