Her şeyi yüzüne gözüne bulaştırdı ve kendini bitirdi - Op. Dr. Gürçay CEM

Her şeyi yüzüne gözüne bulaştırdı ve kendini bitirdi


Daha seçimlerin sonuçları bile kesinleşmeden, tek başına iktidar olamadıkları ve diğer partilerin desteğine ihtiyaçları olduğu halde hükümet kurmaya kalkışmışlardı. Bu hamleleri son derece amatörceydi. Zira bu dayatma, destek bekledikleri partilere karşı büyük saygısızlık anlamına geliyordu. Bu partiler de kendine saygısı olan her parti gibi tepki koymuş ve İTN de bu ilk kabinesini geri çekmek zorunda kalmıştı. Ama bu durumdan ders çıkarmamışçasına yine aynı hatayı yaptı. Yeni kabineyi yine diğer partilere danışmadan dayatmaya kalkıştı. Bu yetmedi, kendi dayattığı kabineyi desteklemeleri için diğerlerini adeta tehdit etmeye kalkıştı.

Neymiş? Bu dayatılan kabineyi desteklemezlerse bu durum statükoyu destekledikleri anlamına gelecekmiş de, yenilenmeye karşı oldukları anlamını taşıyacakmış da, desteklemezlerse yeni seçimlere gidilecek ve bunun sorumlusu bu partiler olacakmış gibi ithamlarla adeta şantaja varan yaklaşımlar sergilediler. Özetle hata üstüne hata yapmaya devam ettiler.

İTN farkında değil ki bir kez daha gidilecek seçimler şu anlamı taşıyacak: hükümet oluşturmayı başaramadıkları için partinin sorun çözme ve yöneticilik yapma kapasitesi olmadığı algısı oluşacak, çünkü siyaset arenası sorun çözme mecrasıdır, işleri daha da kötüye götürme yeri değil.

Öte yandan İTN'nin başında bulunan Slavi'nin statükoyu ve yozlaşmayı yok etme niyetiyle siyasete girme kararı alma konusundaki samimiyetinden, kendi adımıza şüphemiz yok. Ayrıca bazı parti liderlerinin iddia ettiği gibi Trifonov'un amacı sorumluluktan kaçma gayreti içinde ülkeyi yeni bir seçime götürmek için uzlaşmadan kaçtığı konusuna katılmıyoruz.

Hükümetin kurulamaması sürecinde kim haklı? Bu konuyu tartışmaya bile gerek yok. Kesinlikle haklı olan diğer partilerdir. Kendine saygısı olan hiç kimse dayatma kabul etmez. Kaldı ki dayatma da son derece aptalca bir yaklaşımdı. Hem hükümet kurmak için yeterli sayıya sahip olmayıp desteğe ihtiyacın olacak, hem desteğine ihtiyaç duyduğun partilerin fikrini bile alma gereği duymadan emrivaki yapmaya kalkışacaksın. Böyle akla ziyan bir yaklaşım ne siyasette, ne ticarette, ne de hayatın herhangi bir alanında yoktur.

Son seçimlerde biz de İTN'ye oy vermiştik. Sebebi de oradan aday olan Cebelli biriydi - Taner Türkoğlu. Destek istemeye geldi, biz de arkadaşlarımızla destek sözü vermiştik. Sözümüzü de tuttuk. Sonuç olarak STK'ların asli görevleri yardım ve dayanışmadır. Temsil ettikleri insanlara destektir. Biz de bu anlayışla desteğimizi verdik.

Bundan öte bu parti Bulgaristan'da değişim getirme, yolsuzluk ve yozlaşmayı ortadan kaldırma, orada sadece soydaşımız değil, yıllarca bazı oligarşik yapılar tarafından kullanılan ve istismar edilen sıradan gariban Bulgaristan halkını da bu düzenden kurtarma amacıyla yola çıktıkları konusundaki niyetlerinden şüphemiz olmadığı için buraya destek verdik. Ama bu ağırlığı kaldıramamaları ve süreci iyi yönetememeleri kendi hatalarıdır. Hatalarının bedelini de ödeyecekler.

[email protected]

YAZIYI PAYLAŞ!