31 000 KİŞİ 'MİLLİ KAHRAMAN'  OLUVERMİŞ...

* Devlet Bakanlığı'na, yeni gelen soydaşlar tarafından 31.000 mektup gönderilmiş ve bu 31 bin kişi, kendilerini milli kahraman olarak tanıtmış. Belene'ye sürüldüklerini yazmışlar.

PAYLAŞ
Misyon Gazetesi -

 

Araştımacı Hikmet Efraim'in arşifinden...

31 000 KİŞİ “MİLLİ KAHRAMAN”  OLUVERMİŞ...

* Devlet Bakanlığı'na, yeni gelen soydaşlar tarafından 31.000 mektup gönderilmiş ve bu 31 bin kişi, kendilerini milli kahraman olarak tanıtmış. Belene'ye sürüldüklerini yazmışlar. 

Türk hükümeti, hususen Başbakan Turgut Özal, diplomasi kuralları dışında bir cesaretle; "Bulgarlar da gelsin, onları da kabul ederiz!" dedi.
Prof. Dr. Necmettin Konukman'ın denetiminde, acele göçmenlerden sorumlu bir Bakanlık kuruldu.
Dernek yönetim kurulu olarak, soydaş sorunlarını içeren bir öneri paketi hazırladık ve Ankara'da ilgili Bakanlıkların kapılarını çalmaya başladık.
İlk çaldığımız kapılardan biri de Devlet Bakanı Konukman'ınkisi oldu. Göçmen kafilelerini karşılamalar sırasında tekrar tekrar görüştüğümüz için, bize fazla ilgi gösterdi. Yalnız bir ara bana hitaben dedi ki:
- Sayın Başkan, yazar, araştırmacı, tarihçi olarak yoğun çalışmalar içindesiniz. Bulgaristan'da Türklük mücadelesi veren, Bulgarlaştırmayı tepkiyle karşılayan kaç Türk Belene'ye sürülmüştür?
- Tahminen 3.000-3.500 dedim.
- Fazla söylediniz, dedi. Bizim tahminlerimize göre bunlar 2000-2500 civarındadır ama bilir misiniz, bizi şoke eden olaylarla karşılaşıyoruz. Dernek olarak bu sorunlara teşhisiniz olsun. Jurnalcılığı frenleyin. Jurnalcılık her zaman ve her yerde toplumsal bir hastalıktır...
Bize anlattıkları şu oldu; Devlet Bakanlığı'na, yeni gelen soydaşlar tarafından 31.000 (otuzbirbin) mektup gönderilmiş ve bu 31 bin kişi, kendilerini milli kahraman olarak tanıtmış. Belene'ye sürüldüklerini yazmışlar…
Daha kötüsü ki, bu 31 bin kişi, mektuplarında, yalanlardan öte, jurnalcılığı da ihmal etmemiş; "Bulgaristan'ın filan köyünden olup, Türkiye'nin filan şehrine yerleşen filan filan kişiler Bulgara casusluk ettiler"...gibi jurnalcılık şampiyonluğu yapmakla bakanlığı perişan etmişler...
Devlet bakanı Konukman'ın son sözlerini hiç unutmam;
- Bulgaristan, jurnalcı üretme çiftliği midir? 31 bin jurnal belgesi. Olmaz öyle şey! Bu toplumsal hastalığın tedavisini iyi değerlendirin...

Mehmet ÇAVUŞ
"TUNA" Dergisi, Sayı:49-50-51, 2001

Not: Bulgaristan kaynaklı resmi delillere göre, Belene'de 517 Türk tutuklu kalmıştır.

 

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN