BALKAN VE ANADOLU'NUN NİKAHINDA PÜRÜZ ÇIKTI...

Bir çoğumuz iki ülke kimlikleri taşıyoruz, çifte vatandaşız. İki ülke arasında gezip tozuyoruz ama evrak üzerinden bir takım ciddi sıkıntılar yaşamaktayız. Bunları gidermek için boşuna zaman harcıyoruz, paramızı çarçur ediyoruz. Eskiden genelde köy yerinden veya komşu köyden evlenirdik, şimdi ise Anadolu toplumu ile kaynaştık ve karıştık. Van'dan gelin aldığımız da oluyor, Gaziantep'e kız verdiğimiz de. Sonra, bunların birer ikişer çocuğu doğuyor. Daha sonra genç çiftlerimizi Avrupa merakı sarıyor ve illaki çifte vatandaş olmak için Bulgaristan'ın yolu tutuluyor.

PAYLAŞ
Misyon Gazetesi -

 

 

 

BALKAN VE ANADOLU'NUN NİKAHINDA PÜRÜZ ÇIKTI...

Lüleburgazlı arkadaşımız Yüksel Mert değinmiş konuya bu sabah ve akabinde onlarca yorum almış.

Her yazanı bir telaş, bir üzüntü, bir çaresizlik sarmış...

Buradan, bir tek boş gösterişleri seven dernekçilerimize sesleniyoruz. Hani her gün başkent ve valilik makam ziyaretlerinden boy boy fotograflar yapıştırıyorlar ya duvarlarına.

Bir de bizim oylarımızla seçilen siyasetçiler duysun sesimizi. Sofya'da ve Ankara'daki meclis koltukları alttan ısıtmalı mı bilmiyoruz ama bir de bizim derdimize kulak verin, çünkü ileride sizleri Sahra çölü sıcaklıları basabilir...

Bir çoğumuz iki ülke kimlikleri taşıyoruz, çifte vatandaşız. İki ülke arasında gezip tozuyoruz ama evrak üzerinden bir takım ciddi sıkıntılar yaşamaktayız. Bunları gidermek için boşuna zaman harcıyoruz, paramızı çarçur ediyoruz.

Eskiden genelde köy yerinden veya komşu köyden evlenirdik, şimdi ise Anadolu toplumu ile kaynaştık ve karıştık. Van'dan gelin aldığımız da oluyor, Gaziantep'e kız verdiğimiz de. Sonra, bunların birer ikişer çocuğu doğuyor. Daha sonra genç çiftlerimizi Avrupa merakı sarıyor ve illaki çifte vatandaş olmak için Bulgaristan'ın yolu tutuluyor.

Yeni doğan çocuklar, annesi veya babası çifte vatandaş olduğundan dolayı, kolay bir şekilde ikinci bir kimliğe ve pasaporta sahip olabiliyorlar ama bizim Vanlı gelin veya Gaziantepli damadın işi zora sürükleniyor ve arka arkaya pürüzler çıkmaya başlıyor.

Bulgaristan'da kıyılan ikinci bir nikah esnasında, Türkiyeli olan geline, soyadı olarak, Bulgaristan vatandaşı olan eşinin familyası veriliyor. Normal prosedür gereği diyeceksiniz ama bir de bunun ileride sorun çıkaracağını hiç düşünemiyoruz.

Gelinimiz henüz vatandaş olmadığından dolayı, Bulgaristan'ı konsolosluk vizesi ile ziyaret etmek mecburiyetinde bırakılıyor. İşte o andan itibaren ortaya birbir çeşitli sorunlar dökülmeye başlıyor. Neymiş efendim, kimliğinde ve pasaportundaki soyadı ile ikinci nikahında aldığı familya uyuşmuyor muş...

Yani bürokrasi devreye giriyor ve sizlere nazikçe veya patavatsızca mahkeme yolunu işaret ediyorlar, ya da para cezası kesiyorlar.

Bu sıkıntının yaşanmaması için, Bulgaristan'da kıyılan nikah esnasında, gelin adayı damadın oradaki familyasını almaması gerekiyormuş.

Ortada bir bürokratik karışıklık, vurdumduymazlık ve uyumsuzluk varlığı aşikar. İllaki bunun bir çözümü bulunacaktır.

Yüksel bey, bu konuyu sosyal medyada ilkin duyurmuş oldu.

Şimdi konsolosluk ve evlendirme dairelerinin yetkilileri otursunlar ve ortak bir çözüm kararı alsınlar.Bu kepazeliğe acilen bir son verilmeli!

Sizleri de görelim aslan parçası dernekçilerimiz ve siyasetçilerimiz!

Mümin TOPÇU

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN