Kültür

Kültür Haberleri

ÇUVAŞ TÜRKLERİ, BULGARLARIN KARDEŞLERİDİR

Çuvaşların geçmişi, nereden geldikleri merak ve tartışma konusu olmuştur. Bu konu ile ilgili çeşitli kaynaklardan araştırmalar da mevcuttur. Araştırmalara göre, Çuvaşların ataları Bulgar ve Suvarlar, diğer Türk halkları gibi, bugün yaşadıkları bölgeye Orta Asya’dan gelmişlerdir.

NAİM SÜLEYMANOĞLU'NUN HAYATI FİLM OLUYOR

Dünyanın gelmiş geçmiş en büyük sporcularından birisi olan merhum Naim Süleymanov'un hayatını ve büyük başarılarla dolu spor kariyerini anlatacak olan Türk yapımı "Cep Herkülü; Naim Süleymanoğlu" filminin çekimleri başladı.

ÇOCUKLARIN  MASALCI  MERCAN'I

Bir taraftan yoğun bir şekilde öykü ve masal kitapları yazıyor, ayrıca eğitmen olarak çalışıyor ve bir de gönüllü olarak, ilçenin çeşitli kütüphanelerinde, kendi yazdığı kitapları minik ve sevimli afacanlara tanıtmakta.

‘Çalıntı Gözler’i kimin gözleriyle seyretsem?

Gayet açık bir mesajı olsa da film zihnimde bir sürü soru yarattı: Bağışlasak bile, unutabilir miyiz? Unutmaya çalışsak bile Bulgarlarla aynı şekilde mi unutuyoruz? Veya Bulgar komşumun “soya dönüş” sürecinde yaşadığı travma benim yaşadığım dram ile kıyaslanabilir mi? Bu film tarafsız mı? Tarafsız bakış olur mu? Filmdeki İvan’ın yaşadıkları gerçek mi, yoksa bir toplumun vicdan azabını yatıştırmak için sonradan kurgulanan bir özür hali midir? Ben, gerçek olduğuna inanmak istiyorum çünkü, Milan Kundera’nın sözleriyle ifade etmeye çalışırsam, insanın iktidara karşı verdiği asıl savaş, belleğin unutmaya karşı verdiği savaştır. Bir yönetmen için, daha genel anlamda da sanatçı için, bu çok daha geçerli bir ifadedir.

KİTAPLAR ARASINDA YÜZYILLIK BİR IŞIK HÜZMESİ

Dünyanın hali ve memleketlerin halleri hep daha düzelemediği için, Bulgaristan'da Müslüman azınlıklara uygulanan soykırıma baş kaldırıp, 1300 yıl Bulgaristan Devleti kuruluşunun altın madalya ödülünü ret ederek, insan hakları savuncusu duruşuyla, emektar daktilosunun klavye tuşlarına yorulmaksızın vuruşlarıyla, ilerlemiş yaşına rağmen, devingenliği ile bir çalışkanlık abidesi olarak, eserler yaratma azminde edebiyatımızın Ahmet Mithat Efendi'si ile boy ölçüşen bir Mehmet Türker Acaroğlu, Bulgaristan Türklerinin gurur kaynağıdır.

EY, KIRCALİ…

” Bir gurbet türküsü gibi içli /bir gurbet türküsü kadar yakınsın bana. Bin name döksem yine azdır/gurubuna, mehtabına…”

ÜNLÜLERİMİZ -1.  AYBARS KARTAL ÖZSON

Ailesi tarafından ajansa yazdırıldıktan sonra, bir reklam filminde oynamıştır (Milupa Kaşık Maması 2009) ve 3 yaşındayken, "Bir Çocuk Sevdim" dizisine Bülent İnal ve Çetin Tekindor'la beraber başrolde oynamıştır. Dünyada neredeyse bütün ülkelerde gösterime girmiş, "Muhteşem Yüzyıl" dizisinin 3. sezonunda Şehzade Cihangir karakterini canlandırmıştır.

ANKARA'DA DOKTORA TEZİNİ SAVUNDU

Bulgaristan Müslümanları tarihinde ilk defa bir hanımefendi, muhaddise oluyor, akademisyen doktor ünvanını hak ediyor.

ANA DİLİ KUTLAMALARI VEYA İNSAFA GELİN, EFENDİLER, İNSAFA!

Maalesef, bizim azınlık statümüz bile tanınmayan  "demokratik" çağımızda, Ana dili açılış törenleri bile başka dilde yapılıyor, tebrikler de keza! Yine de eyvallah, okullarda Ana dili okumaktan mahrum çocuklarımız öylesine Ana sütü gibi tatlı dil ile şiirler okuyorlar, şarkılar, türküler okuyorlar ki, bu istense de, istenmese de, var olduğumuz ve var olacağımızın en bariz garantisidir. İnsafa gelin, efendiler, insafa !

SEVCAN CELBİŞLER İLK MAXİ SİNGLE'SİNİ ÇIKARDI

Güçlü sesi ve yeteneği ile Bursa'daki müzik otoritelerinin ve müzikseverlerin çoktan beğenisi kazan genç yaratıcı, icra ettiği müziğin dışında, çeşitli popüler televizyon programları hazırlamakta ve toplum yararına düzenlenen çeşitli etkinliklere katılmayı da ihmal etmiyor. Aslen Bulgaristan'ın Ardino (Eğridere) kasabasında doğan Sevcan Celbişler, göçmen camiasında da saygın bir yer edinmiştir.

NE DİYELİM? NASIL YAZALIM? - 1.

İşte Türkçe'nin de konuşulduğu gibi yazılmadığı, "dünyanın tek tamamı konuşulduğu gibi yazılan sözcüklerden oluşan tek dili" olduğu efsanesini çürüten örnek yazım yanlışları. Dilimizin neredeyse yazıldığı gibi okunduğu doğru. Ama bu yine de, Türk dilinin dünyanın en güzel dillerinden biri olduğu gerçeğini hafifletmez. Çünkü konuşulan, yazılan, "düşünen" her dil gibi, Türkçe de güzeldir. Hem de sözcük sayısının çokluğuna, gramer kitaplarının kalınlığına, yeryüzünde o dili konuşan insan sayısına bağlı kalmaksızın.

KOCA BALKAN’IN KUCAĞINDA

Dağları hep merak etmişimdir. Onlar babama benzer. Bazen kinli, kaşlarını çatmış, sarık ile kafayı sarmış; bazen de güneşin ışığından gülümseyerek, “Ha, kızım!” deyince, kendimi hiç olmazsa, tepelerin ucunda, bulutların yanında bulur gibiyim…

ETNİK BİLİNCİMİZİ GELİŞTİRMELİYİZ

Bulgaristan’ın, Türk azınlığının varlığını ve yurttaş ulus modelini kabul etmesi lazım, yalnız burada bir özellik var, yurttaş ulusun içinde etnik azınlıklar var, onların kendine özgü dili, dini, kültürü, gelenekleri var ve bu özellikleri korumaya hakkı var. İşte biz bu tezi Bulgaristan’da kabul etmeliyiz. Bu tez üzerine de Bulgaristan’da Türk etnik azınlığı bulunduğunu resmen Anayasaya, yahut ta başka yasalara aktarmamız gereklidir.

YÜKLÜĞÜ NASIL PATLATTIK

Biz çalıyoruz, kızlar oynuyor, kızlar oynuyor, biz çalıyoruz ve bir ara, sazımın sapı biraz uzun olduğundan, biraz da bunca güzel kızın arasında, beni basan efkarlıktan dolayı, yüklük dayanamadı ve göbek yerinden patlayıverdi ve yorgan döşek alabora oldu. Yüklük yıkıldı, bizlerde hepimiz bunun altında kaldık...

DURU YÜREK VE MİLLİ BİLİNCİN VUSLATI

Bulgaristan Türk Edebiyatı içinde doğan ve içinde yetişen büyük çınarlardan biri yıkıldı. Şair ve araştırmacı yazar, romancı Niyazi Hüseyin Bahtiyar aramızdan ayrıldı ve vuslat yoluna yöneldi. Beraberinde zengin sözlü ve yazılı edebiyatımızın esintilerini götürdü. Bize de öğütleri, yürüdüğü yolun izleri, değerler kaldı.

ANADİLİMİZİ ÖĞRETMEK  GURUR VERİCİ

Bence anadili her dilin temelidir. Benim cani gönülden tavsiyem, Türkçenize dönün, Türkçeyi bilmeyen çocuk, kendini ifade edemez. Ana dilinde kendini ifade edemeyen çocuk, diğer dillerde hiç edemez. Türkçeyi ihmal etmek, çocuğun kimliğini, geleceğini, özgüvenini zedelemektir. Türkçeyi çocuklarınıza okutunuz! Ben Bulgarca dersini de veriyorum. Türkçe mantıklı düşünen bir çocuk, güzel yazı, yaratıcı yazı yazabilen bir çocuk, bunu Bulgarca da başarıyor.

TÜRKÇEMİZE MUSALLAT OLANLAR KİMLERDİR

Daha orada iken dikkatimi çeken bazı gazete yazılarını kesip arşivime koymuştum. Olaylar, Bulgar makamlarının beklentileri yönünde gelişmeyip, bize de göç etme fırsatı doğunca, bu gazete küpürlerini yanımda getirdim. Şimdi orada veremediğim cevapları burada yazmaya çalışıyorum. Bu yazıma başlarken, Tercüman gazetesinin o zamanki sahibi merhum Kemal Ilıcak’ı da rahmetle ve minnetle anıyorum. Zira o, Bulgaristan Türk’ünün sesini duyurabilmek için, Türkiye’deki göçmen derneklerine de elinden geldiğince maddi ve manevi desteklerde bulunmuştu.

SÜLEYMAN TOKATÇIK DESTANI

Sen ne yaptın şu Sultan'a, kahrolsun namı! Sultanyeri'nin adı da batsın, olmasın şanı! Asır geçse bu diyarda ezan okunur, Cebel köyü camisinde anıt korunur; "Beni dikti bir evladın hayırseveri!" Unutulmaz Süleyman'ın acı eceli... Sür taligayı kör taligacı Ballık boyuna, Kaldırımın ko ağlasın, Tokatçık adına!

Toplam 164 haber.