BAŞKASINA AİT BİR ARAÇLA TÜRKİYE'YE GİRİŞ YAPILABİLİR Mİ?

Yurtdışında yaşayan vatandaşların başkasına ait yabancı plakalı araçlarla Türkiye'ye giriş yapabilmesi mümkün. Peki ama nasıl?

PAYLAŞ
Misyon Gazetesi -

BAŞKASINA AİT BİR ARAÇLA TÜRKİYE'YE GİRİŞ YAPILABİLİR Mİ?
Yurtdışında yaşayan vatandaşların başkasına ait yabancı plakalı araçlarla Türkiye’ye giriş yapabilmesi mümkün. Peki ama nasıl?

Yaz tatili yaklaşıyor. Yurtdışında yerleşik Türk toplumunun büyük bir kısmı, yıllık izin döneminde kullanmayı tercih ediyor. İzinler uzun olunca ve ailece seyahat edilince, diasporada çoğunluk karayolunu kullanarak taşıtla anavatana gelmeyi tercih ediyor.

Yurtdışında yaşayan vatandaşların kendilerine ait olmayan yabancı plakalı taşıtlarla Türkiye gümrüklerinden geçmesi mümkün. Ancak bu durum için bazı şartları yerine getirmek gerekiyor.

Ruhsatı başkası adına kayıtlı bir araçla giriş yapmadan önce vatandaşların aracın sahibinden bir vekâletname belgesi alması gerekiyor. Ancak bu seçenekte hem araç sahibinin hem de sürücünün ikamet kayıtlarının yurtdışında olması ve araç kaydının sürücünün ikamet ettiği ülkede bulunması şartları yer alıyor.

Araç sahibi ile sürücü arasında imzalanan vekâletnamenin resmî makamlarca onaylatılması da gümrük geçişi için getirilen bir diğer şart. Burada, vatandaşların iki seçeneği bulunuyor:

Araç sahibi gümrük geçişinde bulunacaksa, vekâletname gümrük görevlileri tarafından onaylanıp geçiş sağlanıyor.

Araç sahibi bulunmayacaksa, gümrük geçişinden önce iki taraf arasında hazırlanan vekâletnamenin gelinen ülkenin gümrük, belediye, emniyet, noter veya mahkemeleri veya Türkiye’nin dış temsilciliklerinden biri tarafından onaylanmış olması gerekiyor.

Araç kiralamada prosedürler; Vatandaşların yurtdışında kiraladıkları araçlarla Türkiye’ye giriş yapmaları da mümkün. Bu durumda vatandaşların, aracın kira sözleşmesinin yanı sıra bir önceki başlıkta “başkasına ait araçların geçişi” için aktarılan geçerli şartları haiz bir vekâletnameyi yanlarında bulundurmaları bekleniyor.

Tüm durumlarda, gümrük görevlilerine verilecek belgelere ek olarak, bunların yeminli tercüme büroları tarafından yapılmış ve mühürlenmiş Türkçe tercümelerinin de hazır bulundurulması gerekiyor.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN