İKİNCİ EL LÜKS BİR 'MERSEDES' GETİRMEK...
Son yıllarda bir çok çifte vatandaş göçmen kardeşimizin tek derdi, Bulgaristan'dan ikinci el lüks bir araç getirmek oldu. Türkiye'de 80 000 liraya satılan ikinci el bir 'Mersedes' marka otomobili, kim Bulgaristan'dan 8000 avroya satın almayı tercih etmez...
İKİNCİ EL LÜKS BİR "MERSEDES" GETİRMEK...
Son yıllarda bir çok çifte vatandaş göçmen kardeşimizin tek derdi, Bulgaristan'dan ikinci el lüks bir araç getirmek oldu. Türkiye'de 80 000 liraya satılan ikinci el bir "Mersedes" marka otomobili, kim Bulgaristan'dan 8000 avroya satın almayı tercih etmez...
Bilindiği gibi 2017 yılının başlarında bu konuyla irtibatlı eski yasada bazı önemli değişiklikler yapıldı. Eski yasaya göre neler değişti?
Artık Bulgaristan'da 6 ay boyunca ikamet etmek zorunluğu ve 6 ayda bir Bulgaristan'a giriş yapmak mecburiyeti getirildi. Vekaleten araç getirme ve alım satımı dönemi kapandı. Aracın sadece sizin üzerinize kayıtlı olma zorunluğu var. Bu aracı bir tek resmi kayıtlı sahibi kullanabilir. Eskiden sınırda vergisi ödenmiyordu, şimdi ise belirli bir ücret ödenmekte. Artık sadece yurt dışında yaşayan ve geçici süreyle Türkiye'ye gelen vatandaşlar araç getirilebilmekte.
2017 yılı itibariyle, Bulgaristan'dan emekli olanlar 2 yıl boyunca araba getirebilecekler. Bir defaya mahsus olarak 2 sene boyunca burada kalabilecek araba.
Soru: Yurtdışında yerleşik olmak ne demektir?
Cevap: Kişinin son bir yıl içerisinde 185 günden uzun bir süre Türkiye dışında bulunması halinde, yurtdışında yerleşik olduğu kabul edilir.
Soru; Taşıtın getirebileceği ülke konusunda herhangi bir kısıtlama var mı?
Cevap: Turistik kolaylıklar kapsamında getirilecek taşıtın ikamet edilen ülkede kayıtlı olması gerekir.
Soru: Turistik kolaylıklar kapsamında girişi yapılacak taşıtlara ne kadar süre verilmektedir?
Cevap: Türkiye Gümrük Bölgesi dışında yerleşik kişinin (emekliler dahil) taşıtı ile birlikte Türkiye'de kalabileceği azami süre 730 gündür.
Soru: Turistik kolaylıklar kapsamında getirilen taşıt için gümrük idaresine ibraz edilmesi gereken belgeler nelerdir?
Cevap: Taşıtın mülkiyet belgesi, taşıta ait Türkiye'de geçerli sigorta poliçesi, kişinin pasaportu (ülkeye göre resmi hüviyet), yurtdışından emekliler için, emekli olduğuna ilişkin konsolosluktan onaylanmış Türkçe tercümeli emekli olduğunu gösterir belgelerin ibrazı gerekir.
Soru: Türkiye'de yerleşik (yurtdışın da ikameti bulunmayan) kişiler yurtdışından geçici araç getirebilir mi?
Cevap: Türkiye'de yerleşik bir kişinin yurtdışından geçici olarak araç ithal etmesi mümkün değildir.
Soru: Türkiye'de yerleşik (yurtdışında ikameti bulunmayan) bir kişinin yurtdışında yaşayan akrabası/arkadaşı/eşi tarafından getirilen taşıtı kullanabilir mi?
Cevap: Turistik kolaylıklar kapsamında getirilen taşıtların Türkiye'de yerleşik kişilerce kullanılması mümkün değildir. Bu durumun tespiti halinde araç sahibi ile hak sahibi olmayan kişiler hakkında ayrı ayrı 4458 sayılı Gümrük Kanununun 238 inci maddesi uyarınca cezai işlem uygulanır. Taşıt yurtdışı edilir.
Soru: Türkiye'de yerleşik (yurtdışında ikameti bulunmayan) bir kişinin yurtdışında yaşayan akrabası/arkadaşı/eşine ait taşıtı vekaleten Türkiye'ye getirebilir mi?
Cevap: Türkiye'de yerleşik bir kişinin, yurtdışında yerleşik başka bir kişiye ait aracı vekaleten de olsa geçici olarak ithal etmesi mümkün değildir.
Soru: Türk vatandaşlığından çıkan veya çifte vatandaş olanların turistik kolaylıklar kapsamında araç getirmesi mümkün müdür?
Cevap: Turistik kolaylıklar kapsamında taşıt getirilebilmesi için uyruğun bir önemi yoktur. Yurtdışında yerleşik olmak yeterlidir.
Soru: Yurtdışında yerleşik şirket adına kayıtlı ve turistik kolaylıklar kapsamında getiren taşıtlar Türkiye'de ki merkez/şube/acente faaliyetlerinde kullanılabilir mi?
Cevap: Turistik kolaylıklar kapsamı taşıtların Türkiye'deki merkez/şube/acente faaliyetlerinde kullanılması mümkün değildir.
Soru: Çifte pasaport sahibi kişiler birden fazla taşıt getirebilir mi?
Cevap: Geçici ithalat hükümleri çerçevesinde turistik kolaylıklar kapsamında kişisel kullanıma mahsus sadece bir adet yabancı plakalı araç Türkiye'ye getirilebilir. Türk ve yabancı pasaportlarla yapılan giriş çıkışlar bir bütün olarak değerlendirilir.
Soru: Taşıt ile birlikte römork ya da motorsuz karavan getirilebilir mi?
Cevap: Kişisel kullanıma mahsus kara taşıtı ile birlikte römork ya da motorsuz karavan getirilebilir.
Soru: Verilen sürenin tamamının kullanılmasından sonra tekrar ne zaman taşıt getirilebilir?
Cevap: Kişi ve taşıtın çıkış tarihinden itibaren en az 185 gün yurtdışında bulunması halinde yeniden taşıt getirilebilir.
Soru: Süresi bitmiş taşıt sınır kapısından giriş-çıkış yaparsa tekrar 730 gün süreyle Türkiye de kalabilir mi?
Cevap: Taşıtın çıkış tarihinden itibaren en az 185 gün yurtdışında bulunması halinde yeniden Türkiye'ye girişine izin verilir.
Soru: Türkiye'de taşıt ile birlikte 730 gün kalarak yurtdışına çıkış yapılırsa belirli bir süre yurtdışında kalmadan kişi adına kayıtlı başka bir taşıt ile giriş yapabilir mi?
Cevap: Yurtdışında en az 185 gün bulunulması gerekmektedir. Yurtdışında 185 gün bulunmadan başka bir taşıt da olsa yeniden taşıt getirilmesi mümkün değildir.
Soru: Kiralayarak taşıt getirilebilir mi? Ne kadar süre verilir?
Cevap: Türkiye Gümrük Bölgesi dışında yerleşik kişilerin kiralayarak taşıt getirmesine izin verilir. Taşıta verilecek süre kiralama sözleşmesinde belirtilen süreden uzun olamaz.
Soru: Turistik kolaylıklar kapsamında getirilen taşıt Türkiye'de satılabilir mi?
Cevap: Turistik kolaylıklardan istifade edilerek geçici ithali yapılan taşıt Türkiye'de yerleşik olsun yada olmasın bir başkasına satılamaz.
Soru: Sürenin tamamını kullanarak yurtdışına çıkan taşıt 185 gün yurtdışında kalmaksızın taşıt sahibinin eşi/çocukları/annesi/babası/arkadaşı tarafından vekaleten Türkiye'ye getirilebilir mi?
Cevap: Taşıtın tekrar Türkiye'ye vekaleten gelebilmesi için en az 185 gün yurtdışında kalması gerekmektedir.