17 KERE TÜRKİYE'Yİ ZİYARET ETTİM

Bizim Bulgarlar son zamanlarda, komşumuz Türkiye'deki askeri darbe girişiminden ve bazı siyasi gelişmelerden dola bayağı endişelendiler. Şahsen ben, son yıllarda 17 kere Türkiye'yi ziyaret ettim ve Türk insanını iyi ve yakından tanıyorum. Aslında, bazı Bulgarların, Türklere karşı beslediği olumsuz duyguların kökenini de anlamış değilim.

PAYLAŞ
Misyon Gazetesi -

17 KERE TÜRKİYE’Yİ ZİYARET ETTİM

Merhabalar, Sayın Mümin Topçu ve Misyon Gazetesi'nin saygıdeğer okuyucuları! Ben bir gazeteci değilim, hemşire olarak çalışmaktayım. Veliko Tırnova kentinde, eski Türk mahallesinde yetiştim ve hayatımın en güzel arkadaşlıklarını Türk komşularımla yaşadım. Onlarla beraber büyüdüm, okudum ve aynı yer sofrasında yemek yedim. Rahmetli babacığım, bana bütün insanları sevmemi öğretti ve bundan dolayı asla insanları etnik veya dinsel açıdan ayrım yapamam. Bu bizim ailemizde adeta ilan edilmemiş bir kanundu. Ben insanları sadece iyi veya kötü olarak ayrım yaparım.

Bizim Bulgarlar son zamanlarda, komşumuz Türkiye'deki askeri darbe girişiminden ve bazı siyasi gelişmelerden dola bayağı endişelendiler. Şahsen ben, son yıllarda 17 kere Türkiye'yi ziyaret ettim ve Türk insanını iyi ve yakından tanıyorum. Aslında, bazı Bulgarların, Türklere karşı beslediği olumsuz duyguların kökenini de anlamış değilim. Bizimkiler, hala yüzyıl öncesinde kalmışlar ve bir takım Osmanlı esaretinden bahsediyorlar. Doğrudur, vaktinde Osmanlı bizim topraklarımıza yerleşmiş, fakat bizlere karşı asla esir muamelesi uygulamamış...

Ben hala 110 yaşında olan ve çok güzel bir Türk evinde yaşamaktayım. Ben, politolog filan değilim ve Türkiye'nin hangi yolda ilerleyeceğini bilemem. Sizlerin de tahmin edebileceği gibi, artık Türkiye çok hızlı tempolarla gelişmekte ve değişmekte. Hani Rusların bir popüler lafı vardır ya; "Yaşayacağız ve göreceğiz!" diye. Şahsen ben, kimseye karşı bir cephe açmayı arzulamam. Yalnız Allah'ımıza duacıyım. Barış ve huzur içinde yaşayalım, savaşlar olmasın, çünkü insan ömrü bedeli olmayan bir olgudur.

Bizim Bulgaristan'a gelince, biz bir türlü eski komünist sistemin zincirlerinden tamamen kurtulamadık gitti. Bütün toplum hayatımız onların elinde. Kilisemiz, siyasetimiz, ekonomimiz ve eğitim alanımız hala bunların sayesinde can çekişmeye devam ediyor. İleride sizlere, yazdığım bazı öykülerimi göndereceğim. Kahramanları, benim yakından tanıdığım ve sevdiğim eski Tür komşularımdır. Güzel Tırnova’dan selamlar!

Ruja Bratanova,

Veliko Tırnovo

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN