Kasırgalarlılar, haydi sandığa... - Sabri CON

Kasırgalarlılar, haydi sandığa...


 

Seçimler kapıda. Bizim köyde (Kasırgalar-Treskavets) muhtar adaylarını ve seçmenleri bir telâş sardı bile.

Bu defa şans kime gülecek? Kasırgalar köyü doğumlu ve kökenli olmama rağmen yıllardır dışarıdayım.

Çifte vatandaşlığım var. Her şeye rağmen köyden tamamen kopmuş değilim.

Halâ akrabalarım ve eskimeyen eski dostlarım var. Toprağına da bağımlıyım. Ama tanıdığım insan sayısı çok az.

Günümüzdeki muhtarı tanımıyorum. İyi midir kötü müdür? Köy için neler yaptı neler yapmadı, bilgim yok. Yeniden aday mıdır değil midir? Halk tarafından sevildi mi sevilmedi mi, bunu da bilmiyorum.

Yeniden aday ise, beğenildi ise yeniden kazanmasını ve başarılı olmasını diliyorum.

Zamanla ben de muhtarlık görevinde bulundum. Muhtarlık, dışarıdan görüldüğü kadar kolay iş değil. Muhtar olan kişi bir kere eğitimli, bilgili, saygı gören ve gösteren kişi olmalı. İki dili de güzel bilmeli, halkla sağlam bağlantısı olmalı. Kin ve nefretten uzak durmalı. Herkese eşit davranmalı. Dayısı, amcası, teyzesi ve halası hiçbir imtiyaz sahibi olamaz. Köyün temizliğine, gelişmesine, güzelliğine büyük önem vermeli.

Muhtarlık, yan gelip yatma yeri değildir. Sadece maaş alma yeri de hiç değildir. Muhtar, köyün bir nevi insan çobanıdır. Herkesi tanıyacak, görecek, bilecek ve gerektiğinde yardım etmeyi, yeri geldiğinde ceza vermeyi bilecek. Herkesin derdine derman olmaya çalışacak. Dolayısıyla muhtar, köyün bekçisi, doktoru, veterineri, öğretmeni, mühendisi, hatta savcısı gibi roller üstlenebilen kişi olmalıdır.

En azından ben bunları yaşadım, gördüm, uyguladım. Öyleyse? Köyde durum nedir?

Yeni muhtar kim olacak? Bunu sandık söyleyecek; ama benim kafamda birileri var. Seçmenler onu seçer veya seçmez, irade onlarındır.

Duyum aldığıma göre, bir yıldan fazla bir zaman görüşmediğimiz Enver Hoca, bu koltuğu düşünenlerdenmiş.

İyi olur diyorum. Neden?

Enver Hoca, tahsilini almış bir kişi. Köyün sağını solunu iyi tanıyor, geçmişini avucunun içi gibi biliyor, geleceğini de iyi analiz edebiliyor.

Din adamı diye adaylıktan dışlanamaz. Din ile bilimi eşit seviyor. Kitap kurdu desek yeridir. Ağzı söz yapmasını biliyor. Geniş çevresi var. Bu işi bal gibi hak edebilir.

E, tamam, bazı hataları olmuş mudur? Olmuştur veya olmamıştır, ben bilmiyorum. Olduysa ve kendi hatalarının bilincindeyse mutlaka kendini yenilemelidir. Seçilirse kendi tecrübelerimi ona aktarabilirim. Ama seçildim diye burnu havaya bakarsa o zaman karşısında beni bulur.

Uzatmayalım, sandığa gidecek olanlar köye ve köy halkına yararı olacak kişiyi mutlaka seçeceklerdir.

Haydi hayırlısı olsun diyorum. Saygılarımla! 

YAZIYI PAYLAŞ!

YAZARIN SON 5 YAZISI
18Mar
04Şub

Sensiz iki yıl

01Şub

Küçük Yusuf Pehlivan

22Oca
20Oca

Ve kozmik ülke olduk