Bulgaristan'da Dulkadirli Köyleri

  Soyumun Dulkadirli oymaklarına dayandığını öğrendiğimden beri, ufak çaplı araştırmalar yapıyordum. Sonunda oturdum ve Dulkadirli oymaklarının hangileri Bulgaristan'a gönderilmiş, nereye yerleştirilmiş teker teker baktım. Arada gözümden kaçanlar olmuştur muhakkak. Ancak ben elimden geldiğince ön plana çıkan oymakların Bulgaristan'da var olup olmadığını araştırdım. Aşağıda yazan köylerin hepsi bir Dulkadirli oymağının ismini taşımakta.

PAYLAŞ
Misyon Gazetesi -

 

 

Bulgaristan'da Dulkadirli Köyleri

    Soyumun Dulkadirli oymaklarına dayandığını öğrendiğimden beri, ufak çaplı araştırmalar yapıyordum. Sonunda oturdum ve Dulkadirli oymaklarının hangileri Bulgaristan'a gönderilmiş, nereye yerleştirilmiş teker teker baktım. Arada gözümden kaçanlar olmuştur muhakkak. Ancak ben elimden geldiğince ön plana çıkan oymakların Bulgaristan'da var olup olmadığını araştırdım. Aşağıda yazan köylerin hepsi bir Dulkadirli oymağının ismini taşımakta. Umarım bir nebze de olsa yardımcı olabilmişimdir.

    Önce, Bulgaristan'da Türklerin en fazla yaşadığı yer olan Kırcaali'den başlamak istiyorum, çünkü bu bölgede , 1920 yılı öncesi kurulan Bulgar köyü neredeyse yok. Köylerin tamamı Yörük-Türkmenlere ait. Şu an tek tük Bulgar var ama halen Türkler  yüzde seksen oranla çoğunlukta.

   Kırcaali, Köy – Obası; Köseler - Köselü (Avşar). Salmanlar - Salmanlu (Avşar), Hacı Oğulları - Hacı Oğlanları, Karamanlar - Karamanlu (Avşar), Halaç Dere - Halaçlu (Avşar), Baraklar – Baraklu, Durallar - Tur Ali Hacılu (Avşar), Karalılar - Karalu (Avşar), Alem Beyler - Alembeyli (Elbistanda Alembeyli (Avşar) isimli köy halen var), Bektaşlar – Bektaşlu, Kara Musalar - Kara Musalu (Avşar), Saltıklar - Sarı Saluklu, Bostancılar – Bostancı, Kılavuzlar - Kılavuzlu (Avşar), Sofular - Sofuyanlu (Avşar, Kırtılı - Kürtül (Avşar),  Kırcaali'deki Dulkadirli köylerinin birçoğu Adnan Menderes Kaya'nın Avşar Türkmenleri isimli kitabında Avşar oymağı olarak geçmekte. Geri kalanlar ise Eymür, Karacalu, Çepni vb gibi taifelere bağlı.

    Kalabalık yapmaması açısından, Kırcaali dışındaki köyleri yazıp, hangi obaya mensup olduklarını ve hangi şehirde bulunduklarını yazıyorum. Köy - Oba – Şehir; Köpekli - Köpeklü (Avşar) - Burgaz, Varna, İslimiye, Karamanlı - Karamanlu (Avşar) - Burgaz, Varna, Eskizağra, Hacıoğlu Pazarcık, Rusçuk, Kütüklü - Kütüklü (Avşar) – Silistre, Taban - Tabanlu – Rusçuk, Hacıoğulları - Hacı Oğlanları - Eski Zağra, Hallaçlı - Halaçlu (Avşar) - Varna, Hasköy, Baraklar/Baraklı - Baraklu - Hacıoğlu Pazarcık, Burgaz, Eski Zağra, Karacalar/Karacalı - Karacalu - Hacıoğlu Pazarcık, Eski Zağra, Sarıca - Sarıcalu - Hacıoğlu Pazarcık, Karalar - Karalu - Şumnu, Silistre, Eski Cuma, Hacıoğlu Pazarcık, Burgaz, Saltıklar - Sarı Saltuklu - Şumnu, Eski Zağra, Eski Cuma, Kızıllar - Kızıllar - Eski Cuma, Sofular - Sofuyanlu - Razgrad, Şumnu, Eski Zağra

  Bu köyler de, Bulgaristan'ın diğer bölgelerindeki Dulkadirli köyleri. Tabi ki benim ki akademik bir çalışma değil. Sadece köy isimlerini baz alarak, bunların Dulkadirli olduğu yönünde yorum yapıyorum.


Cavul AVŞAROĞLU

HABERİ PAYLAŞ:

Yorumlar / 2

  • Kasım Demir | 17 Ekim 2023 18:36

    Merhaba bu yazıyı bugün okudum. Bahsi geçen tüm köyler K.Maraş köyü. Bende maraşlıyım çok ilgimi çekti

BUNLARA DA BAKIN