SEÇİM  SONUÇLARI NASIL OKUNMALI?

- Yerel Seçim 2019 - İttifak, bu kez AKP'ye kaybettirdi, CHP'ye kazandırdı: Ankara ve İstanbul 25 yıl sonra el değiştirdi. Ankara ve İstanbul'da çeyrek asırlık Refah- AK Parti devri bitti. - Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Güneydoğu'da HDP üzerindeki politikaları tuttu, ama büyükşehirlerde İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya'da ise ters tepti.

PAYLAŞ
Misyon Gazetesi -

SEÇİM  SONUÇLARI NASIL OKUNMALI?

- Yerel Seçim 2019 - İttifak, bu kez AKP'ye kaybettirdi, CHP'ye kazandırdı: Ankara ve İstanbul 25 yıl sonra el değiştirdi. Ankara ve İstanbul'da çeyrek asırlık Refah- AK Parti devri bitti.

- Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Güneydoğu'da HDP üzerindeki politikaları tuttu, ama büyükşehirlerde İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya'da ise ters tepti.

- Süleyman Arslantaş’ın dediği gibi; Adana ve Mersin’de genelde dikkate alınmayan Nusayri seçmen sonucu belirledi.

- Belediyelerin yüzde 56'sı AK Parti tarafından yönetilecek. 

- AK Parti, büyükşehir ve illerde kayıp yaşadı ancak genel oyunu korudu.

- CHP’nin kazanmasında HDP oylarının etkisi büyük.

- CHP, yüzde 30’un üzerine çıktı; Ege ve Akdeniz’de gücünü pekiştirdi.

- Kayyum atanan belediyelerde HDP kayıp yaşadı.

- İttifak’ın olmadığı illerde, Isparta hariç MHP, AK Parti’yi geçti.

- 31 Mart yerel seçimlerinin gayri resmi sonuçları ortaya çıkarken 2014 yılına göre, AK Parti’nin kazandığı büyükşehir ve il belediye sayısı 9 düşerken CHP’nin belediye sayısı 7 arttı. 

- 2014 seçimlerinde, AK Parti 48 büyükşehir ve il belediyesi kazanırken bu sayı, 2019’da 39’a düştü. Aynı dönemde CHP’nin belediye sayısı ise 14’ten 21’e yükseldi. 

- CHP ise büyükşehir ve il belediyelerinde büyük bir çıkış yakaladı. CHP’nin belediye sayısı 14’ten 21’e yükseldi. Bu da “yüzde 50 artış” anlamına geliyor. 

- MHP, bu alanda belediye sayısını 8’den 11’e yükseltirken HDP’ninki ise 11’den 8’e düştü. 

- 2014 seçimlerine BDP katılırken Mardin’de bağımsız aday olarak kazanan Ahmet Türk de hesaplamada bu partinin toplamına eklendi.

- Seçim, “Dolar”ı fırlatmadı.

- En önemli sonuç; MHP’nin bilge genel başkanı Devlet Bahçeli, kendisini ve partisini geniş ölçüde AK Parti tabanına kabul ettirdi.

- MHP, kim ne derse desin; kilit parti. Erken seçim, “MHP’ye rağmen” yapılamaz.

Ömür ÇELİKDÖNMEZ,

Ankara

 

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN