Kültür

Kültür Haberleri

Среща във влака с Кадрие Лятифова беляза дълбоката ми и неразривна връзка с Родопите и Кърджали

Най-значим обаче остана споменът за онова случайно запознанство, прераснало в безценно приятелство. Годините се оказаха безсилни да отнемат или отслабят чувствата ни към тази благородна жена с несравнима красота, превъзходен глас и голямо сърце. Тя не може да се опише, трябва да се усети.

Akrep Mahmut, Tarantula Pepe…Kendileri de beslenmeleri de özel

İsfanbul Eğlence ve Alışveriş Merkezi'nin içinde yer alan Jungle Park'ta aralarında dev yılanlar, maymunlar, büyük örümcekler, kurbağalar, timsahlar, tünel akvaryum içerisinde köpekbalıkları ve tropik resif balıkları, kaplumbağalar ile egzotik kuşların yer aldığı 100 türden 400'e yakın canlı bulunuyor. 2 bin 500 metrekarelik alanda yer alan merkezdeki canlıların beslenmesine de özel önem veriliyor. Her şeyi yemeyen ve özel olarak besinleri seçilen canlılara verilen yemlere vitamin ve kalsiyum eklemeleri de veteriner hekimler kontrolünde yapılıyor.

Ah şu türküler, türkülerimiz...

Sonunda diyeceğim, türkülerimiz bizim için birer Osmanlı yadigârlarıdır. Göçlerin estirdiği yeller, onları da memleketten memlekete, yöreden yöreye savurmuştur ama silememiştir...

Misyon'umuza Merhaba !

Onunla geç tanışmış olduğum için üzüntülüyüm. Ama artık onunla beraber olmak üzüntülerimi siliyor. Sizlerin de üzülmemeniz için MİSYON gazetesi ile birlikte olmanızı, daha doğrusu-birlikte olmamızı diliyorum.

Neredesiniz Gönül'cüler?

*** Gönülsüz insan olmaz ya, nasıl ki, bir dönemde gençlerimiz GÖNÜL dergisiz olmuyordu. ***Lüks bir dergi olmalıydı. Evet, bize göre olmalıydı ama okuyucu ne diyecekti? Maddi kaynak ne olacaktı? Dağıtımı kim yapacaktı? olmuyordu. *** Sağ olsunlar, okullarda BALON dergisini dağıtan yürekli öğretmenlerimiz vardı. Onlar sayesinde dağıtım işini de çözdük.

İleride köylerimizin tepelerine de Noel ağacı dikerler...

*** Bu kutlamalar, Hristiyan toplumuna aittir ama bu arada bizlere neler oluyor? Artık "Nikulevden" bile kutlar olduk, yani Sazan bayramı... *** Kimliğimizi ve benliğimizi yok etmeye çalışanlara, hani hiç durmadan lanetler okuyorduk, bugün ise onların bayramları için can atar olduk. *** İleriye, herhalde köylerimizin tepelerine de birer ışıltılı Noel ağacı dikeceklerdir. *** Nereden çıktı ki, bu yeni adet? Müslüman mahallesinde, hiç salyangoz satılır mı?

Bahri Baba, Koleda kutlamazdı...

*** Bu sefer bizim Kırcaali bölgesinde yoğun bir Koleda ve Noel hazırlıkları başladı. *** Bilindiği gibi, Hristiyan alemi, 25 Aralık'ta Aziz Hristos'un doğum gününü kutlamakta. *** Ne Hristos biliriz, ne de Koleda. O zaman birdenbire nereden çıktı, şimdi bu Koleda tantanaları? Tamam, Yeni Yıl hepimiz kutluyoruz ama, illaki, Koleda kutlamamız artık şart mı oldu? *** Daha şimdiden, dikilen Noel ağaçları için özel ve tantanalı açılış törenleri düzenlendi.

Bizleri istila eden suskunluk ve çaresizlik...

*** Bizleri istila etmiş olan bu suskunluk ve çaresizlik, sanki üzerimize serpilmiş bir ölü toprağı... *** Kültür alanında faaliyet gösteren fazla bir etkin sivil toplum kuruluşlarımız bulunmuyor ama Bulgaristan'daki Türklerin arasından bir çok yetenekli ve değerli yazarımız, şairimiz, ressamımız, heykeltraşımız, müzisyenimiz ve başka sanat dallarının temsilcileri çıkmıştır. *** Bir an önce, Bulgaristanlı Türk Yazarlar Birliği kurulmalı. Bir yazarlar birliği ortaya çıkmış olsa, edebiyatımız ve yaratıcılarımız daha kapsamlı bir şekilde tanıtılmış olacak.*** Kültür alanındaki çalışmalarımız, Türkiye'nin bazı otorize edilmiş kurumlarının desteği ile gerçekleşmeli. Ankara'nın kapıları bizim insanımız için her zaman açıktır...

