NE HİKMETTİR BU BÖYLE ?

İsterseniz biraz, şairin dediği gibi, tarihin sarı yapraklarını da karıştıralım. Köy meydanında bir heykel var. Heykelin ön yüzünde Birinci Cihan Savaşı'nda yaşamını feda eden Hristiyan askerlerin tek tek isimleri yazılı. Dünya emperyalistlerinin düzenledikleri bu korkunç insan kırımında nice Müslüman evlatları da can vermiş, şehit düşmüşlerdir! Heykelin ne arka tarafında, ne sağında, ne solunda onların isimlerini bulamazsınız.

PAYLAŞ
Misyon Gazetesi -

NE HİKMETTİR BU BÖYLE ?

İster Hristiyan ol, ister Müslüman! Bayramlarda senin benim bilmez, ortak sofralar kurarız. Düğün, nişan, nikah ve kınada gene beraberiz.

Merasimlerde çalgı çalar, kasapsko, pravo horo ve köçek sana bana demez, yan yana, omuz omuza, tozu dumana katarız.

Restoran, kahvehane, bar, gazino, içkinin acısını, tatlısını sormaz, kadehleri göz göze tokuşturur, kimi yudum yudum, kimi de dibi kuru içer de içeriz...

Birlikteliğimiz, beraberliğimiz sadece bu hallerde mi? Asla! Neşemizi, sevincimizi her zaman ortakça paylaştığımız gibi acımızı, yasımızı da bölüp bölüştürürüz.

İsterseniz biraz, şairin dediği gibi, tarihin sarı yapraklarını da karıştıralım. Köy meydanında bir heykel var. Heykelin ön yüzünde Birinci Cihan Savaşı’nda yaşamını feda eden Hristiyan askerlerin tek tek isimleri yazılı. Dünya emperyalistlerinin düzenledikleri bu korkunç insan kırımında nice Müslüman evlatları da can vermiş, şehit düşmüşlerdir! Heykelin ne arka tarafında, ne sağında, ne solunda onların isimlerini bulamazsınız.

Bu satırları kaleme alanın dedesi de bu savaşta şehittir... Oysa, istihkamlarda askerler, yanı başındaki arkadaşını, kimdir, nedir, arayıp sormamışlar, kardeşçe yudumlarını paylaşmış, bir battaniye altında sığınmışlardır. Onlar için karşılarında düşman vardır. Düşman bir an önce vatan topraklarından kovulmalıdır! Bu birliktelik, bu beraberlik günümüzde de sürüp gitmiyor mu?

Fransa’nın başkenti Paris, Birinci Cihan Savaşı’nın yüzüncü yılı münasebetiyle, tüm dünya ülkelerinin liderlerini bir araya topladı. Aralarında Hristiyanı, Müslümanı, Musevisi de vardı.

Demek ki, anma törenlerinde bunca ülkenin başı bir araya gelebiliyor da, bir taş heykelde şehitlerimiz niye buluşamıyorlar?

Ne hikmettir bu böyle?

Mehmet ALEV


 

 

 


 

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN