BGF'yi BGF yapan nedir - Op. Dr. Gürçay CEM

BGF'yi BGF yapan nedir


BGF(Balkan Göçmenleri ve Mülteci Dernekleri Federasyonu), Bursa merkezli beş dernekten oluşan bir federasyon.

Bursa merkezli olmasının önemli bir sebebi var. Bu federasyonun üye dernekleri arasında en önemli derneği Bursa Bal-Göç'tür.

Deyim yerindeyse, federasyonu federasyon yapan ve ağırlığını belirleyen, kamu yararına olan ve sadece Bursa'nın değil ülkemizin en önemli ve en etkili Balkan göçmen derneğidir.

Bundan dolayı, doğal olarak her zaman Bal-Göç Derneği Genel Başkanı, olması gerektiği gibi, aynı zamanda BGF Genel Başkanı olarak da görev yapar. Zira BGF'nin gücü Bursa Bal-Göç Derneği' nin federasyonda olduğu kadardır...

BGF, zaten sembolik bir yapı. Federasyon gibi benzeri veya daha üst kuruluşlar, faaliyetler yürüten icra kuruluşları değildir.

Bu kuruluşlar daha çok temsil ettikleri kitlelerin çıkarları doğrultusunda ortak hareket etme konusunda koordinasyon ve istişare mekanizmaları olarak görev yapar.

Faaliyet yapan, icra kuruluşları derneklerdir. Yani bir federasyonun veya benzeri üst kuruluşun gücünü ve etkinliğini belirleyen, bünyesindeki derneklerin etkinliği ve ağırlığıdır.

Bu kapsamda BGF'nin gücünü ve özgül ağırlığını tayin eden Bursa Bal-Göç Derneği'nin federasyondaki varlığıdır.

Bursa Bal-Göç Derneği kamu yararına dernek statüsünde olduğundan, Bulgaristan göçmenleri söz konusu olduğunda resmi kurumlar tarafından ilk muhatap alınan kuruluştur.

Bulgaristan veya Balkanlarla ilgili herhangi bir çalışma veya planlama olduğunda bilgi verilen, fikri alınan ve çalışma yürütülen kuruluş Bursa Bal-Göç Derneği'dir. Yani anlatmak istediğimiz, BGF'nin ağırlığı bünyesinde; ancak Bursa Bal-Göç var olduğu kadardır. Bal-Göç'ün olmadığı bir BGF, binlerce federasyondan sadece biridir. O kadar!

 Bundan dolayı, BGF Başkanlığı'na yakışan başkan Bursa Bal-Göç Başkanı'dır. Bu seçeneğin dışında her seçenek BGF'yi sıradan bir federasyona çevirmekten başka bir şey değil...

Tabii ki, bu tespit bu görevi yapabilecek potansiyele sahip başka kişilerin olmadığı anlamına gelmiyor. Camiamızda fedakarlıkta bulunan ve insanımız için adeta gecesini gündüzüne katarak emek veren ve bu görevi yapabilecek kapasitede fazlasıyla değerli yöneticiler var.

Olaya kişisel açıdan bakmıyoruz. Kurumsal olarak olması gerekeni anlatıyoruz. Madem ki, göçmen camiamızın amiral gemisi Bal-Göç, doğal olan da Bal-Göç'ün Başkanı, bu makamda oturmasıdır...

Bu konuda farklı düşünenler olabilir. Herkesin, kendi hedefleri ve düşünceleri olabilir; ama üstte belirttiğimiz gibi, burada mesele kişisel değil kurumsaldır.

Camiamız adına, çözüm odaklı niyet varsa, temayüllere uygun hareket edilmeli. Kaldı ki mevcut konjonktürde böyle bir yaklaşım aynı zamanda öteden beri muzdarip olduğumuz bölünmelerin ve ayrıştırmaların çözümüne de katkı yapacaktır. Hem burada hem Bulgaristan'daki soydaşlarımızın arasında son yıllarda giderek derinleşen bölünmüşlüğün giderilmesinde ve birlikteliğin tesisine önemli katkı yapacaktır. Hala geç değil. Bu konularda oturup ortak akıl ile çözüm üretilebilir, seçenekler tartışılabilir.

Camiamızın birlik beraberliğine en az zarar verecek çözüm bulunmalıdır...

[email protected]

YAZIYI PAYLAŞ!