"Naim" beklentileri karşıladı mı?

Film, içerik itibarıyla olağanüstü bir sanat eseri olduğu tartışılmaz. Oyunculuk ve görsellik açısından da çok başarılı. Senaryodan bahsetmeye gerek yok. Naim'in serüven dolu hayatı, ekrana yansıtılmış.

Naim'in avuçlarındaki sızı

Aslında, bu sinema eserinde sadece Naim'in serüveni anlatılmıyor. Beyaz perdeye, Bulgaristan'daki Türklerin yaşantısından ve mücadelesinden çok önemli kesitler sığdırılmış. Aynı bu çilekeş toplumun her ferdi, filimde kolaylıkla kendini arayıp bulabiliyor.

Biz nerede hata yaptık

Görüştüğüm Türkler , demokrasi dönemin gençleri. Türkçe soru yöneltiyorum, bana Bulgarca cevap veriyorlar. Bilmek zorundalar, tabi ki ama neden anadillerinde hiç konuşmuyorlar? Yasaklar mı devam ediyor? Hiç mi, bu gençlere anadilimiz öğretilmemiş? Düzgün konuşamamanın ezikliği mi hakim?

Cuma günü Naim'i görmeye gidiyoruz...

Bilindiği gibi, 22 Kasım 2019 tarihinde, "Cep Herkülü - Naim Süleymanoğlu" filmi bütün yurtta aynı zamanda gösterime girecek.

От юрушко потекло сме си ние Турците

* Единствената ни утеха беше, че Родопите са близо до Турската граница и сякаш чак в Измир или Бугса, усещахме полъха на родната планина, където оставихме на произвола на съдбата къщи и градинки с рози, люлятци и теменужки. * И понякога, само за да помиришем стръкче сини люлятци, ние пропътуваме стотици километра път. Ето в това се изразява обичта и превързаноста ни към родния край... * Така е било писано на едно поколение хора. Цял живот да изграждат къщи. Част от тях бяха си направили нови къщи в родните си села, после им се наложи да се преместят в Ардино или Крумовград, където също се сдобиха с нови къщи. Тъкмо бяха се поуспокоили, отвори им се път към Турция, където наново трябваше да спретнат къщи. * А някои изселнически семейства, след 30 годишна раздяла, се завръщат за постоянно в родните си домове. Наново доизграждат старите си къщи и отново изорават синорите на плодородните си ниви за нов живот и бъдеще.

CEBELLİ SİMAY TÜRKİYE GÜZELİ OLDU

1,88 boyundaki Simay Rasimoğlu, Uludağ Üniversitesi Mimari Restorasyon Bölümü'nden mezun oldu. Ailesi ile İstanbul'da oturan Simay Rasimoğlu, aslen Cebellidir.

4. Eşkıya Debreli Hasan?

Bunda, biz Türklerin kabahati büyüktür! Çünkü bizde “Arşiv Tutma, Belge Saklama” kültürü bir türlü gelişemedi. Böyle namlı ve özel insanların Rumeli’deki yaşayanları da, güzel Anadolu’muzda yaşayanları da; kendileriyle birlikte ölüp, unutulup gitmiş, geride belgeler bırakılmadığı için çok yazık olmuştur! Bir Rum müzisyenin kayıtları olmasa, bu güzel türkünün sözleri de bugünlere gelmeyecekti belki, kim bilir?

3. At martinini Debreli Hasan, dağlar inlesin

Drama köprüsünü,o devrin haksızlıkla para kazanan halkı ezen zenginlerinden aldığı haraçla yaptırmıştır. Debreli Hasan’ın yaşadığı,donem kesinlikle bilinmemekle beraber Cakircali Efe ile çağdaş olduğu görüşleri,hatta atıştıklarına dair hikayeler onun 1870-1920 yılları arasında Makedonya dağlarında egemen olduğunu göstermektedir. Bu konuda halk arasında söylenen menkıbeye göre;Selanikli Yahudi bir tüccar ticaret için İzmir’e gidecektir.”Eğer bu civar dağlarda hükümran olan Debreli’den geçsen, Ege dağlarında Cakircali’dan geçemezsin. “denir, kendisine. Nitekim de öyle olur.

2. Debreli Hasan türküsü ve hikayesi

Haksızlık, gelmeye görsün insanoğlunun başına, coşar deli yürek eşkiyalığı ilan eder. Dedem derdi ki: Bu Balkanlar’da insan, ya sevda ya haksızlık ya da zulüm gelirse çıkar dağlara. Dağları dolanır.Geceleri dalar zifir karanlıklara,ilikler üşür zemheri ayında. Yeter ki haksızlığa uğramasın bu yürek, işte o zaman eşkiyalık yaraşır bu dünyaya…

Toplam 164 haber.