Var mısın, yok musun... - Mehmet ALEV

Var mısın, yok musun...


 

(hiciv)

Şu günlerde iki komşu, Bulgaristan ile Kuzey Makedonya, arasında ayyuka çıkan bir konu var.

Kuzey Makedonya’daki Bulgarlar!

Hatta, bu iki ülke arasındaki konu görülmedik boyutlar kazanırken, Fransa gibi kocaman bir Avrupa devleti de araya girmiş bulunuyor.

Asıl mesele nedir?

Bulgaristan’a göre, Kuzey Makedonya’daki Bulgarlar, devletin anayasası dışında bırakılıyor, tek sözle anayasaya alınmıyorlar.

 Ayrıca onların dil, din, tarih ve kültürlerine de müdahale ediliyor…

Hal böyle iken, adamın aklına istemeksizin, Bulgaristan’daki Türkler gelmektedir.

Ve şu soru, insanın beynine bir çivi gibi saplanıyor:

- Bulgaristan’da Türk var mı, yok mu?

Tarihin, şairin dediği gibi ”sararmış yapraklarını” karıştırırken, kapitalizmin ve milliyetçiliğin kol gezdiği, 1878’den tutun da 1940’lı yıllara dek, bu ülkedeki kral hükümetleri, her zaman Bulgaristan Türklerini anayasaları dışında tutmamışlar, varlıkları her zaman madde madde bu temel kanun defterinde yer almıştır.

Bundan sonra gelen ve kendilerini “hakçı, hukukçu” takdim ederek, iktidar koltuğuna oturan ”sosyalistler”, kimi zaman işlerine gelirse, ”Bulgaristan’da Türk var” dediler, kimi zaman sus pus oldular...

Hatta, 25.V.1989 tarihinde, BKP Merkez Komitesi'nin yayınladığı bir evrakta:

” Bulgaristan’da Türk milli azınlığı olmamış ve olmayacaktır…” denmektedir.      ( Веселин Ангелов, Строго поверително 1984-1989, стр.567)

Bu, sözde ”hakçı ve hukukçu” düzen, yüz kusur yıldan beri, göçlerin ve zulümlerin bitiremediği Türkleri, 1972’den itibaren toplarla, tüfeklerle ortadan kaldırmaya çalışmış; adlarını, dil ve dinlerini yasaklama yoluyla yer yüzünden silmek için olağanüstü gayretler sarf etmiştir...

Ve nihayet, yine ”demokrasi” süsü ile ortaya bir iktidar gelmişse de, Türklerin kendi dillerinde eğitim duvara çarpmış, halihazırda birtakım göstermelik girişimlerle yetinilmektedir.

Öte yandan Bulgaristan’da Türk varlığı anayasada yer almamıştır.

Menderes Kungün’ün kaleme aldığı: “ULUSAL TÜRK BİRLİĞİ” kitabında ” Bulgaristan Anayasası'nda, Bulgaristan Türkleri ve öteki azınlıkların göstergeleri yoktur” denmektedir. (Sayfa 42.)

O halde, varlığımızı kanıtlamak için ne yapalım?

Acaba, Bulgaristan’ın en yüksek tepesine çıkıp, oradan gözetlesek, bir yerlerde Türk varlığını görebilir miyiz?

YAZIYI PAYLAŞ!

YAZARIN SON 5 YAZISI
14Mar
23Şub
12Şub

CEMRE DÜŞÜŞÜ

31Oca

Benim günüm geliyor...

25Kas