Şimdilik yüzde beşimiz seçimlere katılacak... - Op. Dr. Gürçay CEM

Şimdilik yüzde beşimiz seçimlere katılacak...


 

11 Temmuz tarihinde, Bulgaristan'da tekrarlanacak seçimler için yurt dışından oy kullanacaklar için başvuru tarihi 15 Haziran'da doldu.

Şimdiye kadar Avrupa Birliği dışındaki ülkeler için sandık sayısında sınırlama vardı. Bu durum ülkemizi de ilgilendiren bir konuydu. Ancak 4 Nisan seçimleri sonrası oluşan yeni parlamento bu sınırlamayı kaldırdı.

Bu karardan sonra, özellikle DPS'de ülkemizden çok daha fazla oy alabileceği beklentisi oluştu ama bu beklentilerin çok gerçekçi olmadığı oy kullanma başvurularından açıkça belli oldu.

Başvurular 4 Nisan seçimlerindekilerle hemen hemen aynı sayıda kaldı.

Bunun sebeplerine ayrıca değineceğiz.

Bursa, en fazla soydaş nüfusa sahip şehirlerimizden. Bundan dolayı en fazla başvuru da buradan yapıldı ama bu başvuruların fazla olması için özellikle gayret edenler vardı. Her ne kadar başvurular beklenenden az olsa da, her şeye rağmen, bu sayı mevcut sayının çok daha altında kalmaması için son derece etkili çalışma yürütenler oldu.

Bursa'nın en fazla başvuru yapması konusunda, herkes, muhtarından, şubelere ve yöre derneklerine kadar herkes elinden gelen katkıyı verdi. Bunların başında kesinlikle Bal-Göç genel başkanını göstermek lazım. Sayın Veli Öztürk, bu konuda hem aktif olarak çalıştı, bir de şubeler, yöre dernekleri ve muhtarlarımız arasında sürekli koordinasyonu sağlayarak süreci başarılı şekilde yönetti. Kendisine yardımcı olan ve bu konuda yoğun çaba sarf eden Bal-Göç Genel Sekreteri Gökhan Sözügeçen ve Bal-Göç Genel Başkan Yardımcısı Gülver Deniz’e de ayrı parantez açmak lazım. Muhtarlarımız arasında en aktif Sevinç Mutlu olmuştur. Yöre derneklerinden en aktif çalışan ise Koşukavak Derneği'dir. Yine gerek sosyal medya, gerek sahada en aktif şube olarak İnegöl Şubesi göze çarpmıştır.

Bulgaristan, yeni bir seçime giderken camiamızın birlik ve beraberlik içinde olduğunu söylemek mümkün değil.

Bu seçim arifesinde, buradaki soydaşımız çok daha aktif olması gerekirdi ama neden bu kadar ilgisiz olduklarını yıllardır kendilerini temsil ettikleri iddiasında bulunanların cevaplaması gerekiyor...

Ülkemizde çift pasaporta sahip yaklaşık 400 000 insanımız var. Belki de, bu rakam daha yüksektir.

Yapılan yirmi kusur bin dolayındaki başvuru ( yani seçime katılmayı beyan edenler), bu sayının ancak %5 civarında, ki bu oran aslında her şeyi fazlasıyla özetliyor... Soydaşların temsilcisi olduğunu iddia edenler, en az %50 onların desteğini almak zorunda. Aldıkları destek ancak %5, ki bu konuda en iyi gösterge saf, katıksız soydaş nüfusumuzdan dolayı ülkemizdir. Soydaşlarımızın ancak %5 desteğini alabiliyorlarsa, kendilerini ne kadar temsil ettikleri hakkında kırk defa düşünmeleri lazım.

Bundan sonraki süreçte de DPS varlığını bir şekilde sürdürebilir. Ama bu ancak marjinal bir parti gibi olur. Yani, bu saatten sonra her şey olabilirler, fakatn soydaşımızı temsil eden bir parti asla olamazlar...

[email protected]

YAZIYI PAYLAŞ!