Gaziler Günü kutlu olsun

PAYLAŞ

Türkiye'de her yıl 19 Eylül, Gaziler Günü olarak anılmaktadır.

Bu özel gün, ülkemiz için fedakarlık yapan, vatan uğruna canlarını ortaya koyan ve savaş meydanlarında yaralanarak gazilik unvanına layık görülen kahramanların onurlandırıldığı bir gün olarak kutlanır.

Gaziler Günü, Türk ulusunun gazilerine olan minnet ve saygısının bir göstergesidir ve bu özel gün, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş sürecindeki büyük zaferlerden biri olan Sakarya Meydan Muharebesi’ne dayanmaktadır.

19 Eylül, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde büyük bir öneme sahiptir. Sakarya Meydan Muharebesi'nin kazanılmasının hemen ardından, 13 Eylül 1921 tarihinde zafer ilan edilmiştir. Bu zaferin ardından, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) tarafından Mustafa Kemal Atatürk'e "Gazi" unvanı ve "Mareşal" rütbesi verilmiştir. Bu önemli gelişmenin bir sembolü olarak, 19 Eylül günü Gaziler Günü olarak belirlenmiştir.

Bir de, neredeyse unutulmaya yüz tutmuş Bulgaristan'daki Türk toplumunun gazi kahramanları vardır.

Bunların çoğu günümüzde ana vatan topraklarında özgürce yaşamlarını sürdürmekte.

Gaziler Günü vesilesiyle, Belene kahramanlarımızdan biri olan, ünlü yazarımız Mehmet Türker, gazetemize gönderdiği bir fotoğrafın altına şu birkaç cümleyi yazmış:

"Beş yüzün üzerinde, gerçek manada kahramanımız, 1984-89 yıllarında, Bulgaristan'da Türklere uygulanan soykırım esnasında, Belene Temerküz Kampı'nda ölüm-kalım savaşı verdi.

Bunların bir kısmı, 1989 yılında, ana vatanımız Türkiye Cumhuriyeti'ne göç etmeye mecbur kaldılar, memleketimiz olarak bildiğimiz devlet tarafından resmen kovuldular.

Bu fotoğrafı, aynı yılın sonlarında, gazilerimizin bir kısmının Anıtkabir'e düzenledikleri gezi esnasında bizzat kendim çektim.

Bir de kısaca şunu belirtmek istiyorum. Ne yazık ki, bizim şehitlerimiz ve gazilerimiz ne Türkiye'de, ne de Bulgaristan'da gereken itibarı görmediler.

Başbuğu Alpaslan Türkeş'in anlamlı vecizesi: "Kahramanlar bedel ödemede ön sırada, ödüllendirmede en son sıradadırlar" sözleri bizde de ispatlanmış oldu.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN