İnsan

İnsan Haberleri

Doğduğumuz yerin sevdası...

*** Yarım asır geçmesine rağmen, o doğduğunuz kasabanın veya köyün tozlu sokaklarında koşup oynadığınız geçmiş anılarınızı özlüyor musunuz... *** Hangimiz hatırlamaz, sevdiği kız ile ilk buluşmasını. Sevdiği kişi tarafından uzatılan çiçeği veya mendili. Ben ayrılığımızı bile unutamıyorum. *** Çekilen çile ve derin üzüntü, bir nebze olsun unutuluyor ama insan doğduğu yerin sevdası ve hasreti ile sonsuza kadar yaşıyor...

Yazılacak ve sorgulanacak daha bir çok şey var...

*** Bulgaristan’daki Türklerin kara günlerini unutmayalım ve unutturmayalım! *** Söylediğimiz ninnilerimize karışmıştı artık annelerimizin “Bir gün mutlaka Türkiye’ye gideceğiz!" sözleri. *** Babam, elin memleketinde bundan sonra bir çivi bile çakmam derdi. Birdenbire memleketimiz bize yabancı olmuştu. *** Evlerimizin kapılarını kapatıp, arkamıza hiç bakmadan çıkıp gidiyorduk. Gözümüz hiçbir şey görmüyordu. Ne gezisi? Hayallerimiz gerçek oluyordu!

Politika yapmıyorum, kusura bakmayın, hakikatleri söylüyorum...

*** Efendim, ben, Balkan Türkleri Federasyonu Başkanıyım, aynı zamanda milletvekiliyim. *** Gelin, dış konularda, dış Türkler konusunda beraberce bir fikir alışverişi yapalım. ***  "Mümin Ağabey, ben de seninle beraber yedi sene uğraştım; annemi babamı getiremiyorum, Filibe Konsolosluğu'na beni sokmuyorlar, Allah aşkına bana yardımcı ol" diyor.

Panteondaki gözler sorguluyor...

Mekanın cennet olsun, sevgili Reşatski!

*** Reşat Aydın, gerçek anlamda bir beyefendiydi. Her zaman çok şık ve lüks giyimli, yüzünden hiç eksik etmediği o sımsıcak gülüşü ve sokakta karşılaştığı her sıradan insana bile dost eli uzatan, kimseden selamını esirgemeyen, eşine az rastlanan ve herkes tarafından çok sevilen büyük bir şahsiyetti. Soylu bir ailenin onurlu evladıydı. Doğduğu kasabanın has delikanlısıydı...

Zeynep ve Rüstem vakası

*** Her gençlik çağında olduğu gibi, Rüstem, bu güzeller güzeli Zeynep'e aşık olur ve ona aşkını bildirir, fakat Zeynep'ten bir olumlu cevap alamaz, çünkü kızın gönlünde yatan başka biri vardır... *** Ana ve kız, akşam üzeri tarladan eve dönerken, Yaykın deresine indiklerinde dört genç tarafından yolları kesilir. Zeynep ve anası ne yapacaklarını şaşırırlar ve yardım çığlıkları etrafa yayılır, fakat onların sesini duyan olmaz. *** Zeynep, o anda tetiğe basar ve Rüstem'i göğsünden vurarak öldürür...

Dağların ve göllerin sonsuz aşkı...

*** Aslında, dünyayı gezip dolaşmak için fazla bir para pula gerek yok. *** Roma'nın kuzeyi her türlü ve rengarenk çiçeklerle dolu. Pencerelerden dahi, adeta bize el salıyor saksı çiçekleri. *** Yüksek yol viyadüklerden geçmekteyiz. Birisinin üzerinden süzülürken, dağın derinliklerinden muhteşem Como gölü bana göz kırpmakta. ***Sahil yolunda yürürken Alp dağlarının yemyeşil ve dik duruşu, gölün masmavi ışıltısı, sanki birbirlerine ilanı aşk ediyorlardı...

Erkeklerden ebe olur mu?

*** Bir dakika sonra, eşim ameliyat gömleklerini falan giymiş, içeri girdi. Aman Allah'ım, ben doğumda yanımda olmasını istemem ki. Avazım çıktığı kadar çık dışarı diye bağırdığımı hatırlıyorum. O bağırmayla zaten çocuk doğdu...

Evini su basan yaşlı kadın 20 kedisi için ağladı evden çıkmak istemedi

İstanbul'da dün öğlen saatlerinde etkili olan şiddetli yağış su baskınlarına neden oldu. Başakşehir Şahintepe Mahallesi'nde bir gecekonduda yalnız yaşayan 70 yaşındaki Mukaddes Pehlivan'ın evini de su bastı. Evde 20 kedi ve 10 köpekle yaşayan Pehlivan'ın yıkık, dökük harabe bir evde 6 yıldır yaşadığı ortaya çıktı. Kimsesi olmayan ve 1 yıl önce de annesini kaybeden Pehlivan 'çocuklarım' dediği kedi ve köpeklerini bırakıp evden çıkmak istemedi.

Müslümanlar Diyaneti Başmüftülüğü'ne Açık Mektup

*** Bilindiği gibi, İslam Dinimiz, bir Müslümanın gayrimüslüm ismi taşımasını caiz saymamakta ve buna asla müsaade etmemekte. *** Vefat eden Müslüman kardeşlerimizin cenaze merasimlerini ele alırsak, din görevlilerimiz göz yummaya devam ediyor ve merhumun resmi evrakta taşıdığı gayrimüslüm ismini anmaktan katiyen çekiniyorlar, fakat aynı zamanda zaten gayrimüslüm isimli bir rahmetlinin cenaze namazını kılmak dinen caiz değil. *** Benim tek arzum, hiç bir Bulgaristanlı Türkün gayrimüslüm ismi taşımamasıdır. Bizim hayatımızda bur tür sahtekarlıklar yer almamalı.

