Kudurtan hareket
Mümin TOPÇU
Holanda'nın simgesi olan aslana ithaven aslan pençesi yapan Weghorst veya başka bir futbolcunun oyun esnasında haç çıkarması, başka birilerinin farklı sembol işaretler yapmaları ile Türklüğü simgeleyen Bozkurt işaretini yapan Merih Demiral arasında hiçbir fark yoktur...
Önemli bir spor turnuvasını ırkçılığın ve düşmanlaştırmanın aracı yapılmasını kabul etmemiz mümkün değil.
Batı Hristiyan Dünyası bir kere daha çirkin yüzünü göstermiş oldu.
Mesele sembol filan değil, mesele Türk ve Müslüman olmamız.
Almanlar ise zaten ülkelerinde yaşayan milyonlarca Türkü her zaman ikinci sınıf insan olarak görmediler mi?
Alman savaş fotoğrafçısı Xander Corvus'un 2 Kasım 1933 tarihinde Florya sahilinde Atatürk'ü Bozkurt işareti yaparken çektiği bir fotoğrafın "Kudurtan hareket" başlığı ile VFF Wehrtechnische Studiensammlung Koblenz adındaki Alman savaş müzesinde sergilendiğini biliyor muydunuz?
Türk'ün Ergenekon'dan çıkışı (Yaradılış destanı), kurulan 16 Türk devletinin simgesidir Bozkurt.
Bizler, ırkçı ve faşist değil, Türküz, zoruna giden beğenmesin...
Ünlü tarihçimiz Prof.Dr. İlber Ortaylı ne güzel anlatmış:
“Türk tarihinde ‘Bozkurt’ bir semboldür, idoldür. Öyle sadece bir partinin, grubun sembolü değildir. Biz çöl takımından değiliz, steplerden gelen bir milletiz. O yüzden kurt bizim için mühim ve manalı bir semboldür. Destanları, hikâyeleri var. Tür olarak da çok dayanıklıdır. Kurt sırtını herhangi bir şekilde dayamadan, sırtını garantiye almadan öyle bir ihtiyaç duymadan savaşabilen bir hayvandır. Yaşam savaşı verme bakımından çok beceriklidir. Sürü halinde de avlanır ama tek başına da çok dirayetli ve dirençlidir. O yüzden yaşam savaşı veren, özgürlük savaşı veren milletler için ayrı bir sembolik değeri ve önemi vardır. Millî Mücadele’de de sembol olarak vardır. Devlet çok kullandı. Eserlerde vardır. Kimseyi alakadar etmez. Gamalı haç ve Naziler ile bir benzerlik kurmak saçmalıktır. Bozkurt birinin kafasından çıkmış, sonradan üretilmiş bir sembol değildir. Bir milletin mücadele azmi ve kararlığını ifade eden tarihi bir derinliği vardır..."