ŞUMNU'NUN KAYBOLMUŞ KOCA CAMİSİ

   Büyük (Koca) Cami, Şumnu'nun Çarşı Pazarı Mahallesi'nde bulunuyormuş ve bazı anlatımlara göre, Şumnu'nun en büyük camisiymiş. Bazı kaynakçalara göre, Osmanlı döneminde bu kentte 41 tane camii ve mescit varmış. Şumnu'da eşi ve benzeri olan başka bir cami yokmuş. En eski camilerden biri olup, diğer camiler gibi dört köşe değil, yuvarlak olan ve çok güzel mimariye sahip olan bir meşhur camiymiş.

PAYLAŞ
Misyon Gazetesi -

ŞUMNU’NUN KAYBOLMUŞ KOCA CAMİSİ

   Büyük (Koca) Cami, Şumnu'nun Çarşı Pazarı Mahallesi’nde bulunuyormuş ve bazı anlatımlara göre, Şumnu’nun en büyük camisiymiş. Bazı kaynakçalara göre, Osmanlı döneminde bu kentte 41 tane camii ve mescit varmış. Şumnu’da eşi ve benzeri olan başka bir cami yokmuş. En eski camilerden biri olup, diğer camiler gibi dört köşe değil, yuvarlak olan ve çok güzel mimariye sahip olan bir meşhur camiymiş.

   Alman seyahatçi Mayor Fon Gugomos, 1789 yılında Şumnu'dan geçerken ''Die grose Moschee in Schiumna'', diye adlandırdığı Koca Cami'nin resmini, kendi eliyle çizmiş ve 1812 yılında basılan seyahatnamesinin baş sayfasını onunla süslemiş.

   Koca caminin yapılış tarihi ve yıkılma nedenleri bilinmiyor.

Nurten REMZİ,

Şumnu

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN