Mümin TOPÇU

Şair ve yazarlarımız, Balgöç çatısı altında toplandı

Mümin TOPÇU

Bir asırdan fazla süren bir edebiyatın soluksuz yürüyüşünün yeni bir başlangıç noktasında ve yarınlar için içimizde daha büyük ümitler yeşerterek, gelmiş geçmiş bütün üstatlarımızın anısını yad etmekteyiz.

Gelmiş geçmiş zamanlarda, edebiyat tarlamızda nice çok değerli şair ve yazar saban salladı. Bütünüyle sadece gurur duyabiliriz, birçoğunun eserlerini seve seve okuduk, bazı üstatlarımızla bizzat tanışıp hasbihal ettiğimiz oldu.

Artık birçoğumuz sınırın iki yakasında yaşamamıza rağmen, yüzden fazla şair ve yazarımız Balkanlar Türk Edebiyatı’nı ve özellikle de Bulgaristan Türk Edebiyatı’nı günümüzde de yaşattıklarını ve ayakta tuttuklarını görmekteyiz.

Bugün Bursa'da, Balgöç'ün ev sahipliğinde ve Misyon Gazetesi'nin katkılarıyla, Bulgaristan asıllı 25 şair ve yazarımızın geniş çaplı katılımıyla bir toplantısı gerçekleşti. Vaktinde Türkiye Yazarlar Birliği sadece 17 üye tarafından kurulmuştu...

Onların arasında İzmir'den, Kastamonu'dan, İstanbul'dan, Kocaeli'den gelmiş olanların yanı sıra, Kırcaali'den, Şumnu'dan, Sofya'dan ve İsveç'ten gelenler oldu.

Bu toplantı girişimi esnasında, önceden bizzat davet edilen altmışa yakın yazarımızın olumlu görüşü alındı, toplantıya katılamayanların ise belirli mazeretleri bulunmaktaydı.

Şimdilerde kimimiz ana vatanda yaşayabilir; ama bizim gönüllerimiz memleketten ve insanımızdan hiç kopmadı, çoğu kalem erbabının eserlerinde sürekli Bulgaristan’daki Türklerin konusu hala canlı tutulmakta.

Bir sözle, bizim aramızda herhangi bir ayrışma olmamalı; hatta beraber hareket edersek daha fazla güç kazanırız, sesimizi daha gür bir şekilde duyurabiliriz.

Bugün, göçmen STK’ların amiral gemisi sayılan, güzide Balgöç derneğimiz, geniş bir biçimde bize kapılarını açmış oldu.

Bütün iştirakçilerin ve kendi adıma, Sayın Prof. Dr. Emin Balkan'a, Elvan Demir'e ve Sadık Yılmaz'a, bu ilk toplantımızın gerçekleşmesini sağladıkları için çok teşekkür ediyorum.

İleride Balgöç ile birçok ortak kültürel etkinlik düzenlemeyi planlıyoruz, yine bu kuruluş sayesinde, umarım ileride devletimizin bütün ilgili kurumlarına daha kısa ve verimli yollardan ulaşırız.

Bugün Türkiye Cumhuriyeti devleti, özellikle Balkanlar Türklerine büyük bir ilgi ve yaklaşım sergilemekte, her türlü kültürel girişime hiç tereddütsüz destek verip bizlere sahip çıkmakta.

Aynı zamanda özellikle biz, Bulgaristanlı şair ve yazarlar, neden hep arka planda kaldık, düşüncesine kapılmıyor değilim?

Edebiyatımız ve yazarlarımız, gereken mercilerden neden hak ettiği bir şekilde, daha geniş bir çapta tanıtılmamakta ve daha yüksek bir populariteden mahsun bırakılmakta?

Günümüzde, çok daha az Türkün yaşadığı bir Kuzey Makedonya veya Kosova’da, bu yönde bayağı belirli aşamalar kaydedildi.

YTB, Türksoy, Yunus Emre Enstitüsü veya TİKA gibi ciddi devlet kurumlarımız, bahsettiğim o iki ülkelerde kolaylıkla ve geniş çaplı faaliyetler yürütebilmekte.

Bulgaristan devleti, şimdilik, aynı bu kurumlara fazla bir yeşil ışık yakmıyor ve ortada bazı sıkıntılar mevcut.

Bizler, işte bu oluşan boşluğu Balgöç’ün sayesinde rahatlıkla aşıp doldurabiliriz.

İlerleyen zaman içinde, Bulgaristan’daki Türk asıllı yazarlar ve diğer sanat kollarının temsilcileri mutlaka daha geniş kapsamlı ve güçlü bir örgütlenmeye gitmeli.

Ana vatana göç etmiş olanlar da, Balgöç gibi STK'larımızı ve devletimizin, bu yönde faaliyet gösteren ilgili kurumlarını arkasına alıp Balkanlar'da ve özellikle Bulgaristan'daki kardeşlerimizi daha güçlü ve yaygın bir şekilde sahiplenmeli. 

Bursa toplantısının ana hedeflerinden birisi, zaten bu yöndeki çalışmalara hız vermekti.

Bizim kanaatimizce, ilk aşamada, Balgöç çatısı altında işe koyulursak çok daha başarılı ve isabetli olunur.

Böylece engelsiz bir biçimde hem resmiyet kazanılır, hem de bir adımız ve sanımız olur.

Balgöç'ün himayesinde ve kültür komisyonuna bağlı, bir Balkan Yazarlar Ve Sanatçılar Birliği   ( BYSB ), umarım en yakın zamanda kendini ispatlama fırsatları yakalayacaktır.

Balkan Yazarlar Ve Sanatçılar Birliği, Balkanlar ve özellikle Bulgaristan’da, farklı fikirlere sahip yazar ve sanatçılarımızı bir çatı altında toplayarak, kendilerinde mesleki dayanışmayı geliştirmek, ülkelerindeki kültür hayatına katılımlarını sağlamak, onların özlük haklarını korumak amacıyla hayata geçirilecektir.

Balkan Yazarlar Ve Sanatçılar Birliği, bir sivil toplum kuruluşu olacaktır.

Hedefi, Balkanlar'daki Türk kültürünü korumak ve yaşatmaktır. Sanatçılarımızı, edebiyatımızı ve yazarlarımızı tanıtarak, Türk dilinin ve kültürünün gelişimine katkıda bulunularak, edebiyatta ve kültür alanlarda düşüncenin özgürlüğünü savunarak ve bu cephede çalışanlar desteklenerek orada yaşayan Türk toplumlarına kültürel destek sağlanmış olacak.

Her ne kadar yazarlık ve sanat yatkınlığı doğuştan gelen bir kabiliyet olsa da, bunun bir okulu yok. Ancak genç nesillere eğitim kursları sayesinde, bazı şeylerin ipuçlarını vererek sanat yelpazesinin yüceliğine inandırmak gerekiyor. İleride YTB, TİKA ve Balgöç’e genç yazarlarımız ve sanatçılarımız için eğitim kampları düzenlenmesini önereceğiz.

Şimdilik kuruluş aşamasında olan Balkan Yazarlar Ve Sanatçılar Birliği'nin faaliyetlerini koordine etmek için ortak bir komisyon kuruldu. Şimdilik Bulgaristan’ın çeşitli bölgelerinde ikamet eden bazı arkadaşlar, bu komisyona üye yapıldı ve kendileri bir nevi bölgesel temsilciler olarak görev üstlenmiş oldular.

İleride iki ülke bazında, bizlere ait STK’larla diyalog kurulupp, ortak etkinliklere gidilecek.

Bugünkü toplantıda, birçok şair ve yazar kitaplarını Balgöç'e bağışladı ve bu şekilde kendilerinin eserlerinden oluşacak bir kütüphane düzenlenecek.

Misyon Gazetesi olarak yine bizim şair ve yazarlarımızın yazdığı 50 tane kitabı bizler de Balgöç'e bağışlamış oluyoruz.

Bizim yazar toplumunun en büyük sorunu ve sıkıntısı, kitaplarını satamamak ve pazarlayamamaktır. Bu soruna da mutlaka bir çözüm bulunulacaktır. Bulgaristan’ın ve Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde kitap satış noktaları oluşturulabilir. İnternet satış sitesi de kurulabilir.

Ayrıca, Türkiye’de kurulan büyük kitap fuarlarında ve meşhur göçmen panayırlarında ortak satış/tanıtım stantları açılabilir.

Yazarlarımızın en büyük sorununun maddi imkansızlıklar olduğunu rahatlıkla dile getirmekteyiz. Bazı etkinlikler yapmak istiyoruz; ama maddi gücümüz yetmiyor. Bu anlamda iki devletin de desteğini bekliyoruz. Ne yazık ki, bugün birçok şair ve yazarımız, maddi sıkıntılardan dolayı, yeni yazdıkları eserlerini yayımlayamamakta, ya da bunu gerçekleştiremeden aramızdan ayrılmakta...

Bugünkü toplantıya çeşitli medyalar da büyük ilgi gösterdi. Bir televizyon kanalı ve TRT Türkiye'nin Sesi Radyosu canlı yayınlar gerçekleştirdi.

Yorumlar 1
Mecit Bayraktar 13 Haziran 2024 07:55

Çok anlamlı ve yararlı bir buluşma. Toplantının düzenlenmesinde ve gerçekleşmesinde emeği geçen herkesi yürekten kutluyorum. Saygılarımla.

Yazarın Diğer Yazıları