TEFİK FİKRET'İN HAYALİNİ GERÇEKLEŞTİREN  ŞAİR

  Halen ailesiyle birlikte Melbourne yakınında bulunan Bellarine Yarımadası'nın Drysdale bölgesindeki çiftliğinde oturmakta. Abdül Hamid'in İstibdad devrinden bıkan, Avustralya veya Yeni Zelanda'ya bir çiftliğe yerleşmek isteyen Tevfik Fikret ve arkadaşlarının bir türlü gerçekleştiremediği hayallerini, böylece Mehmet Bahar gerçekleştirmiştir. Mehmet Bahar evli ve iki çocuk babasıdır. Ünlü sporcumuz Naim Süleymanoğlu'nun Avustralya'dan Türkiye'ye kaçışını organize eden başaktörlerden birisidir kendisi.

TEFİK FİKRET’İN HAYALİNİ GERÇEKLEŞTİREN  ŞAİR

 

Sofya'ya veda

Mehtap altında yer bulamadık o gece aşka

Gözlerde vatan hasreti yanan bir alev var;

Yıldızların, mehtabın rengi bile başka

Bir başka serinletiyordu gözlerimizi rüzgâr.


Sayfalar değişti o gece tarihten yaprak yaprak

Özgürlük ışığının vedasıydı bu zulmetlere,

Titreşen yıldızlar bize bakıyordu göz kırparak

Çoban yıldızı tek pusulamız oldu bizlere.


O gece yıldızlar göçüyordu gök kubbeden

Utancından karanlıklar uzaklara kayboldu,

Kara trenle yol aldık Sofya'dan, Filibe'den

Azatlık o gece Edirne'de bize nasip oldu.


Vatan toprağını öperken tutamadık gözyaşları

Alevinden kurudu toprağa düşemeden bir tanesi,

Alev alev yandı fersiz gözlerimizin bakışları

Kulaklarımda çınladı Anavatanın özgürlük sesi.


Yıllardır özlediğim hürriyete kavuştuk o gece

Meriç köprüsünde al bayrak verdi müjdeyi,

Özgürlük türkümüzü ona söyledik ilkönce

O gece biz açtık ' Hür Dünya'ya' demir perdeyi!


Kadir gecesiydi o gece yeniden doğuşumuzun

Zulmetlerden, hilelerden tüm silkindi kâinat,

Şimşeklerden kanatları devlet kuşumuzun

Özgürlük içinde sundu bize, yeni bir Hayat!

    Bu şiir Mehmet Bahar'dan. Şair, 1940'ta Bulgaristan'da, Şumnu'ya bağlı Köseler (Zvegor) köyünde doğdu. Şumnu'daki Türk Lisesi'ni bitirdi. Türkçe olarak yayınlanan Yeni Işık, Halk Gençliği gazetelerine, Yeni Hayat dergisine ve Sofya Radyosu'na şiirler gönderdi. Bulgaristan'da tanındı. Bulgaristan Türklerine karşı Bulgar zulümleri artınca, 1965 yılında Türkiye'ye iltica etti. Sultanahmet İktisadi ve Ticari Bilimler Akademisi'nde okudu. İyi derecede İngilizce öğrendi.

   Türkiye'de yaşadığı beş yıl zarfında Alibeyköy ve Ömerli barajlarında ve Aliğa Petrol Rafinerisi'nde çalıştı. 1970'de Almanya'ya gitti ve orada da Almanca öğendi. İki yıl sonra, 1972'de Almanya'dan Avustralya'ya göç etti. 8 yıl boyunca Gordon enstitüsü'nde temel ve ileri derecede İngilizce öğrendi. Royal Melbourne Enstitüsü'nde Sanat ve Edebiyat Fakültesi'nin Tercümanlık ve Çevirmenlik Bölümünü bitirdikten sonra, Deakin Üniversitesi Edebiyat ve Gazetecilik bölümünde okudu. Gazeteciliğin yanında Radyo-Televizyon programcılığı ve tekniğini öğrendi. 1985 1991 yılları arasında, Bulgaristan'da Türklere karşı acımasız soykırımına gidilince, Avustralya'da Türkçe, "Hür Dünya" gazetesini çıkardı.

    Uzun yıllar Viktoya eyaletinde Geelong Radyosu’nda Türkçe program yöneticiliği ve yayıncılığı yaptı.Uluslararası iletişim ağında "Türkiyat" dergisini yayınlamaktadır. 60 yıldan fazla zamandır şiir yazmaktadır. Basılmış şiir kitapları bulunmakta.

   Çok renkli ve maceralı bir hayat öyküsü olan Mehmet Bahar'ın bir de kendisini anlatan kitabı bulunmakta - " Benim Hürriyet Savaşım." Şumnu lisesinde öğrencisi olduğu Edebiyat Hocası Mehmet Çavuş ile Demir Perde gerisinden bile gizli gizli sürdürdüğü çeyrek yüzyıldan fazla dostlukları sırasında, birbirine karşılıklı yazdıkları değerli tarihi mektupları ve şiirleri de "Bir Dosta Mektuplar - Bir Dosttan Mektuplar" adı altında kitap halinde toplamıştır.

   Halen ailesiyle birlikte Melbourne yakınında bulunan Bellarine Yarımadası'nın Drysdale bölgesindeki çiftliğinde oturmakta. Abdül Hamid'in İstibdad devrinden bıkan, Avustralya veya Yeni Zelanda'ya bir çiftliğe yerleşmek isteyen Tevfik Fikret ve arkadaşlarının bir türlü gerçekleştiremediği hayallerini, böylece Mehmet Bahar gerçekleştirmiştir.

   Mehmet Bahar evli ve iki çocuk babasıdır. Ünlü sporcumuz Naim Süleymanoğlu'nun Avustralya'dan Türkiye'ye kaçışını organize eden başaktörlerden birisidir kendisi.

Bilal N. ŞİMŞİR,

Ankara

Yorumlar 1
Исмаил Якуб 11 Ağustos 2022 15:11

Heyecanla ve tekrar tekrar okuduğum bir yazı. Şahane bir hayat.

Bakmadan Geçme