ÖNEMLİ BİR SÜREÇ BAŞLADI

Son seçimlerden çok farklı bir sonuç beklemezdik, fakat Bulgaristan vatandaşlarının bir kısmı için çok önemli bir süreç başlamış oldu. 1990 yılında kurulmuş olan HÖH'nin, son dönemlerde temsil ettiği insanların artık hoşnutsuzluklarını dile getirmeye başladıklarını görmekteyiz. Önceki genel seçimlere nazaran, kazandığı oyları ciddi anlamda düştü ama parti yönetimi, bunun önüne geçebilmek için pek bir şey yapmamakta.

PAYLAŞ
Misyon Gazetesi -

ÖNEMLİ BİR SÜREÇ BAŞLADI

Son seçimlerden çok farklı bir sonuç beklemezdik, fakat Bulgaristan vatandaşlarının bir kısmı için çok önemli bir süreç başlamış oldu. 1990 yılında kurulmuş olan HÖH’nin, son dönemlerde temsil ettiği insanların artık hoşnutsuzluklarını dile getirmeye başladıklarını görmekteyiz. Önceki genel seçimlere nazaran, kazandığı oyları ciddi anlamda düştü ama parti yönetimi, bunun önüne geçebilmek için pek bir şey yapmamakta.

DOST Birliği koalisyonu birçok kişi için umut ışığı oldu. Duruşunu net bir biçimde belli eden ve Türk azınlığının dikkatini çekmeyi başarabilmiş bir siyasi güç olarak seçimlere girdi. Ama Bulgaristan’daki birçok siyasi ve medya grubunun dikkatini çekmiş olsa gerek ki, ciddi anlamda karalama kampanyalarına maruz bırakıldı.

Öncelikle dünya medyasını ele alırsak, kendilerini demokratik-liberal yapılar olarak tanımlayan Batı’nın yayın organlarının hiçte objektif olmadığı kanaatindeyim. İnsanlara verilen oy kullanma hakkı, demokratik-liberal yapıların temel taşıdır. Bulgaristan’da ise haktan ziyade anayasal zorunluluktur. Buna rağmen patriotların, kendi anayasalarını çiğneyerek, kendileriyle aynı anayasal haklara sahip Bulgaristan vatandaşlarını, sınır işgal ederek, oy kullanmalarını engellemeye kalkıştılar. Dünya basını ise patriotların sınırı korumuş olduklarını iddia etti. Kimden ve neyden? Eğer, 21y.y.’da yaşıyorsak, patriotların yaşlı kadınlara uyguladıkları şiddet insanlık suçudur.

Sonuç olarak, DOST Birliği’nin 2,94 oranında oy alması, Bulgaristan Türkleri’nin geleceği için belirleyici niteliği taşıyan bir süreç başlamış oldu. Dost Birliği’nin almış olduğu 100 000 oy,  insanların bir değişiklik istediklerini ve her şeyden önce, bu değişikliğe artık hazır olduklarını göstermektedir.

Kırcaali’deki miting te, Lütfü Mestan’ın öncülüğünde, 200 000 kişinin aynı anda “Ne Mutlu Türküm!” demesinin etkisi yalnız Kırcaali ile sınırlı kalmayacaktır.

Emine SALİ,

Ankara

 

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN