ASILARDIR SÜREN GELENEKLERİMİZ

Bahar, yaz ve sonbaharda İzmir, Balıkesir, Kütahya, Bursa, Çanakkale ve Trakya'da belirli tarihlerde tertiplenen mevlit ve dua törenleri, anmalar, yağlı güreşler ve başka bunlara benzeyen geleneksel etkinlikler yüzlerce yıldır düzenlenmekte, hem de hiç kesintisiz bir şekilde. Türklerin bu topraklara ilk yerleştikleri zamanlardan beri örf ve adetlerinde yer alan bu teşebbüsler aynı şekilde Balkanlar'da da devam ettiriliyor. Halen Rodoplar'ın, bütün yerleşim yerlerinde toplu halde bu tür merasimleri görmek mümkün. Yüksek Aladağ tepesindeki yağmur duası geleneği, Hotaşlı doruklarında kesilen  kurbanlar, Dambalı ve Yeni Han Baba gibi tepelerdeki dini törenler, yerel halkımızın bütünlüğünün bir göstergesidir.

PAYLAŞ
Misyon Gazetesi -

ASILARDIR SÜREN GELENEKLERİMİZ

Balıkesir’de bulunan Kaz Dağları’nın zirvesi 800 yıldır süren bir geleneğe ev sahipliği yapıyor. Yöredeki Türkmen köylüleri her yıl, Ağustos ayının kutup yıldızının dünyaya en yakın olduğu günlerinde zirvede çadır kurup, kurbanlar kesiyor.Geleneğin Şamanizm’den kaldığına inanılıyor. Kaz dağlarının deniz seviyesinden 1700 metre yükseklikteki zirvesi bugünlerde hareketli. Kadınlar yöresel kıyafetlerini giymiş, kazanlarda yemekler pişiriyor. Çadırdan çadıra bir şeyler ikram ediliyor. Yazar Mustafa Kudar göre, geleneğin kutup yıldızının hareketlerine göre yapıldığına dikkat çekerek, kurban adak töreninde Mayıs ayında toprak anaya, Ağustos ayında ana tanrıya kurban kesilir.

Bahar, yaz ve sonbaharda İzmir, Balıkesir, Kütahya, Bursa, Çanakkale ve Trakya’da belirli tarihlerde tertiplenen mevlit ve dua törenleri, anmalar, yağlı güreşler ve başka bunlara benzeyen geleneksel etkinlikler yüzlerce yıldır düzenlenmekte, hem de hiç kesintisiz bir şekilde. Türklerin bu topraklara ilk yerleştikleri zamanlardan beri örf ve adetlerinde yer alan bu teşebbüsler aynı şekilde Balkanlar’da da devam ettiriliyor. Halen Rodoplar’ın, bütün yerleşim yerlerinde toplu halde bu tür merasimleri görmek mümkün. Yüksek Aladağ tepesindeki yağmur duası geleneği, Hotaşlı doruklarında kesilen  kurbanlar, Dambalı ve Yeni Han Baba gibi tepelerdeki dini törenler, yerel halkımızın bütünlüğünün bir göstergesidir.

 

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN