HAKAN ÇAVUŞOĞLU 'TÜRKİYE, HER ZAMAN AZINLIK TOPLUMLARININ YANINDADIR!'
Bu anlayışın sadece Batı Trakya Türkleri için değil, Bulgaristan, Kosova, Makedonya ve Türk cumhuriyetleri için de geçerli olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, hem şahsen hem siyasi kimlikleriyle hem de kurumsal nitelikteki organizasyonlarıyla bu coğrafyalarda bulunmayı görev kabul ettiklerini bildirdi. Çavuşoğlu, Türk azınlığın yıllardır çözülmeyen kronikleşmiş meseleleri bulunduğunu ancak bunların kısa zamanda çözülmesinin kolay olmadığını belirtti.
HAKAN ÇAVUŞOĞLU; "TÜRKİYE, HER ZAMAN AZINLIK TOPLUMLARININ YANINDADIR!"
Türkiye Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, Türkiye’nin her zaman Batı Trakya’daki Türk azınlığın yanında olduğunu ve olmaya devam edeceğini söyledi. Çavuşoğlu, Yunanistan’ın başkenti Atina’daki temaslarının ardından uçakla geldiği Dedeağaç Havaalanı’nda, Türkiye’nin Gümülcine Başkonsolosu Ali Rıza Akıncı, Yunanistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Yannis Amanatidis ve Türk azınlık temsilcileri tarafından karşılandı.
Atina temaslardan sonra Perşembe gecesi Batı Trakya’ya gelen Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, Batı Trakya Türkleri Danışma Kurulu tarafından Gümülcine’de Eşekçili köyünde onuruna verilen yemeğe katıldı. Yemekte azınlık temsilcilerine konuşan Başbakan Yardımcısı Çavuşoğlu şunları belirtti; "Batı Trakya kökenli bir milletvekili olarak, Başbakan Yardımcılığı görevine getirilmesinin aslında AK Parti hükümetinin bu bölgedeki Türk azınlığa ilgi ve güveninin bir ifadesi olduğunu belirten Çavuşoğlu, şöyle devam etti: “Esasen doğduğum büyüdüğüm ve halen akrabalarımın, kardeşlerimin, soydaşlarımın olduğu burada bulunmak benim için ayrı bir anlam ifade ediyor. Bugün karşınızda Batı Trakya’nın bir evladı olarak, Hakan Çavuşoğlu olarak, 80 milyonluk Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin Başbakan Yardımcısı sıfatıyla buraya gelmek benim için önemli olabilir, benim için gurur kaynağı olabilir ama unutmamalıyız ki, bunun özellikle altını çiziyorum, bu görevi bana tevdi eden Sayın Cumhurbaşkanımız, Sayın Başbakanımız sadece ben olduğum için değil, bir Batı Trakya mensubu olduğum için, Bursa’da yaşayan bir milletvekili olduğum için tevdi etti. Bana duyulan bu güven esasen Batı Trakya Müslüman Türk azınlığına duyulan bir güvenin tezahürüdür. Bu noktada kendilerine büyük bir teşekkürü bir borç olarak gördüğümü ifade etmek istiyorum.”
Türk azınlığın, bulunduğu topraklarda yaşam mücadelesi verdiğini kaydeden Çavuşoğlu, kendilerinin bu toplumun bazı sıkıntılar yaşadığının bilincinde olduğuna değindi. Başbakan Yardımcısı Çavuşoğlu, “Türkiye her zaman azınlık toplumunun yanındadır, olmaya da devam edecek. Biz, ana vatan olarak, Türkiye olarak sizleri yalnız bırakmayız, bırakmadık da. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve AK Parti iktidarıyla beraber bu bölgelere, medeniyet havzamıza ilişkin bakış açımız Türkiye’de bir paradigma değişikliği yaşatmıştır. Onlarla daha fazla bir arada olmak, üzüntülü günlerde yanında olmak, sevinçlerini paylaşmak için her türlü fırsatı değerlendirmeyi kendimize görev addediyoruz.” diye konuştu.
Bu anlayışın sadece Batı Trakya Türkleri için değil, Bulgaristan, Kosova, Makedonya ve Türk cumhuriyetleri için de geçerli olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, hem şahsen hem siyasi kimlikleriyle hem de kurumsal nitelikteki organizasyonlarıyla bu coğrafyalarda bulunmayı görev kabul ettiklerini bildirdi. Çavuşoğlu, Türk azınlığın yıllardır çözülmeyen kronikleşmiş meseleleri bulunduğunu ancak bunların kısa zamanda çözülmesinin kolay olmadığını belirtti. Azınlık olmanın ne anlama geldiğini iyi bilen birisi olarak, tüm zorluklara rağmen sorunların çözümü için mücadele etmekte kararlı olduğunu söyleyen Çavuşoğlu, şunları kaydetti: “Siyasetçi için bazen zor olabilir ama biz ısrarla, kararlı bir şekilde bu noktada sizlerin talep ve beklentilerinizi, Yunanistan’da eşit vatandaşlar olarak, aynı şekilde azınlık haklarına da kavuşmuş bir toplum olarak yaşamak için Türkiye olarak, ana vatanınız olarak üzerimize düşeni yapmaya bundan sonra da devam edeceğiz. Aynı şekilde, İstanbul’da yaşayan Rum azınlıkla ilgili olarak da azınlık toplumunda büyümüş, azınlık olmanın ne demek olduğunu iliklerine kadar hissetmiş bir arkadaşınız olarak, onların da talep ve beklentilerinin elbette meşru çerçevede karşılanması için uhdeme düşen vazifeler varsa bunları da hiçbir şekilde yüksünmeden, ön yargılara kurban olmadan gerçekleştirmek için adımlar atacağımı özellikle sizlere belirtirim.”
Atina’da Türk-Yunan ilişkileri bakımından önemli temaslarda bulunduğunu aktaran Çavuşoğlu, iki ülke arasında iletişim ağlarının açık olmasının önemli olduğuna dikkati çekti. Çavuşoğlu, “Şunu gördüm ki her şeyi konuşabiliyoruz. Konuşmak esasen her şeyin başı. Bütün perdeleri kaldırarak meseleleri masanın üzerine koymak, herkesin eteğindeki taşları masaya dökmesi çok önemli bir şey. Eğer bunları dile getirebiliyorsanız çözüm için size kanalların açılabileceği ümidini daha fazla hissediyorsunuz ve taşıyorsunuz.” değerlendirmesini yaptı. Uzunca bir süredir Türkiye ile Yunanistan arasında üst düzey karşılıklı ziyaretler yapıldığını anımsatan Çavuşoğlu, bunların yeni iş birliği alanlarının doğmasına, meselelerin üzerine gidilmesine fırsatlar sağladığını vurguladı. Yunan yetkililerle görüşmelerinde, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Yunanistan ziyareti konusunun da ele alındığı bilgisini veren Çavuşoğlu, “Cumhurbaşkanımızın bu manada gerçekleştirecek olduğu ziyaret tüm bu temasları tamamlayacak hükmünde olacaktır. İnşallah o da buraya geldiğinde yapacağımız görüşmelerde hayırlı neticeler hasıl olur.” ifadelerini kullandı.
Türkiye Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu Yunanistan ziyaretinin ikinci gününü Batı Trakya’da geçirdi. Çavuşoğlu Batı Trakya temaslarına Gümülcine’den başladı daha sonra İskeçe ile devam etti. Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, BİHLİMDER derneğini ziyaret ettiten sonra Gümülcine Seçilmiş Müftülüğü’ne giderek Müftü İbrahim Şerif’i makamında ziyaret etti. Başbakan yardımcısı müftülük binası önünde Müftü İbrahim Şerif, Müftü Yardımcısı Fehim Ahmet, bay ve bayan din görevliler tarafından çiceklerle karşılandı. Yaklaşık yarım saat Basına kapalı gerçekleştirilen görüşme taraflar azınlık konularında fikir alışverişinde bulundukları belirtildi. Batı Trakya’da doğup büyüyen T.C. Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, Gümülcine’deki üçüncü ziyaretini Gümülcine Türk Gençler Birliği’ne (GTGB) gerçekleştirdi. GTGB yönetimi tarafından kapıda çiçeklerle karşılanan Çavuşoğlu, birliğin bahçesinde kendisini bekleyen yüzlerce soydaşla selamlaştı hal ve hatırlarını sordu. Kendi topraklarında doğum büyüyen ve anavatan Türkiye’de en üst kademelerin birinde görev alan Delinasufköylü Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu’nu soydaşları kardeşleri coşkuyla, gururla ve alkışlarla karşıladı. GTGB Başkanı Necat Ahmet yaptığı kısa konuşmada ziyaretinden dolayı yönetim ve orada bulunan soydaşlar adına memnuniyetini dile getirerek Çavuşoğlu’na teşekkür etti. Daha sonra Çavuşoğlu söz alarak kendisini karşılamaya gelen Batı Trakyalı kardeşlerine sesleneler önemli mesajlar verdi. Türkiye Cumhuriyeti’nin bölgesinde ve bu coğrafyada çok önemli bir güç kaynağı olduğunu söyleyen Çavuşoğlu, “Türkiye Cumhuriyeti üzerinde bulunduğu stratejik konumu itibariyle komşularıyla beraber çok büyük bir gönül coğrafyasına hitap etmektedir. Sizler Lozan Barış Antlaması’yla İstanbul’daki Rum Azınlığı’na mütekabil olarak Batı Trakya’da Yunanistan devletinde emanet edilmişsiniz ve burada o tarihten itibaren yaşamınızı idame ettirmektesiniz. Bu süreç içerisinde inişli çıkışlı günlerin olması gayet mümkündür. Ama şunu özellikle ifade etmek istiyorum; Batı Trakya Türk toplumu olarak, Müslüman Türk Azınlığı olarak, sizlerin Yunanistan’da yaşamanız ve Yunanistan vatandaşı olmanız vesilesiyle bu ülkeye iyi birer vatandaş olmak zorundasınız. Bu ülkeyle ilgili sorumluluklarınız konusunda herkesten daha fazla özen ve itina göstermek zorundasınız. Biz istiyoruz ki burada sizlerin öncelikle yaşadığınız Yunanistan devletinde iyi bir vatandaş olarak hayatınızı idame ettirmeniz.”
Türkiye’nin son 15 yılllık zaman diliminde bölgesinde çok önemli mesafeler katettiğini, Yunanistan ise çok ağır bir ekonomik krizden geçtiğini belirten Çavuşoğlu, “ Türkiye’nin son 15 yılllık zaman diliminde bölgesinde çok önemli mesafeler katetti. Bir kaç yıldan beri Yunanistan’ın çok ağır bir ekonomik krizden geçtiğini hepimiz biliyoruz ve azınlığın da bu krizden çok ciddi şekilde etkinliğini biliyoruz. Ama her ne olursa olsun biz Yunanistan’ın bundan sonra atacağı adımlarla beraber ve çevresinde ve komşuluk ilişkilerinde gerçekleştireceği işbirlikleriyle beraber bu ekonomik krizleri, bu dar boğazları kısa sürede aşacağını düşünüyoruz. Bu nedenle Yunanistan devleti ile yapacağımız her türlü ikili antlaşmalar ve işbirlikleri çerçevesinde bizim de üzerimize düşen görev varsa bu noktada burası ve Yunanistan için elimizi taşın altına koymaya her zaman hazırız. Bir süredir başlayan üst düzeyli temaslar ve görüşmeler bütün hızıyla sürüyor. En azından aramızdan barıyerler, engeller yok. Her konuyu masanın ertafından oturarak büyük bir olgunluk içerisinde karşılıklı anlayış çerçevesinde konuşmaya devam ediyoruz. Bazen birbirimiz çok iyi anlıyoruz bazen anlamakta zorluk çekiyoruz. Ama her ne olursa olsun konuşabiliyoruz, atılacak adımlar konusunda yapılması gerekenleri birbirimize aktarabiliyoruz” dedi.
Dün Atina’ya geldim. Atina’da Dışişleri Bakanı sayın Koçias ile görüştüm. Akabinde Eğitim ve Din İşler Bakanı sayın Gavroğlu ile görüştüm. Onun da akabinde Başbakan Yardımcısı ile görüştüm. Emin olun hem bölgesel meseleler hem iki ülke arasındaki ilişkiler ve işbirliği potansiyeli ama özellikle de her iki ülkede karşılıklı olarak yaşam mücadelesi veren azınlıklar konusundaki bütün hususları detaylarıyla konuştuk. Hatta Türkiye’den yanıma İstanbul Rumlarından Türkiye vatandaşı olan Yorgos isminde bir Vakıf temsilcisini alarak buraya geldim. Şunu anlatmaya çalışıyorum; Ben bu toplumda doğdum. Bu toplumun eğitim meseleleriyle, dini özgürlükler meseleleriyle, vakıflar meseleleriyle büyüdüm. Emin olun ki, bunlarla beraber büyümüş ve bunları iliklerine kadar işlemiş bir arkadaşınız olarak empati yapmayı kendime öncelikli görev addediyorum. Bugün sizlerin nasıl ki Yunanistan devletinden beklentileriniz varsa, İstanbul’da yaşayan gayri müslim kardeşlerimizin de Türkiye’den de beklentileri vardır. Biz vatandaşlarımıza Türkiye Cumhuriyeti olarak demokratik bir atmosferi temin etmek zorundayız. Çünkü şunu biliyoruz. Eğer bir ülkede kendisini farklı hisseden kim varsa onun üzerinde de hak titizlikle ve itinayla demokratik değerleri yaşatmak gerektiğine inanıyoruz. Biz bu noktada adımlar atıyoruz. Vakıflar konusunda ve eğitim hususunda attık. Bundan sonra da bu adımlarımızı büyük bir özgüvenle atmaya devam edeceğiz. Sizler de burada yaklaşık 150 bin Batı Trakya Türk Azınlığı olarak, sadece vatandaşlık haklarından değil aynı zamanda azınlık haklarından da optimum seviyede yararlanmanız için elimizden gelen bütün alternatifleri Yunanistan devletiyle görüşüyor ve değerlendiriyoruz”dedi.
"Değerli kardeşlerim, insanların kişisel tarihlerinde önemli dönüm noktaları vardır. Her Batı Trakya’ya gelişimde gittiğim köyde, yanında kaldığım ablamın adresinde her ne kadar bulunsam da buraya gelmeden, burada frappe ve kahve içmeden, burada sizlerle hasbi hal etmeden birbirimizle kucaklaşmadan hiç bir zaman Batı Trakya’ya geldiğimi hissetmedim. Onun için her defasında yaptığım gibi ve benden önceki bütün bakan arkadaşlarımın yapmış olduğu gibi, Batı Trakya’ya geldiğimi hissetmek için buraya geldim ve burada sizlerle beraberim. Allah’ın izniyle daha iyi olacak. Bir kere şunu unutmayınız; 80 milyonluk bir Türkiye, son 15 yılda alt yapısıyla ulaşımıyla, sağlığıyla, eğitimiyle dört kat büyümüş bir Türkiye. Ve her şeyden de önemlisi bu bölgenin insanı için kalbi çarpan bir Cumhurbaşkanımızın olması nedeniyle unutmayın ki yalnız değilsiniz, yalnız kalmayacaksınız. Biz varız Türkiye Cumhuriyeti var her daim sizlerin yanınızda olmaya devam edeceğiz” diyerek sözlerini tamamladı. Konuşmaların ardından dernek başkanı ve başbakan yardımcısı birbirlerine hediye takdim ettiler.
Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu Gümülcine’de son ziyareti Gümülcine Celâl Bayar Azınlık Ortaokulu ve Lisesi’ne gerçekleştirdi. Lise son sınıf öğrencilerin okul bahçesinde düzenlediği öğrenci pazarına katıldı. Çavuşoğlu, okul müdürü Tunalp Mehmet, encümen heyeti, öğretmenler ve öğrenciler tarafından çiçeklerle karşılandı. Öğrencilerle selamlaşarak ilerleyen Çavuşoğlu, yiyeceklerin ve giyecek eşyaların satıldığı stantları gezdi, öğrencilerden bilgiler alarak onlara kolaylıklar diledi.
Başbakan Yardımcısı Çavuşoğlu, okul ziyaretinde pazarı düzenleyen lise son sınıf öğrencilerine, encümenlere ve okul idaresine büyük jest yaptı. Stantları gezerek öğrencilerle yakında ilgilenen Çavuşoğlu, stantlardaki bütün yiyecek ve giyecekleri satın aldı. stantlarda bulunan herşeyin pazara katılan soydaşlara bedava dağıtılmasını istedi. Öğrenciler, encümenler ve okul idaresi Çavuşoğlu’nun bu mükemmel jestine alkışlarla karşılık vererek teşekkür ettiler. Daha sonra öğretmenler odasında encümen heyeti ve öğretmenlerle biraraya gelen T.C. Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu’na ve kendisine eşlik eden Yunan hükümeti temsilcisi Yunanistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Yannis Amanatidis’e Encümen Heyeti Başkanı Ahmet Arif okulun durumu hakkında bilgiler verdi Celal Bayar Azınlık Lisesi ziyareti okul tabelesi önünde çekilen hatıra fotoğrafı ile sona erdi.