Mümin TOPÇU

ABD askerlerinin Türkiye sınırlarının dibinde ne işi olabilir?

Mümin TOPÇU

 

Yunanistan, Bulgaristan, Romanya, Ukrayna, Gürcistan, Irak, Suriye...

Hangi komşu devlete baksak, her yerde konuşlanmış yığınla Amerikan askerleri ve askeri üsler görüyorsun.

Bir de bunun kılıfını zekice uydurmuşlar;

güya Rusya ve Ukrayna arasında çıkacak muhtemelen bir savaş esnasında müdahaleye hazırlanıyorlarmış...

Olsa olsa bu basit bir bahanedir; çünkü sanırım Amerikalılar bu yeni üstlerini yakın bir zamanda terk etmeyeceklerdir...

Geçen yıl, bazı büyük medyaların başlıklar genelde "ABD askerleri Türkiye -Yunanistan sınırına doğru ilerliyor" veya "ABD askerleri Türkiye - Bulgaristan sınırı yakınında konuşlandırılıyor" olarak atıldı. Hatta Romanya'daki ABD üstlerinden bazı birliklerin Bulgaristan'a kaydırıldığını bile duyuruldu...

Bir bakışta, sanki birileri bizim Anadolu topraklarına göz dikmiş gibi gözükmüyor mu?

ABD, en büyük asker ve malzeme sevkiyatını, Bulgaristan'da bulunan Novo Selo askeri üssüne yerleştirdi. Daha fazlasını ise Türkiye sınırına sadece 50 km. uzaklıkta bulunan Yunanistan'ın Dedeağaç şehrine yığdı ve sevk etti.

Bulgar halkı arasında Amerikan askeri üslerine yönelik tepkiler sürüyor.

Bezmer, Novo selo, Graf İgnatievo, Aytos ve başka yerlerde Amerikan askerleri bulunmakta.

Buna rağmen Bulgaristan yönetiminin bugüne kadar Amerika'nın siyasi taleplerine oldukça sadık bir politika izlemiş olması dikkati çekmektedir.

Bazı parametrelere göre, ABD'nin Avrupa kıtasındaki en büyük askeri üssü Kosova'daki "Bondstiyl". Böylecee Balkanlar'ın merkezi konumundaki Kosova, Avrupa'nın en önemli stratejik askeri merkezine dönüştürülmüş durumda.

Başka bir rivaete göre ise, Bezmer'deki Amerikan üssü dünyadaki en önemli askeri üslerden birisi oluyormuş.

Bütün bu askeri hazırlıklar, Ortadoğu’ya yerleşerek dünyayı buradan yönetmeyi planlayan ABD-İsrail ittifakına karşı Avrupa Birliği ve Rusya’dan gelebilecek tehdidin ileride durdurulmasına yöneliktir. Meydana getirilecek savunma sistemi içindeki Güvenlik Kuşağı, Adriyatik’ten başlayıp Yugoslavya-Bulgaristan-Kafkasya-Afganistan ve Türk Cumhuriyetleri üzerinden Japon Denizine kadar uzanmaktadır.

Türk askeri yetkililer, Dedeağaç ve Bulgaristan'daki askeri hareketliliğin doğrudan Türkiye'yi hedef almadığını; ancak gelişmeler takip edilerek, ona göre pozisyon almanın önemine vurgu yapıyorlar; ayrıca bu şekilde Türkiye'ye de tehdit oluşturduğunu gizlemiyorlar...

Amerikalıların Balkanlar'daki askeri varlığının çoğalması tüm dünya kamuoyu tarafından ilgiyle takip edilmekte ve özellikle Türkiye sınırındaki askeri yığılmaların artırması, kafalarda soru işaretleri bırakmaya devam etmekte.

Yunanistan'daki Türkiye korkusu, fobi haline dönüştüğünü ve adeta Türk düşmanlığını devlet politikası haline dönüştürdüklerini çoktan biliyoruz...

Aynı atmosfer Bulgaristan tarafından sezilmemekte; fakat ABD'nin her isteğini de şimdiye kadar yerine getirdikleri görülmekte.

Türkiye korkusu, kendi başlarına hareket edemeyecek duruma getirdi.

NATO kapsamında tabii tutulan hususa göre, Dedeağaç'ta bir liman kurulması kararı alındı. Bu liman üzerinden Romanya, Bulgaristan ve Yunanistan gibi ülkelere NATO'nun lojistik destek sağlaması garantilecek. NATO kapsamında, bu liman modernize edilmekte.

Dedeağaç'taki askeri anlaşmalar gereği yapılan faaliyetleri bir takım medya yeni bir gelişme ve Türkiye'ye karşı hamle olarak okudu.

ABD sadece Dedeağaç değil, Bulgaristan ve Romanya dahil Rusya'yı Karadeniz Bölgesi'nde abluka altına almanın yollarını arıyor. Aynı zamanda Çin'i de dengelemek için bir takım faaliyetleri var. Türkiye açısından baktığımızda yedekleme ve gözdağı verip kuşatma faaliyetleri var.

Bilindiği gibi, geçen yaz Yunanistan bazı Türk köylerinde provokasyon amaçlı komandolu tatbikatlar gerçekleştirdi; ama Türkiye'nin koyduğu tepkiden sonra bu tür askeri eylemlerden vazgeçildi. 

Diğer taraftan Bulgaristan devleti Türk yerleşim yerlerine karşı, bu tür provokasyonlardan kaçınıyor. Kaçınmalı da! Bu ülkede genelde etnik gruplar arasında herhangi bir gerginlik yaşanmadığını görüyoruz.

Geçenlerde Bulgar milliyetçi partisi "Vızrajdane," ülkedeki Amerikan askeri üslerinin kapatılması yönünde açıklama yaparken, Türk partisi ise şimdilik bu konuda suskunluğunu bozmadı...

Gerçekten Defender Europe 2021 tatbikatı kapsamında, Dedeağaç’a 145 helikopter, 1800 zırhlı araç ve 20 bin asker konuşlandıran ABD, yenilenen askeri iş birliği anlaşması ile de Türkiye sınırındaki Dedeağaç Üssü ve Girit Adası’ndaki Suda Üssü başta olmak üzere Yunanistan’daki askeri varlığını genişletme hakkını elde etti.

Burada temel konu, Ukrayna'nın NATO'ya dahil olmasıyla ilgili sürecin son noktaya gelmiş olması. Yani bütün bu askeri faaliyetlerin asıl sebebini ve yapılacak olan tatbikatları bütünüyle incelediğimizde, karşımıza Ukrayna'la ilgili NATO'nun arkasında Amerika Birleşik Devletleri'nin bir pozisyon alma sürecine girdiğini görmekteyiz...

Yazarın Diğer Yazıları