Bulgaristan'ın sancılı ‘bağırsak temizliği’ - Op. Dr. Gürçay CEM

Bulgaristan'ın sancılı ‘bağırsak temizliği’


Geçen yıl Bulgaristan'da tam üç defa yapılan seçimlerden istikrar çıkmadı. Bundan dolayı sonbaharda yine genel seçime gidiliyor. Totaliter komünist rejiminin yıkılmasından sonra geçilen demokrasi döneminde birçok parti kuruldu. Ama bütün partiler, şu veya bu şekilde, totaliter rejiminin oluşturduğu oligarkların güdümündeydi.

Otuz yıl boyunca onlarca parti kuruldu ve yok olup gitti. İki parti hariç. Biri komünist partinin devamı BSP, diğeri soydaşlarımızı temsil etme iddiası ile kurulan DPS. Eski komünist sisteme özlemle yaşayan, daha çok yaşlı kesimden oluşan bir kitle BSP'yi başından beri destekliyor. Ama doğal olarak bu kitle eksilmeye başlayınca BSP giderek güç kaybetti. DPS de etnik ağırlıklı seçmen kitlesinden dolayı ayakta kalmayı başardı. Yıllarca soydaşlarımız bölünmeyelim diye bu partiye destek verdi; ancak DPS kimlere hizmet ettiği açıkça belli olunca ve onların beklentilerinden uzak kalınca, oradan ciddi kopmalar yaşandı. Soydaşımızın 2/3 oradan koptu.

Bozuk para gibi harcanan diğer partilerin hepsinin ortak bir özelliği vardı. Arkalarındaki güç odakları hiç değişmedi. Rusya güdümlü totaliter rejimin oligarkları. Seçmen nezdinde yıpranan partiler hemen yenileriyle değiştirildi. Yeni kurulanlar da kendilerini kamufle etmek için hep aynı sloganı kullandı - "Devletin içine sızmış mafyayı ve yozlaşmayı bitirmeye geliyoruz..." Ama bunu yapmaya değil, tam da bu odaklara hizmet etmeye geldikleri deşifre oldu her zaman.

Bunun son örneklerinden çalgıcı Trifonov diye biri tarafından kurulan İTN partisiydi. Bu söylemlerle geçen yıl yapılan seçimlerin ilkinde ikinci, ikinci seçimlerde bir arkadaşımızın oradan aday olmasından dolayı bizim de destek verdiğimiz Temmuz seçimlerinde, birinci parti olmayı da başardılar. Ama ikinci seçimlerden sonra kimin kucağına oturduklarını çok fazla belli edince, kasım ayındaki seçimlerde dramatik düşüş yaşadılar. Bu sene yapılacak seçimlerde parlamentoya girmeleri hayal. Yani kendilerini çok çabuk ve acemice deşifre ettiler.

İki yıl içinde, dört genel seçim çok fazla. Ama bu durum net olarak bir şeyi ortaya koyuyor. Bulgaristan halkının artık totaliter rejimden kalma statükoyu kırma iradesini ve kararlılığını gösteriyor. "Değişime devam" partisinin başını çektiği oluşum, bu statükoyu kırma noktasında samimi olduklarını gösterdiklerinden, Bulgaristan halkı bunlara güveninin devam ettiğini de gösteriyor alınan sonuçlar. Yaklaşık bir yıldır kaldıkları iktidarda bazı hatalar da yapmadılar değil; ama niyetleri samimi olduğunu ispatladılar. Hatalarından biri bürokrasideki statükonun kalıntılarını temizlemeleriydi. Bunlar da çalışmalarını her fırsatta sabote ettiler. Yani statükoyu değiştirme yolunda iyi stratejisi geliştiremediler. Stratejiniz yoksa, herhangi bir mücadeleyi kazanma şansınız yoktur. "Strateji olmadan taktik yenilgiden önceki kuru gürültüdür"- Konfüçyüs.

Sonuç olarak Bulgaristan halkı yeniden yapılanma ve temiz toplum konusunda kararlı olduğunu gösterdi. Bu yapılanma soydaşlarımızı da kapsayacak. Sonuçta her şeyin bir miladı vardır değil mi? Soydaşlarımız kendi beklentileri doğrultusunda, onların haklarını gerçek manada savunacak bir oluşuma mutlaka gidecektir. Bunun iradesini açıkça da belli ettiler. DPS kitlesini korumak için değişik enstrümanlar kullanarak çırpınsa da, miadını doldurmak üzeredir. DPS için geri sayım hızla devam ediyor ve kalıcı olma şansları yoktur.

Sonbaharda yapılacak seçimlerden nasıl sonuç alırlarsa alsınlar, artık ancak uzatmaları oynayacaklar. Çoğunluğun iradesine karşı koyma şansları yoktur. Her ne kadar DPS onursal başkanı: "DPS yenilenebilir, ama değiştirilemez" dese de bu mutlaka olacaktır. Hayatın kanunlarına kimse karşı koyamaz. Her şeyin bir sonu vardır...

[email protected]

YAZIYI PAYLAŞ!