Analgin ve Ölüm

*** Fabrika önünde sırada bekleyen bu isimsiz kadınlar için hangi ölüm daha korkunç? İşsiz kalmak gerçek ölüm demek, virüsün getirdiği ölüm ise daha az korkutucu. Kadınlar çalışmak istiyorlar. Sabahları analgin alıyorlar.Birbirinin avuçlarına 2-3'er hap salıyorlar. Böylece işini, ailelerini, geleceğini ve çocuklarını koruyorlar.

Cehennemden Dönüş

*** Benim sessizliğim cellatları yordu. Pes ettiler. Başka bir gün elime kazma, kürek ve iki asker eşliğinde tenha bir yerde mezar kazdırdılar. Herhalde gece çığlı kesilenin mezarını kazıyorum diye düşündüm. Subayın biri benim mezara yatmamı emretti. Yüzüm çamura dönük mezara yattım. Başımın iki yanına birer kurşun sıktılar, ama acı hissetmedim. Çamura, başımın hemen yanına birkaç kurşun daha saplandı. Kulaklarımdaki, beni sağır eden o tiz ses kayboldu. Onların iğrenç kahkahalarını duyabiliyordum, yaşıyordum.

Göç Öncesi

*** Hele bir de bin bir uğraş sonrası, Türkiye'nin Sesi Radyosu'nun frekansını yakalayınca, insanların gönlündeki umutları öyle bir kabarırdı ki... *** Bu arada, kulaktan kulağa, hala da anlamadığım nasıl yayıldığını, halk arasında sihirli bir cümle dolaşmaya başladı; "Kendini Türk bilen herkes, 25 Mayıs günü, sat 10'da çarşıdaki saat kulesinin orada olsun..."*** Sakin ve dingin akan bir suyu düşünün. Bir de şelaleye yaklaşınca çıkarttığı o büyük gümbürtüyü, ancak böyle tarif edebilirim birden kopan o gürültüyü. Hep bir ağızdan çıkan "İmenata" ve "Pravata" kelimeleri havada çalkalanıyordu.

'Bayram geleneklerini ufak değişimlerle devam ettirmek önemli '

Koronavirüs salgınından herkesin farklı şekil ve derecelerde etkilendiğini dile getiren Kadir Has Üniversitesi Psikoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Aslı Çarkoğlu, bayramı fiziksel olarak olmasa da duygusal olarak birlikte geçirmenin önemli olduğunu belirtti.  Bu bayramın normalimizin dışında şartlarda geçecek bir bayram olmasına rağmen yine de bir bayram havasında geçebilmesi için önerilerde bulundu.

Bir isyanı anmak ve idrak edebilmek

*** İnsanlıktan nasibini almayan bir devlet anlayışı ve yönetici vahşeti karşısında herkes şaşkın ve çaresizdi. *** Komünist mezaliminin baş aktörleri hep aramızdan sivrilen Türklerdi, onların asılsız ihbarları sayesinde nice düzmece siyasi dava sayesinde zindanlara mahkum ve sürgün edildik.*** En ön sıraya, gıcır gıcır takım elbiseler içinde sırıtan, bizim eski cellatlarımız ve sözde yeni "özgürlük savaşçıları" adeta birer kızıl Çin askeri gibi sıra sıra dizilmişlerdi.

Kalpler kana boyanırken...

*** 19 Mayıs, Saatçi Ömer’in Sofya’da ölüm hücresinde devleştiği andır, Hüsniye ablanın Mestanlı’da tankı durdurduğu gündür, Cebelli Avni’nin bayrak oluşudur, Paniş'in sırtında taşıdığı büyük yaradır, Rasim’in Belene’de çizdiği karakalem portredir…

- Rednik Şabanov, pişi, be! 

*** Ve Türkler, Bulgaristan’ı ele geçirmeye başladılar adım adım.*** Eşit vatandaşız ama Bulgarlar daha eşit. Gerçekler acıdır, yaşayarak öğrendik. *** - Rednik Şabanov pişi, be! 

Bahçe, balkon, terasa talep patladı

Koronavirüs salgını insanların ev arayışındaki tercihlerini değiştirdi. Bu dönemde açık hava ile toprağa temas gibi ihtiyaçlar ön plana çıkarken, talep artışı ev fiyatlarının yükselmesine de neden oldu. Konut sektöründeki değişimleri değerlendiren Emlak Danışmanı Evrim Kırmızıtaş, bahçeli müstakil evlere olan talebin yüzde 100 arttığını dile getirdi. Kırmızıtaş, buna bağlı olarak ev fiyatlarındaki artışa da dikkat çekti.

Bağışlarımızla Mercan Turan'ın hayatını kurtaralım!

*** Ağır bir hastalığa yakalanan Mercan Turan, şu an Bursa'daki Uludağ Üniversitesi'nin Tıp Fakültesi'nde tedavi görmekte. Şimdiye kadar çok ağır üç tane ameliyat geçirmiştir, fakat tedavisi devam etmekte ve tedavi masraflarını karşılamak için finansal desteğe ihtiyaç bulunmakta, kendisinin bir sosyal güvencesi yoktur.

Toplam 75 haber.