ERENDORUK'UN İTİBARI İADE EDİLDİ
'Sevinci sevincimdi, acısı dinmez acım,/ Ağladım o ağlarsa, o gülüyorsa güldüm./ Erkeğe biraderim, dedim, kadını bacım,/ Direndim direnenle, öldürülenle öldüm'./
SUSTURALAMAYAN KALEM: ÖMER OSMAN ERENDORUK'U MİNNETLE ANMALIYIZ
Büyük Türk düşünürü Cemil Meriç, “aydın”ı, “kendi kafasıyla düşünen, kendi gönlüyle hisseden kişi” olarak tarif eder.
Bulgaristan’da komünizm döneminde insan hakları uğruna kalemini kılıç yaparak savaşan şair, yazar ve dava adamı Ömer Osman Erendoruk’un ömrünün yedi yılı hapis ve sürgünlerde geçer.
O, işkencelerin en acımasızca uygulandığı, on binlere mezar olan Belene Ölüm Kampı’na da atılır.
Buna rağmen, komünist sistem onun Bulgaristan Türklerinin millî ve manevi yolunu aydınlatan kalemini asla kıramadı, susturamadı.
Yarım asra yakın bir süre komünizmin baskısı altında Bulgarlaştırılıp eritilmeye çalışılan Türk halkının acıları, ıstırapları, yalnızlığı, yönetimin sahtekârlığı, eserlerinin vazgeçilmez konuları olur.
Ömrü boyunca, kendi halkıyla bir bütün olarak kalan demokrasi savaşçısı Erendoruk:
“Sevinci sevincimdi, acısı dinmez acım, Ağladım o ağlarsa, o gülüyorsa güldüm. Erkeğe biraderim, dedim, kadını bacım, Direndim direnenle, öldürülenle öldüm".şiirinde kendini çilekeş milletine adadığını ifade etmiştir.
Üstte ilk defa kullandığım, bu fotoğrafı 1989 yılın haziran veya temmuz ayında, kendisiyle ilk İstanbul gezimiz sırasında Gülhane Parkı'nda çekmiştim. Kalitesiz bulduğumdan dolayı, ancak şimdi gün ışığına çıkarmayı uygun buldum.
KOŞUKAVAK'TA ERENDORUK'UN İTİBARI İADE EDİLDİ
Geçen yıl çalışmaya başladığım "SUSTURULAMAYAN KALEM - Ömer Ö. Erendoruk" belgesel filmimin galası, önceki gün Koşukavak"ta evinin yakınındaki kültür evinde yapıldı.
Yakınları ve sevenleri,büyük şair, yazar ve dava adamıyla yüzleşme fırsatı buldular.
İzleyenlerin kimi gözlerinin yaşardığını,vkimi ağladığını ifade ettiler.
Komünist rejimin cezaladığı Ömer Osman'a sokağın adı da ezan sesiyle verilerek iade-i itibar edildi.
Sen nelere kadirsin ya Rab!
Yapımı yedi ay süren eserde 200'ün üzerinde fotoğraf, 60 civarında video kullanıldı. Görsel malzemenin yüzde sekseni kendi arşivimdendir.
Türkiye'deki gala 2 Mart'ta, Koşukavak Yöresi Derneği tarafından Bursa'da düzenlenecek. Orada görüşmek dileği ile.
Mehmet Türker