Biz var mıyız ve neredeyiz??? -

Biz var mıyız ve neredeyiz???


   Bulgaristan Türklerinin öteden beri başına geçirilen ateşten ''çelenkler'' malum. Osmanlının bu topraklardan çekildiği günden itibaren, hakimiyete gelen bütün Bulgar siyasi çevreler, bizim kimliğimizi sözde olarak tanımıştır, namuslu ve çalışkan oluşumuz ile bize güven verme gayretinde bulunmuşlardır.

   Süre o kadardır ki, zalim ve cahil Todor Jivkov'un totaliter rejimi bizi yok sayacak, Türk olduğumuzu reddedecek, bizi dilimizden ve dinimizden mahrum edecek bir kıyıma ve hakarete gidildi. Bu doktrin, 1984-85 yıllarında, komünist partisinin akıl almaz silahlı, polisli ve jandarmalı baskınları ile Bulgaristan'da asırlarca var olan Türkler ''YOK'' ilan edildi...

   Oysa aynı parti, kapitalizm (faşizm) idarelerinden kurtulma savaşlarında Bulgaristan Türklerinin desteğinden bol bol faydalanmışlar ve idareye geldiklerinin ilk yıllarında, vefalarını, bu azınlığa refah yolu açma usulü ile cevap vermişlerdi. Biz kötü amaçlı kişiler değiliz.

   Eyvallah, 1944-1971 yılları, Bulgaristan Türklerinin bahar mevsimi idi. O yıllarda okullarda biz Türkçe okuduk, Türk çocukları, yüksek okullarda okudu, mühendis, doktor, gazeteci, şair ve yazar olarak tarihe geçti.

   Buraya kadar yazdıklarımın nedeni şudur. Geçenlerde Şumnu kentinde düzenlenen bir panelde bütün bunlar da görüşüldü. Bana göre, ülkemizde beşinci adımını atan bu paneller kısır bir aldatmacadır. Tertip komitesine, saygı duyuyorum ve en azından ihtiyaçlarımızı bildiklerinden dolayı teşekkür ederim.

   Böyle paneller olsun ama değerli gazeteci kardeşim Mümin Topçu'nun yorumunda dediği gibi, eğer, Bulgaristan'da gerçekten demokrasi varsa, ve biz TÜRKLER, bu ülkenin eşit haklı vatandaşları isek, onlarca şair ve yazar, bu toplumu temsil ediyorsa, zamanıdır, geç kalınmasın, bir an önce Bulgaristan Türk Yazarlar Birliği kurulsun ve bu kuruluşun ayakta kalması için siyasi güçler ve devlet destekçi olsun.

Bu olursa, biz de varlığımızın rahatına ulaşır ve bulunduğumuz yerin sağlamlığını hissederiz...

Naim BAKOĞLU

YAZIYI PAYLAŞ!

YAZARIN SON 5 YAZISI
11Ara

Biz var mıyız ve neredeyiz???