- Haberler
- Bulgaristan
- Misyon Gazetesi: Sorguluyor, Araştırıyor, Cevaplıyor...
Misyon Gazetesi: Sorguluyor, Araştırıyor, Cevaplıyor...
Sevgili Okur!
Son yıllarda Bulgaristan vatandaşlığı elde etmek, vize almak, pasaport çıkarmak ve vesaire durumlar gündemin ve sanal alemin baş köşesine oturmuş durumda. Bir çok kişi, bilgi edinmek için çabalıyor ve bir hayli resmi kuruma başvurmaya mecbur kalıyor. İleride, bu yeni köşemizde bizler de okuyucumuzu, benzer konularda doyurucu bir şekilde aydınlatmaya çalışacağız.
Gerektiğinde konsolosluk ve bakanlık yetkililerine başvuracağız. Bu konulara hakim tecrübeli danışmanlar angaje edip sizleri bilgilendireceğiz. Sizleri ilgilendiren bütün konuları ve sorunları rahatlıkla bizimle paylaşabilirsiniz, şikayet ve temennilerinizi de iletebilirsiniz.
İşte sosyal medyadan değerlediğimiz bazı aydınlatıcı soru ve cevaplar:
Soru ( Nuri Sait Yontan)
- Bulgaristan vatandaşlığı için ( çifte vatandaşlık) müracaat edeceğim. Güvenilir bir aracı şirket arıyorum.
Cevap ( Ahmet Çetiner )
- Türkiye'de ikâmetinize yakın, Bulgaristan'da ikâmet olunacağı şehirde ofisi ve ekibi olan, yaptığı işleri referans olarak paylaşabilen, yapılacak işi teferruatlı, masrafların teferruatı ve süreci paylaşabilen makul aklınıza yatan ekibi seçmeye çalışın. Çünkü süreç uzun, masraflı ve stresli.
Soru ( Sevim Ahmetoğlu )
- Yeni doğan çocuklara vatandaşlık için mülakat gerekiyor mu? Anne vatandaş, baba değil.
Cevap ( İsmail Yılmaz )
- Hayır, direkt Bulgaristan'da belediye müracaatı ile doğum kayıt örneği ( Удостоворение за раждане ) çıkartıp pasaport alınıyor.
Bilgilendirme ( Reyhan Bayar )
- Bulgaristan İçişleri Bakanlığı, Schengen Vizesi’nde düzenlemeye gitti. Bakanlığın yayınladığı genelgeye göre, 5 Mayıs 2023 yılı itibarıyla Schengen Vizesi'ne sahip olup ilk kez Bulgaristan'a giden kişiler sınır kapılarından geri çevrilmeye başlandı.
Artık Schengen Vizesi'ne sahip olan turist ve ticari araç sürücüleri, Schengen Vizesi ile vizeyi aldıkları ülkeye giriş yaptıktan sonraki diğer seyahatinde Bulgaristan'a giriş yapabilecekler.
Siz de ilk kez Schengen Vizesi ile Bulgaristan'a giriş yapacaksanız, vizeyi aldığınız ülkeye gitmeyi ve oradan Bulgaristan'a geçmeyi unutmayın...
Cevap bekleyen bir soru ( Serdar Chivas )
Merhaba! Dedem,1952 yılı göçmeni, Türkiye'de vefat etmistir. Annem vatandaşlık alabiliyor mu?Annemin babannesi Bulgarıstan'da dogup orada ölmüş, göc sağlanmamış, eger babadan alamazsa babanneden vatandaşlık alabilir mi? Dedesinin hangi tarihte geldigini bilmiyoruz veya gelmemişte olabilir, bu konuda çok çesitli bilgiler yazıyor, kafamız bir hayli karışık. 1950 yılından sonrası kişi islemleri kendısı yapması gerekiyor diyorlar, kimisi de vefat olsa da yine de cocukları da yapabılır deniyor. 1950 yılı sonrası vatandaşlık kesin silinmistir diyenler de var, tekrar alıncak olursa, kişinin kendisi yapabilir, cocuğu yapamaz, vatandaslık alamaz diyen de var, kesin net bilgi olarak bizi aydınlatabilir misiniz...
Soru: İsim Denklik Belgesi Nedir?
Cevap ( Sofya Hukuk )
- İsim Denklik Belgesi, Türkiye'deki Nüfus Müdürlükleri'nden temin edilebilmektedir. Nüfus Müdürlüğü’nden ulaşılamadığı zaman T.C. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nden talep edilecektir. Bulgaristan vatandaşlığını geri almak isteyen göçmenlerin temin etmesi gereken evraklardan bir tanesi de İsim Denklik Belgesidir. Denklik Belgesi, Bulgaristan'dan göç eden kişilere, Bulgaristan makamları tarafından düzenlenerek verilmiş Göç Pasaportu’na ( Passeport D’emigration) dayanılarak oluşturulur ve talep edilmesi halinde göçmenlere verilir.
İsim Denklik Belgesi, kişinin Bulgaristan’daki ismi ile Türkiye’ye giriş yaptığı ismini birlikte göstererek o kişinin aynı kişi olduğunu tespit eder. Bazen nüfus müdürlükleri tarafından, kişinin daha önceki ismine dair bir bilgi kişilerin göç dosyalarında bulunamadığından, bu belge düzenlenemeyecektir. Böyle durumlarda kişinin Bulgaristan’daki doğum kaydının apostilli bir örneğinin temin edilmesi ve tercümesi yapılmış noter onaylı bir sureti ile Nüfus Müdürlüğü’ne başvurulması gerekmektedir.
Soru ( Zafer Tandoğan)
- Babam Zülkef Tandoğan, Şumnu'da doğmuş ve 1923 yılında dedem Kamil ve babaannem Meryem ile Türkiye'ye göç etmişler. Ben, 1955 İstanbul doğumlu Zafer Tandoğan olarak Bulgaristan vatandaşlığı almak istiyorum. İsim denklik belgesi çıkarmak için Ankara'ya dilekçe yazdım. Gelen cevapta kayıtların 1925 yılından sonrasını kapsadığını dolayısı ile gerekli bilgi veremeyeceklerini söylediler. Halbuki soy ağacında doğduğu yerin Şumnu, doğum yılı ve TC nosu mevcut. Bundan sonra nasıl bir işlem yapmam gerekir? "
Cevap ( Sofya Hukuk )
- Babanızın Bulgaristan doğum kaydını çıkartıp isim denkliğe yeniden başvurmanız gerek, Bulgaristan doğum kaydının çıkartılması konusunda size yardımcı olabiliriz.
Soru ( Mehmet Reşat Sivrikaya)
- Babam ve dedem, mübadelede Tırnova'dan Turkiye ye kaçmışlar. Ben, Bulgaristan vatandaşlığı alabilir miyim?
Cevap ( Sofya Hukuk )
- Sizin Bulgaristan vatandaşlığı alabilmeniz için babanızın vatandaşlığı halen korunuyor olması gerekiyor. Önce Bulgaristan’dan babanızın doğum kayıtları çıkartılmalı, Türkiye'den toplanacak diğer evraklarla birlikte Bulgaristan makamlarına başvurarak Bulgaristan vatandaşlık sorgusu yapılması gerekiyor. Daha ayrıntılı bilgi ve başvurular için avukatlarımıza ulaşabilirsiniz.
Soru ( Bünyamin )
- 1928 yılı doğumlu annem, 1938 yılında Türkiye’ye gelmiş. Razgrad doğumlu, 2009 yılında rahmetli oldu, evladı olarak benim çifte vatandaşlık hakkım var mı?
Cevap ( Sofya Hukuk )
- Sizin, annenizden dolayı Bulgaristan vatandaşlığına başvurma hakkınız var. Bunun için Türkiye’den çıkartılması gereken evraklarınızla birlikte Bulgaristan'dan çıkarılması gereken annenizin doğum kaydını toplayıp, Bulgaristan’da vatandaşlık sorgusu yapttırmanız gerekiyor. Vatandaşlık sorgusu sonucu, annenizin vatandaşlığı halen korunuyor çıkarsa sizin de Bulgaristan vatandaşlığına başvurma hakkınız olacak.
Soru ( Gülnur Mutlu )
- İsim denklik belgesi almak için başvuruda bulunacağım; fakat şöyle bir bilgi var sistemde, göç etmeden önceki isimlerin bulunması gibi bir madde bulunuyor. Eğer sistemde göç etmeden önceki ismim kayıtlı ise nüfus müdürlüğünden alabiliyorum; fakat bulunmuyorsa pasaportumu mu, yoksa doğum belgemi mi tercüme ettirmem gerekiyor...
Cevap ( Sofya Hukuk )
Göç dosyanızda önceki isminize dair bir evrak bulunamadıysa, sizden Bulgaristan Doğum Kaydınızı isteyecekler. Uygulamada isim denklik belgesini göç pasaportunuza (passeport d’emigration) göre düzenliyorlar. Göç pasaportunuz dosyanızda yoksa sizden doğum belgenizi isteyip, isim denklik belgesini ona göre düzenliyorlar.