Hangi aday öne çıkmakta, çirkeflik peşinde kimler koşturacak? - Op. Dr. Gürçay CEM

Hangi aday öne çıkmakta, çirkeflik peşinde kimler koşturacak?


 

Kongreye 10 saat kala...

______________________________

HANGİ ADAYIN PROJELERİ KARARSIZLARA KARAR VERDİRİR?

Çok adaylı seçimlerde her adayın kendi seçmen kitlesi vardır; ancak her zaman kararsız ve kafası karışık bir seçmen topluluğu da olur.

Bunların karar vermelerine sebep olan en büyük etken, adayların vaat ve projeleridir. Çok adaylı seçimler bir taraftan da proje yarışıdır...

Bugün camiamızın en önemli STK'sının kongresi yapılacak.

Üç aday yarışacak. Çok adaylı kongre camiamızın birlik beraberliğine hizmet etmeyeceği ortada; ama diğer yandan da bu yarış bir heyecan yarattığı kesin.

Doğruya doğru, adayların hepsi bu seçim sürecinin hakkını verdi. Seçim kampanyaları boyunca yapılması gereken her şeyi yaptılar. Her şeyden öte de birkaç gerginlik dışında centilmence geçen bir kampanya oldu. Kimse kimse hakkında olumsuz demeçler vermedi, saygısızlık etmedi.

Camiamıza yakışan bir süreç yaşandı. Herkes kendi destekçilerini arttırmaya gayret etti; ancak yine de bu tür seçimlerde her zaman olduğu gibi hala karar veremeyen bir kitle var.

Yukarıda da belirttiğimiz gibi, bunların karar vermesini sağlayan en önemli etken adayların projeleridir. Vaat ve projelere bakınca, bir aday öne çıktığı görülüyor.

Camiamızı ve toplumumuzu ilgilendiren genel projelerin yanı sıra, bir adayın diğer iki adaya nazaran doğrudan bireyleri, insanımızı ilgilendiren çok daha fazla ve etkili projeleri olduğu hemen göze çarpıyor.

Sağlıktan eğitime, hukuktan sosyal güvenliğe bir çok alanda insanımızın bire bir sorunlarına hitap eden fazlasıyla projeler söz konusu.

Özellikle sağlık gibi insanımızın en çok ihtiyacı olduğu bir alanda projeler sunması son derece etkili. Kendisi de sağlıkçı olduğundan ve yıllar boyu yüzlerce, hatta binlerce kişiye zaten yardım ettiğinden ve kendini fazlasıyla ispat ettiğinden, bu projeler insanımız nezdinde fazlasıyla inandırıcıdır.

Yine eğitimde, birçok gencimizin yaşadığı denklik sorunları ile ilgili projeler, istihdam konusunda yardım vaatleri, işçimizin ve memurumuzun her türlü sıkıntılarında yanlarında olma vaatleri, sosyal güvenlik alanında karşılaşılan sorunlara çözüm üretme yaklaşımları, hepsi bunlar insanımızın en çok sıkıntı yaşadığı konulardır.

Birey endeksli projeleri ile adaylardan biri ön plana çıktığı görülüyor  - Prof.Dr. Emin Balkan.

Ayrıca kurum ve kuruluşlar kimin yanında olduğu da önemli bir etken karar verme aşamasında. Kamu yararına bir STK'nın faaliyetleri doğal olarak devletin birçok kurumun ilgi alanındadır. Bundan dolayı böyle bir STK'nın başında kimin olacağı bu kurumlar için de önemlidir. Bu konuda teveccühleri kimden yana olduğunu da belli etmişlerdir. Gerek en üst düzey mülki amiri olan Vali, gerek emniyet müdürü başta olmak üzere diğer güvenlik kurumlarının yetkilileri kiminle görüştükleri de ortada.

Hepsi bu gerçekler kararsızlara karar vermelerine yardımcı olacaktır.

YARINKİ KONGREDE ÇİRKEFLİK PEŞİNDE KİMLER KOŞACAK?

Tamamen tüzüğe ve yasalara uygun olarak kabul edilen 640 üye için uzun süre tartışmalar yapıldı, bu durum kongrenin ertelenmesine sebep oldu.

Nihayetinde son derece doğru bir karar ile haziruna eklenmeleri kararı alındı; ancak aldığımız bilgilere göre, bugünkü genel kurulda birileri bu üyeleri yine gündeme getirmeyi düşünüyormuş.

Güya CHP'den aday adayı olmuş bir kişi divana bu üyelerle ilgili öneri getirecekmiş. Böyle bir başvuruyu gündeme almaması konusunda, burada görev divan başkanına düşüyor.

Yoksa son derece medeni ve karşılıklı saygı çerçevesinde geçen seçim süreci, böyle bir olayla bir anda nahoş olaylara ve geri dönüşü olmayan kırılmalara sebep olacaktır bizim camiada.

Söz konusu 640 üyenin daha neyine itiraz edeceksin? Tamamen tüzüğe uygun şekilde kabul edilmişler. 600 değil başvuran, 1600 kişi de olsa yine kabul edileceklerdi.

Burada sorun tüzüğe aykırı bir durum olduğundan değil, bu üyelerin arasında çoğunluk bir adayın lehine olduğundandır,ama diğer adaylar da yeni üye başvurusu getirseymişler. Bunları engelleyen mi vardı da getirmediler...

Yani, bu üyeliklerle ilgili yasalara aykırı bir durum da söz konusu değil. Zaten haziruna alınarak her hangi bir usulsüz durum olmadığı teyit edilmiştir. Aksi bir durum varsa o zaman daha baştan haziruna eklenmemeliydi bu üyeler. Bir sorun yok ki alınmışlar, bu durumda daha neyin itirazını yapacaksın?

Ama burada anlaşılan birileri çirkeflik ve bozgunculuk peşinde. Birileri de ilk toplantıda yer almayanlar, ikinci toplantıda yer alamaz gibi iddialar ortaya atmakta.

Bu gerekçe ancak sonradan haziruna girme şartı elde eden kişiler için geçerli olabilir. Yani son 15 günden sonra aidat ödeme veya bu süreden sonra üyeliğe kabul edilen kişiler varsa geçerli bir gerekçe olur;ama zaten haziruna girmeyi hak etmiş kişilerin ilk toplantıda yer almadılarsa daha sonra yer alamazlar gibi bir gerekçe olamaz...

Kaldı ki 27.02. 2022 tarihinde yapılan ilk toplantıda sanki ortalıkta hazirun vardı da bu durum tespit edilmiş. Hazirun daha hazır olmadığı söylendi en yetkili kişi tarafından. Kaldı ki, velev ki bu isimler ilk hazirunda yok. Bu olmadıkları anlamına gelmez. Haziruna girmeyi hak eden kişiler yazılmak zorundadır. Yazılmadıklarında ancak sehven yazılmamış olurlar.

Sonuç olarak, genel kurulda bu tür girişimlerde bulunanlar ve arkalarındaki kişiler, ki eninde sonunda arkalarında kimler olduğu ortaya çıkacaktır, kendilerine büyük zarar vereceklerini bilsinler.

Camia, bu tür bozguncuları unutmayacak ve zamanı gelince önlerine faturayı çıkaracaktır. Bu tür girişimlerde bulunmaya niyet edenler bilsinler ki, bu tür yaklaşımlar camiadaki kırılmaları kalıcı hale getirecektir. Hele bunu yapan ve arkasında bulunanların siyasi kimliği varsa, bu işe hiç girmemeleri kendi hayırlarına olacaktır...

Zira siyasette bir yere gelmek için destek veren bir kitlenin olması gerektiği kadar karşılarında bir kitlenin olmaması da gerekiyor. Hele ki bu 640 üyelik ile etkilenen adayın arkasında çok ciddi bir STK desteği varsa.

Bir çok dernek, federasyon ve konfederasyon, böyle bir yaklaşımda tavır koyacaklarını bilmelerinde fayda var, bu çirkefliği yapmayı düşünenlerin. Özellikle de siyasi hedefleri olanlar hesabını iyi yapsın. Zira herkes eninde sonunda yaptıklarının hesabını vereceği gün geleceğini ve ektiklerini biçmek durumunda kalacaklarını bilsinler...

OLUMSUZ HAVA ŞARTLARI KONGREYİ ERTELEYEBİLİR Mİ?

Yoğun kar yağışı birçok kişinin kongre salonuna gelmesini etkiler. Özellikle ilçelerden ulaşım imkansız hale gelebilir. Bu da bazı adayların üye desteğinin zayıflamasına sebep olur. Dengelerin etkilenmesini hesaba katarak birileri böyle bir talepte bulunabilir. Böyle bir talebin kabul görmesi zor; ancak üç adayın ortak iradesi ile mümkün olabilir. O da belki...

[email protected]

YAZIYI PAYLAŞ!