GENÇLERİMİZİ, YÜKSEK ÖĞRETİM İÇİN TÜRKİYE'YE GÖNDERELİM!

Gençlerimizi, yüksek eğitim için Türkiye'ye gönderelim! Onların istikbalinin önünü kapatmayalım! Gerekiyorsa, liseyi de Anavatan Türkiye'de bitirsinler. Batı Trakyalı kardeşlerimiz gibi. Siyasi liderlerimiz ve sivil toplum kuruluşlarımızın kanat önderleri hemen bu konuya acilen eğilim göstermeliler. Gerekirse, Bulgaristan'da Türkçe liseler ve üniversiteler açalım. Lütfen, beni Bulgarların veya İngilizlerin dilinde, Türk kardeşlerime mektup yazmaya mecbur bırakmayınız...

PAYLAŞ
Misyon Gazetesi -

GENÇLERİMİZİ, YÜKSEK ÖĞRETİM İÇİN TÜRKİYE'YE GÖNDERELİM!

Bu yazımın adresi liseli ve üniversite çağındaki genç okuyucularım. Bu sefer sizlere şifreli siyaset yazmayacağım, polemik yaratmayacağım...

Geçenlerde cümle alem gördük, Bulgaristan'da haftanın konusu Türkiye Bursları oldu. Başkent Sofya ve başka şehirlerimize yapılan çıkarmalar bayağı isabetliydi ve büyük yankı yaparak, ilgi sağladı.

İlk önce sizlere birazcık istatistik bilgiler sunuyorum;

Ülkemiz, gerek Cumhuriyet öncesi dönemde, gerekse Cumhuriyet döneminde pek çok uluslararası öğrenciye eğitim için kapılarını açmış, gelen bu öğrencilere burslar da temin ederek ülkemizde iyi bir eğitim almaları sağlanmıştır.

Özellikle 1960’lı yıllardan itibaren, diğer devletlerle imzalanan ikili anlaşmalar çerçevesinde, burslar sağlanmakla birlikte, merhum Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın teşvikleriyle ülkemizin uluslararası öğrenci politikası ilk kez 1992 yılında sistematize edilmiş ve “Büyük Öğrenci Projesi” adlı çalışma başlatılmıştır.

2000’li yılların başından itibaren, Türkiye’nin dış politikadan kültüre, iktisadî kalkınmadan sosyal politikalara, her alanda sergilediği büyük gelişim, uluslararası eğitim paradigmasına da yansımış, söz konusu alanda önemli adımlar atılmaya başlanmıştır.

2010 yılında kurulan Dış Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığına tevdi edilen görevler çerçevesinde ve diğer ilgili kurumların işbirliğiyle 2012 yılında “Türkiye Bursları” programı hayata geçirilmiş ve ülkemizin uluslararası öğrencilere yönelik yükseköğretim bursları güncellenmiştir.

Türkiye Bursları, uygulanmaya başladığı 2012 yılında, toplam 10 bin civarında başvuru alırken, 2017 yılında bu sayı 100 binin üzerine çıkmıştır. Aynı zamanda başvuru alınan ülke sayısı da neredeyse ikiye katlanmıştır.

Türkiye Bursları öğrencilere yalnızca burs sağlayan değil, aynı zamanda üniversite yerleştirmesi de yapan bir programdır. Bu özelliğiyle dünyadaki diğer burs programlarından farklılaşmaktadır.

Ayrıca aylık bursun dışında uçak bileti, üniversite katkı payı, genel sağlık sigortası, yurt ve Türkçe eğitimi de burs kapsamında temin edilmektedir.

Resmi bilgiler bu yönde, genç arkadaşlarım. Türkiye, bizim Anavatanımız, öz kardeşlerimizin yaşadığı komşu ülke. Bunu gururla her yerde belirtebilirsiniz.

Sizler, Türkiye'nin en yakın diplomatik misyonu olan merkeze gidip, o Ay yıldızlı Bayraklı binanın kapısını çaldığınızda, emin olunuz ki, sizleri güler yüzlü teyzeler ve amcalar ayakta karşılayacaktır. Belki de size ilk kez ne kadar önemli bir insan olduğunuzu hissettirecekler. Onlardan veya internet aracılığı ile, Türkiye Bursları ile ilgili bütün ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

Müracaatınızı zamanında yapınız. Bunun akıbetinden mutlaka ilgileniniz. Olumsuz gelişmeler karşısında suskun kalmayınız. Hakkınızı arayınız ve sonuna kadar diretin. Gerekirse Cumhurbaşkanı Sn.Tayip Erdoğan'a kadar yazınız. Karşılaştığınız engeller için gazetemize de yazabilirsiniz...

Bu yazı fikrimi, benim Kırcaali'de yaşayan yeğenim Efe ile paylaştım, verdiği cevap ise beni bir hayli üzdü. "Amca, böyle bir yazını kimse anlamaz ki, biz burada resmi dilde ve İngilizce eğitim görüyoruz. Sen en iyisi, bu mektubunu Bulgarca veya İngilizce yaz." dedi, kerata. Bu arada, Efe, Türkçe okumayı ve yazmayı öğrenmiş...

Evet, eriştiğimiz genel nokta ve vahim durum ortada.

Bile bile, umursamayarak, ilgilenmeyerek, ciddiye almayarak, olayın boyutunu küçümseyerek, kendi öz çocuklarımızı ana dillerini öğrenmelerinden mahrum ettik. Tek suçlu olan bizleriz - anne ve babalar. Gerçi, aynı bu anne ve babalar da Türkçe eğitim görmediler. Bu suçu şimdi başka kimsenin üzerine yıkmaya çalışmayalım.

Gençlerimizi, yüksek eğitim için Türkiye'ye gönderelim! Onların istikbalinin önünü kapatmayalım!

Gerekiyorsa, liseyi de Anavatan Türkiye'de bitirsinler. Batı Trakyalı kardeşlerimiz gibi.

Siyasi liderlerimiz ve sivil toplum kuruluşlarımızın kanat önderleri hemen bu konuya acilen eğilim göstermeliler. Gerekirse, Bulgaristan'da Türkçe liseler ve üniversiteler açalım. Lütfen, beni Bulgarların veya İngilizlerin dilinde, Türk kardeşlerime mektup yazmaya mecbur bırakmayınız...

Mümin TOPÇU

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN