GÖRENEKLERİMİZE MEVSİMLİK BAKIŞ

Bulgaristan'da yaşayan Türkler, doğumdan Musalla taşına kadar, hep sevinçlerini ve kederlerini kucak kucağa paylaşmışlardır çağlar boyu. Onların bu ortak metaneti, en zor zamanlarımızda bile bizi diri ve dinç tutmuştur.


 

GÖRENEKLERİMİZE MEVSİMLİK BAKIŞ


   Deliorman, Dobruca, Gerlova ve Kırcaali, velhasıl, Bulgaristan'ın her bölgesinde ikamet eden biz, Türkler, bir zamanlar dayanışmalarımızla ün salmıştık. Bulgar komşularımız da bizi severlerse, en çok bu değerlerimizi göze alıp, imrenerek takdir ederlerdi. Dayanışma örneklerimizi sayacak olursak sayfalar yetmez.

   Hemen kıssadan hisse, şunu belirtmek yeterlidir: Bulgaristan'da yaşayan Türkler, doğumdan Musalla taşına kadar, hep sevinçlerini ve kederlerini kucak kucağa paylaşmışlardır çağlar boyu. Onların bu ortak metaneti, en zor zamanlarımızda bile bizi diri ve dinç tutmuştur. Son yıllarda güç kaybetmemizin en sabit nedeni bu geleneklerimizi unutmaktan kaynaklaşıyor bence.

Şimdi mevsim kış. Havalar soğuk, yürekler soğuk, komşu komşusunun kapısını çalmaz oldu. Bu hep böylemiydi bir zamanlar? Yooook. Bu mevsim mecilerin (imeceler) sezonuydu. Mısır soyma, hasır örme ve halı dokuma gibi işlerde yardımlaşa olurdu. Genç kızların şakrak şarkı ve türküleri, gecenin karanlığını aydınlatır, delikanlıların yüreklerine ateş düşürürdü. Yalnız imeceler değildi mevsimin simgesi. Yine böyle beraberlik içinde ev ev toplanır, mısır pişirme, keten helvası yapma gibi hünerlerini sergilerken, köy halkı aralarında hep namusu ve mertliği ön plana çıkaran masallar ve efsaneler anlatırlar, hiç farkında olmadan, kendi kökenlerine can suyu akıtırlardı.

Bu gelenek, yalnız burada bitmezdi. Torunlar dedelerinin dizinde hep bu çizgide büyürdü. Gelenek ve göreneklerimizin eğitim bazında sınırı yoktur. Ve elbette ki bu konu yalnız kış mevsimiyle kapanamaz. Gazetemizin genel amaçlarından biri gelenek ve göreneklerimiz, kültürümüz olduğuna göre, sizlerden bir ricam var:

   Bölgenizde, köyünüzde, mahallenizde yaşanmış bu konuda hatıralarınızı anlatın, lütfen. Etrafınızda dikkat çeken yerel şairleri, en tatlı maniler ve ilahiler, türküler söyleyenleri anarak, yazılarınızda örnek gösterin. Şimdi mevsim kış, buradan başlayıp, ötelere doğru gelenek ve göreneklerimizi canlandırarak, nesillerimize izimizi kaybettirmeyelim! En samimi hürmetlerimle!


Naim BAKOĞLU,

Silistre


 

 

 

Bakmadan Geçme